BACKSTORY

Και εγένετο συμφωνία - Τι θα περιλαμβάνει το rebranding - Η απορρόφηση των πόρων του RRF

17-07-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και εγένετο συμφωνία - Τι θα περιλαμβάνει το rebranding - Η απορρόφηση των πόρων του RRF
Attica Bank

Και εγένετο συμφωνία

Η DBRS παρέδωσε την αξιολόγηση για τα κόκκινα δάνεια τόσο της Attica Bank όσο και της Παγκρήτιας. Οι ζημιές που προκύπτουν για τις δύο τράπεζες είναι 800 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ περίπου κάθε τράπεζα.

Την έκθεση για τις δύο τράπεζες έχει λάβει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με το κλείσιμο της συμφωνίας, το ΤΧΣ θα ζητήσει την άποψη των συμβούλων του και θα συνεδριάσει από Πέμπτη και μετά, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Πολύ κοντά στην εξέλιξη η ΤτΕ

Η ΤτΕ βρίσκεται πολύ κοντά στη συμφωνία. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός πως η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου υποδιοικήτρια ήταν στη συνέλευση χθες της Attica Bank μίλησε και σημείωσε πως τα αποτελέσματα της DBRS είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

Τι θα περιλαμβάνει το rebranding

Για rebranding μεγάλο το οποίο θα αλλάξει τα πάντα μίλησε η κα Βρεττού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η νέα τράπεζα θα απομακρυνθεί ή τουλάχιστον το σκέφτεται να το πράξει από τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς και των δύο τραπεζών που θα την συστήσουν.

Η απορρόφηση των πόρων του RRF

H απορρόφηση των πόρων του RRF από εδώ και πέρα θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την εξέλιξη της οικονομίας. Μεγάλη σημασία έχει που θα οδηγηθούν οι πόροι. Στο 50% η απορρόφηση λέει η ΕΕ. Αλλά απομένει λίγος χρόνος έως το 2026 και πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα ο μηχανισμός όλου του δημοσίου, κυρίως του «ευρύτερου».

Οι επενδύσεις θέλουν επιπλέον κοινοτικό χρήμα

Το RRF που βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής υπουργικής συνόδου, είναι κομβικό για την άνοδο του ΑΕΠ. και τούτο γιατί μαζί με το ΕΣΠΑ τροφοδοτεί τις επενδύσεις (και άλλες δαπάνες, ακόμη και κοινωνικές), υποκαθιστώντας την κρατική δαπάνη. Γιατί, να μην ξεχνάμε, υπάρχουν και οι νέοι κανόνες της ΕΕ περί πλαφόν στις πρωτογενείς δαπάνες που επίσης συζητήθηκαν χθες στην ίδια σύνοδο των ΥΠΟΙΚ. Αλλά, οι επενδύσεις και η οικονομία έχει ανάγκη από επιπλέον «χρήμα». Και τούτο θα δούμε αν θα αποφασισθεί, στο μέλλον, σε επίπεδο Ευρώπης. Προς το παρόν, έχουμε την... προεκλογική ομιλία της Φον Ντερ Λάιεν την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Για να δούμε αν θα ειπωθεί κάτι.

Ράλι με αιτία

Σε ράλι έχει επιδοθεί η μετοχή του Ιατρικού την τελευταία περίοδο και φαίνεται ότι δεν είναι μόνο οι κινήσεις που έχουν γίνει γνωστές ο λόγος. Αυτό που οσμίζονται όσοι αγοράζουν (χθες είχαμε και αυξημένο όγκο παρ' ότι η μετοχή έχει μικρή διασπορά) είναι ότι το Ιατρικό μπορεί να μπει στο παιγνίδι της αποεπένδυσης των funds. Βέβαια, η οικονομική του εικόνα δείχνει ότι δεν είναι εύκολο αλλά ο Έλληνας μέτοχος έχει τη δυνατότητα αρκεί να μπουν στο παιγνίδι ή να βγουν οι Γερμανοί της Asclepios. Οι πιθανότητες για τους Γερμανούς είναι μοιρασμένες μιας και η παρουσία τους μέχρι τώρα στην Ελλάδα μάλλον δεν αποδείχτηκε και ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:47

Πετρέλαιο: Η Κίνα «παγώνει» τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης

13:36

Sky News Arabia: «Το Ιράν εξετάζει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα»

13:25

Ο όμιλος Reale αποκτά το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Lifenet

13:22

Χρυσή Αυγή: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις συνηγόρων για ελαφρυντικά

13:19

Η Revolut κατέθεσε αίτηση για τραπεζική άδεια στις ΗΠΑ

13:18

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για Ιράν, Κύπρο, Λίβανο

12:51

ΓΓΕΕ: Νέες υποχρεώσεις διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση για τους φορείς του Δημοσίου

12:46

Η Eurobank ενισχύει τη χρηματοδότηση και τη διεθνή ανάπτυξη της τουριστικής τεχνολογίας

12:46

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Predator και το Κράτος Δικαίου με αίτημα Μανιάτη

12:41

Boυλή: Την προσεχή Τρίτη το πόρισμα της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ολομέλεια

12:30

Κύπρος: Λήξη συναγερμού στο Ακρωτήρι

12:30

Τα Στενά του Ορμούζ και η Ελλάδα: Οι πιθανές αντιδράσεις σε απανωτά σοκ

12:20

Εστάλησαν τα πρώτα «ραβασάκια» για ανασφάλιστα οχήματα και τέλη κυκλοφορίας

12:17

Αυτές είναι οι 9 χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο

12:10

Αντίδραση Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο - Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

12:00

ΚΑΠ: Ποια προγράμματα είναι στον πάγο, ποια ακυρώνονται;

11:59

Χατζηδάκης: Ενεργειακά ασφαλής η Ελλάδα - Σαρωτικοί έλεγχοι για αισχροκέρδεια

11:46

ΕΕ: Προώθηση του «πράσινου χάλυβα» ως λύση για τους ρύπους στην αυτοκινητοβιομηχανία

11:42

Μελόνι: Δεν είμαστε σε πόλεμο - Κανένα αίτημα για χρήση των ιταλικών βάσεων

11:33

Morgan Stanley για ΕΚΤ: Καμία μείωση επιτοκίων το 2026 - Ανοδικά ρίσκα για πληθωρισμό από Μ. Ανατολή

11:33

Στην Κύπρο ο Βρετανός υπουργός Άμυνας - H Ισπανία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο

11:29

UBS: Διέλυσαν τις προσδοκίες οι ευρωτράπεζες - Στις κορυφαίες επιλογές η Eurobank

11:14

Επικοινωνία Τραμπ - Μακρόν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν

11:13

ΧΑ: Απόπειρα για τις 2.200 μονάδες από τον Γενικό Δείκτη

11:08

Κώτσηρας για Μέση Ανατολή: «Δεν είναι η πρώτη κρίση που διαχειριζόμαστε»

11:06

Βιλερουά ντε Γκαλό: Kανένας λόγος για αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ τώρα

10:48

Η Βραζιλία επικύρωσε τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur για το εμπόριο

10:32

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές

10:13

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυροποίηση κερδοφορίας, 5 δισ. ευρώ σε μερίσματα έως το 2030

10:13

Υπουργείο Παιδείας: Τέσσερα νέα ξένα πανεπιστήμια υπέβαλαν αιτήσεις αδειοδότησης