BACKSTORY

Άμεση απάντηση για τα κόκκινα δάνεια – Δεν εμπνέει το ΧΑ – Νέο deal στην τηλεόραση 

19-09-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άμεση απάντηση για τα κόκκινα δάνεια – Δεν εμπνέει το ΧΑ – Νέο deal στην τηλεόραση 

Τι απάντησε ο Υπουργός

Άμεση και αναλυτική ήταν η απάντηση που έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, στην ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα επιτεύγματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στον περιορισμό του ιδιωτικού χρέους αλλά και οι ειδικές προβλέψεις για την επιπλέον προστασία των ευάλωτων, καθώς κανένας δεν αμφιβάλλει πως οι πλειστηριασμοί και το ιδιωτικό χρέος αποτελούν ένα κοινωνικό ζήτημα, μία πληγή που προκάλεσε η κρίση που αντιμετώπισε η χώρα και προφανώς η προσπάθεια συνεχίζεται κατά προτεραιότητα όπως επισήμανε ο ΥΠΕΘΟ.

Τι ακόμη είπε ο κ. Χατζηδάκης; Ότι πολλές από τις προτάσεις της ερώτησης ήδη εφαρμόζονται, ενώ άλλες που έχουν ως πυρήνα τους βασικές αρχές του νόμου Κατσέλη θα επανέφεραν στρεβλώσεις που προκάλεσαν σε όλο το σύστημα επιβαρύνοντας πολλές φορές τους οφειλέτες με επιπλέον τόκου.

Τι λένε τα στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασαν υπουργός και γενική γραμματέας: Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. Οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.

Δεν εμπνέει

Πάντως στο Χρηματιστήριο το κλίμα δεν εμπνέει. Και δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που λένε κάποιοι ότι γίνονται πωλήσεις από επενδυτές που θέλουν να μπουν στην Εθνική. Γιατί αν συμβαίνει αυτό απλά λέγεται ανακύκλωση κεφαλαίων. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα και αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό. Και γίνεται περισσότερο ανησυχητικό αν λάβουμε υπό όψιν μας ότι έχουν προηγηθεί τέσσερις μήνες σερί εκροών από ξένους επενδυτές.

Το σοκαριστικό και το θετικό

Πάντως κοιτώντας τις χθεσινές μεταβολές πραγματικά είναι ολίγον τι σοκαριστικό η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο να έχει κέρδη 1,76%. Πάντως από τη συμπεριφορά των μετοχών έχει πραγματικό ενδιαφέρον αυτή της Cenergy που μπορεί να μην έχει και μεγάλη διασπορά αλλά έχει μπροστά της placement. Και η συμπεριφορά δείχνει ότι οι τιμές είναι κλεισμένες γύρω στα 10 ευρώ και η διάθεση επίσης κλεισμένη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο Βιοχάλκο και φυσικά αυτούς που ανέλαβαν να τρέξουν τη διαδικασία.

Η συνέλευση της Hellenic Bank

Η Κύπρος συνεχίζει να απασχολεί το ελληνικό τραπεζικό γίγνεσθαι μιας και η Ελληνική Τράπεζα από χθες απέκτησε νέα διοίκηση, την οποία ψήφισε ο βασικός μέτοχος δηλαδή η Eurobank.

Τώρα το πότε η τράπεζα θα προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της Hellenic Bank δεν είναι γνωστό και εξαρτάται και από τις συνθήκες. Πάντως ένα είναι βέβαιο: Κάποια στιγμή αυτό θα συμβεί.

Συμφωνία Cosmote TV με ΒΒC

Κι ενώ ο ανταγωνισμός για το αθλητικό περιεχόμενο έχει κάτσει δεδομένης και της συμφωνίας Cosmote TV - Nova, οι πλατφόρμες δείχνουν να στρέφονται στην ενίσχυση του ψυχαγωγικού περιεχομένου για να επηρεάσουν την επιλογή των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η Cosmote TV είναι πολύ κοντά στην ανανέωση της συμφωνίας που έχει με το BBC για να συνεχίσει και την επόμενη τριετία να προβάλει σε αποκλειστική μετάδοση τις σειρές και το λοιπό περιεχόμενο του καναλιού.

