BACKSTORY

Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες - Ενα ενδιαφέρον συνέδριο - Κληρώνει για τα μερίσματα

03-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες - Ενα ενδιαφέρον συνέδριο - Κληρώνει για τα μερίσματα

Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και το Χρηματιστήριο δεν μπορεί παρά να δεχθεί την επίδραση των τελευταίων γκάλοπ.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες παραμένουν στο στόχαστρο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μιας και την Πέμπτη αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που μάλλον θα σηματοδοτήσει την πρώτη πτώση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης.

Αν αυτό συμβεί τότε μπορεί να δούμε την πολυπόθητη αύξηση στην πιστωτική επέκταση ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν έτοιμο το οπλοστάσιο προκειμένου να αντικαταστήσουν τα έσοδά τους.

Ένα ενδιαφέρον συνέδριο

Την Πέμπτη τα πιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν στο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη.

Το συνέδριο διεξάγεται παραμονή εκλογών και την ίδια ημέρα που θα συνεδριάσει η ΕΚΤ. Τα δύο αυτά γεγονότα από μόνα τους το κάνουν ενδιαφέρον τόσο για τους ξένους που θα «ανακρίνουν» τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η αλλαγή ταυτότητας

Πολύ κόσμος παρακολούθησε την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Από πελάτες της τράπεζας μέχρι και θεσμικούς.

Ξεχωρίζουμε για ευνόητους λόγους την παρουσία του ΤΧΣ στην εκδήλωση δια του κυρίου Ξηρουχάκη και όχι μόνον. Και την ξεχωρίζουμε διότι ως γνωστόν το ΤΧΣ δεν έχει πλέον μετοχές της τράπεζας στο χαρτοφυλάκιό του.

Για να μην το ξεχάσω, μεταξύ άλλων θετικών του event, ήταν και ο εξαιρετικός χώρος αυτός του Φεστιβάλ Αθηνών, που αλλού, στην οδό Πειραιώς.

Κληρώνει για τα μερίσματα

Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτή την εβδομάδα θα γνωρίζουμε πια τον χρησμό του SSM σε ό, τι αφορά τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών. Κάτι μου λέει πως ο επόπτης θα δώσει το πλήρες πράσινο φως.

Ο πέμπτος πόλος

Ας σημειώσουμε πως αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε και τα νέα για τον 5ο πόλο ώστε να δούμε σε τι ύψος θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της Attica Bank ώστε να συντελεστεί και η συγχώνευση με την Παγκρήτια. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Υπεράνω του νόμου;

Ειλικρινά με ξεπερνούν τα όσα διαδραματίζονται στις εκλογές του ΣΕΒ. Ειδικά αυτό περί ψήφου δια εξουσιοδοτήσεως σε μια ψηφοφορία που είναι κατά το καταστατικό μυστική. Δεν ξέρω αν το λέει το καταστατικό αλλά χωρίς αμφιβολία πάνω από το καταστατικό είναι πάντοτε ο νόμος. Και ο νόμος όχι μόνο δεν προβλέπει εξουσιοδότηση για ψήφο αλλά την αποκλείει. Κάτι τέτοια έκαναν επί χρόνια και άλλοι σύνδεσμοι αλλά σε τελευταίες εκλογές με την απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψηφίους και μια γνωμοδότηση του Βερβεσού το... έστριψαν το νόμισμα και έκαναν κανονικές εκλογές χωρίς εξουσιοδοτήσεις. Πάντως όλη αυτή η προσπάθεια για να εκλεγεί σώνει και καλά ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλά μέλη του ΣΕΒ. Και φαίνεται ότι οι δεινόσαυροι δεν συνετίστηκαν από τα όσα έπαθαν με την Βόρεια Ελλάδα.

Και βεβαια η έτερη υποψήφια κυρία Τσέτου δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πως δεν επιτρέπεται η ψηφιακή ψηφοφορία όταν η «παράλληλη “ενθάρρυνση” της παραχώρησης εξουσιοδοτήσεων (απορρέουσα από την μη δυνατότητα συμμετοχής παρά μόνο με φυσική παρουσία), δύναται να εγείρει θέματα αμφισβήτησης περί της αυθεντικότητας της ψηφοφορίας».

