BACKSTORY

Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF

11-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το κλίμα και οι τράπεζες

Το κλίμα θα φέρει πολλές αλλαγές και στα τραπεζικά προϊόντα. Το δανειακό προϊόν της Τράπεζας Πειραιώς για τα θερμοκήπια, ακριβώς αυτό καταγράφει: Ότι, δηλαδή, υπάρχει ανάγκη για σταθερή παραγωγή σε ένα ευμετάβλητο κλίμα. Και θερμοκήπια δίνουν, τελικώς, αυτή τη δυνατότητα.

Γι' αυτό, άλλωστε, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζει στην ΤτΕ σήμερα το εθνικό σχέδιο για το κλίμα.

Οι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία δεν βλέπουν και με τόσο κακό μάτι την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit. Αυτό προκύπτει σε μια ιδιόμορφη δημοσκόπηση των FT για το μέλλον της της Commerzbank με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τις προθέσεις της ιταλικής UniCredit από όλο το φάσμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Η διαπίστωση ήταν, λοιπόν, πως τα στελέχη του Mittelstand, που εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαίους, δεν βλέπουν τόσο αρνητικά μια πιθανή εξαγορά.

Αυτό σημαίνει πως οι Γερμανοί: α) θέλουν περισσότερη Ευρώπη (δύσκολο!). β) Πως οι τράπεζες δεν είναι και τόσο εξυπηρετικές στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες κάτι θέλουν να αλλάξει.

Οι… αθόρυβοι θεσμοί

Τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν και τις τότε επισκέψεις των Θεσμών (Κομισιόν, EKT και ESM) στη χώρα που γινόταν κάθε φορά πανικός στα υπουργικά αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Τώρα ήρθαν, είδαν και… απήλθαν καθώς ολοκληρώνουν την τριήμερη επίσκεψή τους. Βέβαια, τότε οι επισκέψεις αυτές συνδέονταν με τις δόσεις των δανείων προς τη χώρα μας. Τώρα απλά αναμένουμε την έκθεση, η οποία βέβαια, έχει σημασία αλλά, όχι όπως τότε. Να δούμε τι «καμπανάκια» θα χτυπήσουν. Ένα είναι σίγουρο: Τους απασχολεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το ιδιωτικό χρέος απαιτεί λύσεις

Το ιδιωτικό χρέος φαίνεται πως έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα πια το οικονομικό επιτελείο μιας και είναι εστία κοινωνικής αναταραχής από κάθε άποψη.

Επομένως κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν αλλά.... Τόσο όσο! Δεν μπορούν και δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή. Ούτε και κάποιοι να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε βάρος των δανειοληπτών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι οι εγγυήσεις δεν θα πέσουν. Πρέπει να τηρηθούν οι λεπτές γραμμές.

Περιβάλλον καταχρηστικότητας

Όπως προβληματική είναι και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει λογαριασμό margin, μπορεί μια χρηματιστηριακή στην κυριολεξία όποτε θέλει να προχωρήσει στο κλείσιμό του και να απαιτήσει τα χρήματα. Και αυτό, γιατί, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη νομοθετική και η καλή μας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν το έχει προβλέψει στις κανονιστικές αποφάσεις. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, είναι σαν να έχετε δάνειο κι ένα ωραίο πρωί, χωρίς λόγο, η τράπεζα έρχεται να απαιτήσει τα χρήματά της. Μιλάμε για κανονική καταχρηστική συμπεριφορά.

Έρχονται περιφερειακά data centers

Επενδύσεων συνέχεια αναμένεται στα data center αλλά και στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που ποντίζονται αυτή την περίοδο από κοινοπραξίες που συμμετέχουν τεχνολογικοί κολοσσοί. Η χώρα μας φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στον χάρτη της συνδεσιμότητας που χαράσσεται αυτή την περίοδο με σχετικές κινήσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς. Για να μακροημερεύσουν βέβαια, ειδικά οι υποδομές των κέντρων δεδομένων, έχει ξεκινήσει και η κουβέντα της χωροθέτησής τους, ώστε το όλο εγχείρημα να μπορεί να υποστηριχτεί και ενεργειακά. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο ενεργειακό χάρτη, ώστε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εντοπιστούν οι περιοχές που είναι ικανές ενεργειακά να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι εν λόγω χάρτης θ’ ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία περιφερειακών data centers, που θα συμπληρώνουν τις επενδύσεις που δρομολογούνται ήδη στην Αττική.

Οι σύμβουλοι του PPF

«Μεγαλώνουν» οι δουλειές για τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, που όχι μόνο έχει αναλάβει ή προωθήσει ήδη διαγωνισμούς και συμβάσεις σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ (κτίρια, λιμάνια, νοσοκομεία, προμήθειες για προγράμματα όπως «Αιγίς» ή «Antinero» και πλήθος άλλων ενεργειών), αλλά φαίνεται ότι λόγω της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από δημόσιο και άλλους φορείς, αναμένει… διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του. Έτσι, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, σπεύδει να θωρακιστεί και ενισχυθεί με εξειδικευμένους συμβούλους, τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό, πληροφορικής (αλλά και… για τα δάση) για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων αρμοδιότητας της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Μάλιστα, προκήρυξε και σχετικού διαγωνισμούς (συμφωνία – πλαίσιο). Το συνολικό μπάτζετ για τους 4+1 συμβούλους υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Παρατάσεις για Γκόνου και Πυρκάλ

Ως αναμένονταν, επειδή συμβαίνει σε τέτοιους διαγωνισμούς με υψηλό ενδιαφέρον και δύσκολες διαδικασίες, και ο διαγωνισμός για την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου στο ακίνητο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», πήρε παράταση. Έτσι, η α’ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος πήγε για τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για επένδυση αξίας έως 260 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη logistics park στη Θεσσαλονίκη, με επιπρόσθετα, όμως, οφέλη για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Τον διαγωνισμό προωθεί το PPF, όπως και το ΣΔΙΤ για την Πυρκάλ (αξίας 421 εκατ. ευρώ). Και εδώ προ ημέρων γνωστοποιήθηκε επισήμως η μετάθεση της α’ φάσης για τις 25 Οκτωβρίου. Τα έργα αναμένεται να προσελκύσουν κατασκευαστές, εταιρείες ακινήτων, σχήματα που δραστηριοποιούνται σε logistics / μεταφορές κ.α., ανά περίσταση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026

22:47

Γαλλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στο νότιο τμήμα

22:35

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο ανησυχίες για την προσφορά

22:17

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ έκανε τη σωστή επιλογή με την αύξηση επιτοκίων»

21:56

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:42

Κέρδη 2% για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

21:27

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά της ΝΔ από Τσίπρα - «Ξεφουσκώνει» το κόμμα Καρυστιανού

21:16

Ζελένσκι: «Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα»

21:00

Bloomberg: Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη θεωρούν αναπόφευκτα τα τέλη στο Ορμούζ

20:56

Η Dimand φέρνει το πρώτο ξενοδοχείο Hilton στη Θεσσαλονίκη

20:46

Παράνομη την απεργία στο λιμάνι της Ραφήνας: Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τα σωματεία - Ακυρώσεις δρομολογίων

20:26

Περίπου 13.800 ογκολογικοί ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από μη αποζημιούμενους βιοδείκτες

20:15

Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ σε 72 δόσεις - Χρήσιμος οδηγός

20:05

Αντιπυρική περίοδος: 245 Ευρωπαίοι Πυροσβέστες φέτος στην Ελλάδα

19:54

Το σχέδιο που μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης

19:36

Αποπνικτική ζέστη πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ - Θερμοκρασίες έως 46°C

19:25

Ξενοδόχοι Σαντορίνης: Διαμαρτυρία κατά Trivago για παραπλανητικό βίντεο

19:14

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600, ενδοσυνεδριακό ρεκόρ ο DAX

19:04

ΕΦΚΑ: Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από 7 έως και 13 Ιουλίου

18:37

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 85 τραυματίες από τη μαζική επίθεση στο Κίεβο

18:35

Φάις Συμμετοχών: Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή και ΑΜΚ έως 3,54 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επανεπένδυσης

18:21

Οπαδική βία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά, εκβιασμούς και εμπρησμούς

18:17

Attica Πολυκαταστήματα: Υποχώρησε στο 70,08% το ποσοστό της Ideal Holdings

18:00

Σε νέα υψηλά 17 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:00

Πολυκατοικίες: Έρχονται ουσιαστικές αλλαγές σε κοινόχρηστα και αποφάσεις συνιδιοκτητών