Η νέα συμφωνία ωστόσο θα περιλαμβάνει και το BBC player, την on demand βιβλιοθήκη του βρετανικού καναλιού, με όλες τις σειρές, τα ντοκιμαντέρ ακόμα και τις life style εκπομπές του παρελθόντος. Το περιεχόμενο αυτό θα τοποθετηθεί σε ειδικό branded area στην πλατφόρμα, όπως συνέβη και με το Paramount Plus. Στόχος, όπως λένε οι πληροφοριοδότες της στήλης, να ενισχυθεί η δωρεάν on demand βιβλιοθήκη της Cosmote TV με πρόσθετο, ποιοτικό περιεχόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:20

Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά

13:19

Intracom Defence: Ανέλαβε έργο του ΝΑΤΟ για τυποποίηση Μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας (USVs)

13:19

Spitogatos: Οι 2 νέοι «μαγνήτες» για κατοικία - Εκπλήξεις στην Αττική

13:18

ΕΕ: Επενδύει 700 εκατ. στην NanoIC για την ανάπτυξη chip επόμενης γενιάς

13:15

Την Τρίτη η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους κτηνοτρόφων

13:10

Πώς δρούσε το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ

13:07

Στο Ομάν αύριο ο Αλί Λαριτζανί - Στο πλαίσιο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

13:01

Ο Λαβρόφ δεν βλέπει «λαμπρό μέλλον» όσον αφορά οικονομικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ

12:56

Χατζηδάκης: Τριπλή παρέμβαση κατά της γραφειοκρατίας για πολίτες και επιχειρήσεις

12:56

Ανακοινώθηκε η Επιτροπή Διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ

12:52

Bitcoin: Χάνει ξανά το «μαξιλάρι» των 70.000 δολαρίων

12:47

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ - Ζαχαράκη: Όπου αναλογούν ευθύνες θα αποδοθούν

12:46

Παπαθανάσης: Νέα προγράμματα στήριξης επιχειρηματικότητας και «Ανακαινίζω» - Επιδότηση 50% για μικρές επιχειρήσεις

12:40

Νέα πρωτοβουλία της Ελληνικός Χρυσός για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του Δήμου Αριστοτέλη

12:40

Υπόθεση Παναγόπουλου: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας

12:32

Μεγάλη διάκριση της chillbox στα Franchise Awards 2026 με το βραβείο «BEST MARKETING CAMPAIGN»!

12:17

Πειραιώς: Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι του προγράμματος EQUALL

12:15

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25/2

12:04

Ο Όμιλος Aktor υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας

11:58

Καταδίκη Τζίμι Λάι: Βρετανία, ΕΕ και Ιαπωνία εκφράζουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ

11:55

Super Bowl 2026: Η οικονομία των 24 ωρών που κινεί δισ. δολάρια - Το κόστος των διαφημίσεων

11:53

ΔΥΠΑ: 52η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη

11:46

Ελαιόλαδο: Κατάρρευση των τιμών προκαλούν οι εισαγωγές - Το top10 των χωρών παραγωγής

11:43

Cosmos Sport: Έφτασε τα 100 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο - Πάνω από 245 εκατ. ο τζίρος το 2025

11:40

ΤΙΤΑΝ: Στον δείκτη FTSE4Good για δεύτερη συνεχή χρονιά

11:34

«Από τα χειρότερα στην ιστορία»: Οργή Τραμπ για το σόου του Bad Bunny στο Super Bowl

11:32

UBS: Διατηρεί το «buy» για τη μετοχή της Euronext, αμετάβλητη στα €165 η τιμή-στόχος

11:15

Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό του ΧΑ - Ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

11:13

ΕΒΕΠ: Η πρόληψη στο επίκεντρο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

11:11

Συμφωνία Τρ. Πειραιώς - ΕΣΕΕ για ενίσχυση ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων