BACKSTORY

Άμεση απάντηση για τα κόκκινα δάνεια – Δεν εμπνέει το ΧΑ – Νέο deal στην τηλεόραση 

19-09-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άμεση απάντηση για τα κόκκινα δάνεια – Δεν εμπνέει το ΧΑ – Νέο deal στην τηλεόραση 

Τι απάντησε ο Υπουργός

Άμεση και αναλυτική ήταν η απάντηση που έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, στην ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα επιτεύγματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στον περιορισμό του ιδιωτικού χρέους αλλά και οι ειδικές προβλέψεις για την επιπλέον προστασία των ευάλωτων, καθώς κανένας δεν αμφιβάλλει πως οι πλειστηριασμοί και το ιδιωτικό χρέος αποτελούν ένα κοινωνικό ζήτημα, μία πληγή που προκάλεσε η κρίση που αντιμετώπισε η χώρα και προφανώς η προσπάθεια συνεχίζεται κατά προτεραιότητα όπως επισήμανε ο ΥΠΕΘΟ.

Τι ακόμη είπε ο κ. Χατζηδάκης; Ότι πολλές από τις προτάσεις της ερώτησης ήδη εφαρμόζονται, ενώ άλλες που έχουν ως πυρήνα τους βασικές αρχές του νόμου Κατσέλη θα επανέφεραν στρεβλώσεις που προκάλεσαν σε όλο το σύστημα επιβαρύνοντας πολλές φορές τους οφειλέτες με επιπλέον τόκου.

Τι λένε τα στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασαν υπουργός και γενική γραμματέας: Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. Οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.

Δεν εμπνέει

Πάντως στο Χρηματιστήριο το κλίμα δεν εμπνέει. Και δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που λένε κάποιοι ότι γίνονται πωλήσεις από επενδυτές που θέλουν να μπουν στην Εθνική. Γιατί αν συμβαίνει αυτό απλά λέγεται ανακύκλωση κεφαλαίων. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα και αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό. Και γίνεται περισσότερο ανησυχητικό αν λάβουμε υπό όψιν μας ότι έχουν προηγηθεί τέσσερις μήνες σερί εκροών από ξένους επενδυτές.

Το σοκαριστικό και το θετικό

Πάντως κοιτώντας τις χθεσινές μεταβολές πραγματικά είναι ολίγον τι σοκαριστικό η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο να έχει κέρδη 1,76%. Πάντως από τη συμπεριφορά των μετοχών έχει πραγματικό ενδιαφέρον αυτή της Cenergy που μπορεί να μην έχει και μεγάλη διασπορά αλλά έχει μπροστά της placement. Και η συμπεριφορά δείχνει ότι οι τιμές είναι κλεισμένες γύρω στα 10 ευρώ και η διάθεση επίσης κλεισμένη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο Βιοχάλκο και φυσικά αυτούς που ανέλαβαν να τρέξουν τη διαδικασία.

Η συνέλευση της Hellenic Bank

Η Κύπρος συνεχίζει να απασχολεί το ελληνικό τραπεζικό γίγνεσθαι μιας και η Ελληνική Τράπεζα από χθες απέκτησε νέα διοίκηση, την οποία ψήφισε ο βασικός μέτοχος δηλαδή η Eurobank.

Τώρα το πότε η τράπεζα θα προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της Hellenic Bank δεν είναι γνωστό και εξαρτάται και από τις συνθήκες. Πάντως ένα είναι βέβαιο: Κάποια στιγμή αυτό θα συμβεί.

Συμφωνία Cosmote TV με ΒΒC

Κι ενώ ο ανταγωνισμός για το αθλητικό περιεχόμενο έχει κάτσει δεδομένης και της συμφωνίας Cosmote TV - Nova, οι πλατφόρμες δείχνουν να στρέφονται στην ενίσχυση του ψυχαγωγικού περιεχομένου για να επηρεάσουν την επιλογή των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η Cosmote TV είναι πολύ κοντά στην ανανέωση της συμφωνίας που έχει με το BBC για να συνεχίσει και την επόμενη τριετία να προβάλει σε αποκλειστική μετάδοση τις σειρές και το λοιπό περιεχόμενο του καναλιού.

Η νέα συμφωνία ωστόσο θα περιλαμβάνει και το BBC player, την on demand βιβλιοθήκη του βρετανικού καναλιού, με όλες τις σειρές, τα ντοκιμαντέρ ακόμα και τις life style εκπομπές του παρελθόντος. Το περιεχόμενο αυτό θα τοποθετηθεί σε ειδικό branded area στην πλατφόρμα, όπως συνέβη και με το Paramount Plus. Στόχος, όπως λένε οι πληροφοριοδότες της στήλης, να ενισχυθεί η δωρεάν on demand βιβλιοθήκη της Cosmote TV με πρόσθετο, ποιοτικό περιεχόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:34

Λάιεν σε Νετανιάχου: «Μακροπρόθεσμα» πρέπει να βρεθεί λύση μέσω «διαπραγματεύσεων» με το Ιράν

08:21

Ja 3: Τα νέο, εκρηκτικό παπούτσι του Τζα Μοράντ δια χειρός Nike

08:16

Πανελλαδικές: Λήξη εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ - Τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια

08:15

Μήπως η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της αγροτικής μας παραγωγής περνάει από τον αραβικό Κόσμο;

08:14

Πώς να εξοικονομήσετε νερό το καλοκαίρι

08:07

Βγαίνει μπροστά η Κύπρος - Υπάρχουν Πασοκοι στην Πελοπόννησο; - Το ζεϊμπέκικο του Παύλου

07:53

Παραμένει το χάσμα με την ΕΕ στην καινοτομία – Το γράφημα της εβδομάδας

07:48

Κολλημένα σε καταθέσεις και μετρητά τα ελληνικά νοικοκυριά

07:43

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Η Ελλάδα ζητά θωράκιση για νέο ράλι στο ρεύμα – Task Force και Ομάδα Ταχείας Δράσης

07:31

Τέταρτη νύχτα βομβαρδισμών του Ισραήλ - Oμοβροντία βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν

07:28

Διπλό πρέσινγκ στους μεγαλο-οφειλέτες: «Γκάζι» των πλειστηριασμών, στα «μανταλάκια» όσοι έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ

07:22

Lamda Development - Ελληνικό: Τι άλλαξε στο Sports Park – Περισσότεροι ελεύθεροι χώροι

07:12

Σύρραξη Ισραήλ - Ιράν: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα – Τι θα συμβεί με τα αεροπορικά εισιτήρια

07:10

Αντοχές και θεμελιώδη - Το δύσκολο παζλ - Την αύξηση την... έχει

23:58

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταξιδέψετε στο Ισραήλ

23:37

Σδούκου: Μεγάλη ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

23:16

Βουλή: Συλλυπητήρια Νικήτα Κακλαμάνη για το θάνατο του πρώην βουλευτή Μάνου Φραγκιαδουλάκη

22:47

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό, χρυσές λίρες και κοσμήματα από μεζονέτα

22:17

Βεβαιώθηκαν 1.060 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε ένα 24ωρο σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας

22:04

Νετανιάχου: Το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης

21:48

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

21:24

Bloomberg: Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για αναταραχή

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ανηλίκων για κλοπή σε παραλία της Χαλκιδικής

21:00

Ολλανδία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Χάγη καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της «γενοκτονίας» στη Γάζα

20:45

Τρεις συλλήψεις για κλοπές στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

20:26

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

20:06

Τραμπ: Έθεσε βέτο στην πρόθεση των Ισραηλινών να δολοφονήσουν τον Χαμενεΐ

20:00

Ισραήλ – Ιράν: Η αντιφατική θέση της Ευρώπης, οι οικονομικές επιπτώσεις και η απειλή των πυρηνικών

19:54

Ισραήλ: Πέντε Ουκρανοί νεκροί απ' τους ιρανικούς πυραύλους στην Μπατ Γιαμ

19:35

Ασθενίδης (ΚτΠ): Η Κοινωνία της Πληροφορίας δίνει το στίγμα του μέλλοντος