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της ναυτιλίας

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση «Ποσειδώνια 2024», μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εκθέσεις παγκοσμίως. Η φετινή έκθεση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην 60χρονη ιστορία του θεσμού, καθώς οι ανάγκες των διοργανωτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο. Τα Ποσειδώνια 2024 φιλοξενούν 2.030 εταιρείες από 82 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες

18:19

Παπασταύρου: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

18:12

Κεραμέως: Καταβάλλουμε συστηματική προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού

18:03

Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος βάζει την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων

17:57

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό για ΗΠΑ σε άνδρες και γυναίκες στο χόκεϊ - Ο Τραμπ συνεχάρη μόνο τους άνδρες

17:49

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 2,14 εκατ. ευρώ με ΔΑΑ για έργα συντήρησης

17:37

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ έργο 73 γεωτρήσεων στον ΤΟΕΒ Σελλάνων με προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ

17:28

HSBC Malta: Κέρδη προ φόρων άνω των 100 εκατ. ευρώ για 3η συνεχόμενη χρονιά

17:28

Η Κομισιόν στηρίζει τη συνδεσιμότητα δορυφόρων και έξυπνων τηλεφώνων με το InvestEU

17:24

Έρευνα Visa - ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σχεδόν 1 στις 2 ΜμΕ πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα

17:20

Οι λεπτομέρειες των νέων συμφωνιών της Atlantic SEE LNG Trade

17:15

Χεζμπολάχ: Δεν θα επέμβουμε σε «περιορισμένα αμερικανικά πλήγματα» κατά του Ιράν

17:11

Τσιάρας: Στοίχημα η διάσωση της κτηνοτροφίας

17:09

«Ψηφιακή Αυτονομία 60+» - Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Τρ. Πειραιώς

17:06

Deliveroo: Υπό δικαστική διαχείριση στην Ιταλία - 12ωρη εργασία για 1.000 ευρώ τον μήνα

17:04

Ανοδικά η Wall Street αναμένοντας την Nvidia

16:56

Ρεκόρ όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές εξορυκτικές μετοχές

16:54

Σταθερά στις επιλογές των ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων η Ελλάδα το 2026 - Οι προοπτικές και οι ανησυχίες

16:52

Ουγγαρία και Γερμανία ενδιαφέρονται για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Neptune Deep

16:29

Τουρκία: Πολιτική αντιπαράθεση για θρησκευτικές εκδηλώσεις στα σχολεία την περίοδο του Ραμαζανιού

16:29

Δημογραφικό: 706 δημοτικές ενότητες με μηδενικές γεννήσεις το 2025 - Ποιος δήμος κατέγραψε 1.396 θανάτους και κανένα νεογέννητο

16:29

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει την παροχή βοήθειας σε καύσιμα στην Κούβα

16:20

Κομισιόν σε Ουγγαρία και Σλοβακία για Ντρούζμπα: Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου

16:15

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ μήνυσε τη Δημοκρατική κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ

16:00

Κικίλιας: «Όταν ένας πολιτικός αναλαμβάνει ένα έργο, οφείλει να το ολοκληρώνει»

15:48

Klarna: 288.000 ενεργοί χρήστες στην Ελλάδα μηνιαίως - Ετήσιο άλμα 65%

15:34

Στη Γενεύη για συνομιλίες με ΗΠΑ η διαπραγματευτική ομάδα του Ιράν

15:21

Μαρινάκης: «Η Ελλάδα είναι γεωστρατηγικά πιο ισχυρή από ποτέ»

15:14

Η ευθύνη (και) των επιχειρήσεων που προτιμούν τα εύκολα

15:13

Έρευνα Bloomberg: Πρόωρη αποχώρηση Λαγκάρντ από ΕΚΤ - Η «σκυτάλη» στον Κνοτ