BACKSTORY

Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF

11-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το κλίμα και οι τράπεζες

Το κλίμα θα φέρει πολλές αλλαγές και στα τραπεζικά προϊόντα. Το δανειακό προϊόν της Τράπεζας Πειραιώς για τα θερμοκήπια, ακριβώς αυτό καταγράφει: Ότι, δηλαδή, υπάρχει ανάγκη για σταθερή παραγωγή σε ένα ευμετάβλητο κλίμα. Και θερμοκήπια δίνουν, τελικώς, αυτή τη δυνατότητα.

Γι' αυτό, άλλωστε, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζει στην ΤτΕ σήμερα το εθνικό σχέδιο για το κλίμα.

Οι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία δεν βλέπουν και με τόσο κακό μάτι την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit. Αυτό προκύπτει σε μια ιδιόμορφη δημοσκόπηση των FT για το μέλλον της της Commerzbank με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τις προθέσεις της ιταλικής UniCredit από όλο το φάσμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Η διαπίστωση ήταν, λοιπόν, πως τα στελέχη του Mittelstand, που εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαίους, δεν βλέπουν τόσο αρνητικά μια πιθανή εξαγορά.

Αυτό σημαίνει πως οι Γερμανοί: α) θέλουν περισσότερη Ευρώπη (δύσκολο!). β) Πως οι τράπεζες δεν είναι και τόσο εξυπηρετικές στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες κάτι θέλουν να αλλάξει.

Οι… αθόρυβοι θεσμοί

Τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν και τις τότε επισκέψεις των Θεσμών (Κομισιόν, EKT και ESM) στη χώρα που γινόταν κάθε φορά πανικός στα υπουργικά αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Τώρα ήρθαν, είδαν και… απήλθαν καθώς ολοκληρώνουν την τριήμερη επίσκεψή τους. Βέβαια, τότε οι επισκέψεις αυτές συνδέονταν με τις δόσεις των δανείων προς τη χώρα μας. Τώρα απλά αναμένουμε την έκθεση, η οποία βέβαια, έχει σημασία αλλά, όχι όπως τότε. Να δούμε τι «καμπανάκια» θα χτυπήσουν. Ένα είναι σίγουρο: Τους απασχολεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το ιδιωτικό χρέος απαιτεί λύσεις

Το ιδιωτικό χρέος φαίνεται πως έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα πια το οικονομικό επιτελείο μιας και είναι εστία κοινωνικής αναταραχής από κάθε άποψη.

Επομένως κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν αλλά.... Τόσο όσο! Δεν μπορούν και δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή. Ούτε και κάποιοι να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε βάρος των δανειοληπτών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι οι εγγυήσεις δεν θα πέσουν. Πρέπει να τηρηθούν οι λεπτές γραμμές.

Περιβάλλον καταχρηστικότητας

Όπως προβληματική είναι και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει λογαριασμό margin, μπορεί μια χρηματιστηριακή στην κυριολεξία όποτε θέλει να προχωρήσει στο κλείσιμό του και να απαιτήσει τα χρήματα. Και αυτό, γιατί, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη νομοθετική και η καλή μας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν το έχει προβλέψει στις κανονιστικές αποφάσεις. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, είναι σαν να έχετε δάνειο κι ένα ωραίο πρωί, χωρίς λόγο, η τράπεζα έρχεται να απαιτήσει τα χρήματά της. Μιλάμε για κανονική καταχρηστική συμπεριφορά.

Έρχονται περιφερειακά data centers

Επενδύσεων συνέχεια αναμένεται στα data center αλλά και στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που ποντίζονται αυτή την περίοδο από κοινοπραξίες που συμμετέχουν τεχνολογικοί κολοσσοί. Η χώρα μας φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στον χάρτη της συνδεσιμότητας που χαράσσεται αυτή την περίοδο με σχετικές κινήσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς. Για να μακροημερεύσουν βέβαια, ειδικά οι υποδομές των κέντρων δεδομένων, έχει ξεκινήσει και η κουβέντα της χωροθέτησής τους, ώστε το όλο εγχείρημα να μπορεί να υποστηριχτεί και ενεργειακά. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο ενεργειακό χάρτη, ώστε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εντοπιστούν οι περιοχές που είναι ικανές ενεργειακά να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι εν λόγω χάρτης θ’ ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία περιφερειακών data centers, που θα συμπληρώνουν τις επενδύσεις που δρομολογούνται ήδη στην Αττική.

Οι σύμβουλοι του PPF

«Μεγαλώνουν» οι δουλειές για τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, που όχι μόνο έχει αναλάβει ή προωθήσει ήδη διαγωνισμούς και συμβάσεις σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ (κτίρια, λιμάνια, νοσοκομεία, προμήθειες για προγράμματα όπως «Αιγίς» ή «Antinero» και πλήθος άλλων ενεργειών), αλλά φαίνεται ότι λόγω της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από δημόσιο και άλλους φορείς, αναμένει… διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του. Έτσι, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, σπεύδει να θωρακιστεί και ενισχυθεί με εξειδικευμένους συμβούλους, τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό, πληροφορικής (αλλά και… για τα δάση) για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων αρμοδιότητας της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Μάλιστα, προκήρυξε και σχετικού διαγωνισμούς (συμφωνία – πλαίσιο). Το συνολικό μπάτζετ για τους 4+1 συμβούλους υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Παρατάσεις για Γκόνου και Πυρκάλ

Ως αναμένονταν, επειδή συμβαίνει σε τέτοιους διαγωνισμούς με υψηλό ενδιαφέρον και δύσκολες διαδικασίες, και ο διαγωνισμός για την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου στο ακίνητο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», πήρε παράταση. Έτσι, η α’ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος πήγε για τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για επένδυση αξίας έως 260 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη logistics park στη Θεσσαλονίκη, με επιπρόσθετα, όμως, οφέλη για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Τον διαγωνισμό προωθεί το PPF, όπως και το ΣΔΙΤ για την Πυρκάλ (αξίας 421 εκατ. ευρώ). Και εδώ προ ημέρων γνωστοποιήθηκε επισήμως η μετάθεση της α’ φάσης για τις 25 Οκτωβρίου. Τα έργα αναμένεται να προσελκύσουν κατασκευαστές, εταιρείες ακινήτων, σχήματα που δραστηριοποιούνται σε logistics / μεταφορές κ.α., ανά περίσταση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:08

Παλιά σπίτια: Πότε η ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη

09:06

Ο δισεκατομμυριούχος «εγκέφαλος» που «τρέχει» τη Λίβερπουλ

09:00

Ινδονησία: Επτά αεροδρόμια παρατείνουν το κλείσιμό τους εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης

08:46

Το Ιράν θα κηρύξει «ζώνη απαγόρευσης» κοντά στα Στενά του Ορμούζ τις επόμενες ημέρες

08:38

Οι αγρότες μας δεν «καίγονται» στη δουλειά ούτε «πνίγονται» στα λεφτά, ας αναβαθμιστούν σε προστάτες του περιβάλλοντος

08:31

Πυρκαγιές: Γιατί η Ελλάδα έμεινε με γερασμένα Canadair - Τα κονδύλια και η ανανέωση του στόλου

08:26

Ο Τραμπ προτείνει να μετονομαστεί το Νέο Μεξικό σε «Νέα Αμερική»

08:17

Δίκη για τα Τέμπη: Ξεκινά σήμερα μετά τη διακοπή του Αυγούστου - Αναμένεται η αποδεικτική διαδικασία

08:12

Γερμανία: Η AfD δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Σαξονία-Άνχαλτ

08:08

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείνουν νωρίτερα μέχρι την Πέμπτη

08:01

Μαϊάμι: Συνετρίβη εμπορευματικό αεροσκάφος της Amazon - 5 νεκροί

07:56

Σε εφαρμογή από σήμερα το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του Τραμ

07:52

«Πληρώνω Όσο Πετάω»: Τα μοντέλα που εξετάζει η ΡΑΑΕΥ - Στο επίκεντρο μεγάλοι παραγωγοί και εστίαση

07:51

Φορείς της αγοράς για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ: Θετικό βήμα αλλά όχι άλμα για το επιχειρείν

07:40

Τα παρασκήνια της ΔΕΘ - H «τεχνογνωσία» του Σαμαρά - O «πράσινος» Τσίπρας

07:39

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Μητσοτάκης, Κόστα, Μερτς και μια εξίσωση που πρέπει να λυθεί

07:35

Ρεύμα: Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων από το ΥΠΕΝ - Αναζητείται «συνταγή» για μόνιμες μειώσεις

07:27

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση των διυλιστηρίων - Επενδύσεις 3-5 δισ. ευρώ στην 10ετία

07:22

Πότε «μπαίνει στις ράγες» ο 1ος ανακατασκευασμένος συρμός του Ηλεκτρικού - Τι συμβαίνει με το Μετρό

07:15

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τρεις φορο-ανατροπές σε δυο δόσεις - Ποιοι και πόσα κερδίζουν

07:08

Η άνοδος και οι ανησυχίες - Τα βέλη για τον Νόμο Κατσέλη - Ο κουμπάρας της νέας ντιρεκτίβας ΕΕ

23:58

Ζαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

23:36

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει συνειδητώς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

23:15

Κομοτηνή: Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα

22:47

Στην κυκλοφορία το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ

22:18

Πολωνία: Επιβεβαίωσε πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε από τη Λευκορωσία

21:48

Γερμανία: Προς ιστορική νίκη βαδίζει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ - Καταποντίζεται το CDU

21:46

Ιράν: Θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις

21:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 Περιφέρειες τη Δευτέρα

21:00

Ζελένσκι: Φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα