BACKSTORY

Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες - Ενα ενδιαφέρον συνέδριο - Κληρώνει για τα μερίσματα

03-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες - Ενα ενδιαφέρον συνέδριο - Κληρώνει για τα μερίσματα

Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και το Χρηματιστήριο δεν μπορεί παρά να δεχθεί την επίδραση των τελευταίων γκάλοπ.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες παραμένουν στο στόχαστρο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μιας και την Πέμπτη αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που μάλλον θα σηματοδοτήσει την πρώτη πτώση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης.

Αν αυτό συμβεί τότε μπορεί να δούμε την πολυπόθητη αύξηση στην πιστωτική επέκταση ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν έτοιμο το οπλοστάσιο προκειμένου να αντικαταστήσουν τα έσοδά τους.

Ένα ενδιαφέρον συνέδριο

Την Πέμπτη τα πιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν στο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη.

Το συνέδριο διεξάγεται παραμονή εκλογών και την ίδια ημέρα που θα συνεδριάσει η ΕΚΤ. Τα δύο αυτά γεγονότα από μόνα τους το κάνουν ενδιαφέρον τόσο για τους ξένους που θα «ανακρίνουν» τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η αλλαγή ταυτότητας

Πολύ κόσμος παρακολούθησε την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Από πελάτες της τράπεζας μέχρι και θεσμικούς.

Ξεχωρίζουμε για ευνόητους λόγους την παρουσία του ΤΧΣ στην εκδήλωση δια του κυρίου Ξηρουχάκη και όχι μόνον. Και την ξεχωρίζουμε διότι ως γνωστόν το ΤΧΣ δεν έχει πλέον μετοχές της τράπεζας στο χαρτοφυλάκιό του.

Για να μην το ξεχάσω, μεταξύ άλλων θετικών του event, ήταν και ο εξαιρετικός χώρος αυτός του Φεστιβάλ Αθηνών, που αλλού, στην οδό Πειραιώς.

Κληρώνει για τα μερίσματα

Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτή την εβδομάδα θα γνωρίζουμε πια τον χρησμό του SSM σε ό, τι αφορά τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών. Κάτι μου λέει πως ο επόπτης θα δώσει το πλήρες πράσινο φως.

Ο πέμπτος πόλος

Ας σημειώσουμε πως αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε και τα νέα για τον 5ο πόλο ώστε να δούμε σε τι ύψος θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της Attica Bank ώστε να συντελεστεί και η συγχώνευση με την Παγκρήτια. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Υπεράνω του νόμου;

Ειλικρινά με ξεπερνούν τα όσα διαδραματίζονται στις εκλογές του ΣΕΒ. Ειδικά αυτό περί ψήφου δια εξουσιοδοτήσεως σε μια ψηφοφορία που είναι κατά το καταστατικό μυστική. Δεν ξέρω αν το λέει το καταστατικό αλλά χωρίς αμφιβολία πάνω από το καταστατικό είναι πάντοτε ο νόμος. Και ο νόμος όχι μόνο δεν προβλέπει εξουσιοδότηση για ψήφο αλλά την αποκλείει. Κάτι τέτοια έκαναν επί χρόνια και άλλοι σύνδεσμοι αλλά σε τελευταίες εκλογές με την απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψηφίους και μια γνωμοδότηση του Βερβεσού το... έστριψαν το νόμισμα και έκαναν κανονικές εκλογές χωρίς εξουσιοδοτήσεις. Πάντως όλη αυτή η προσπάθεια για να εκλεγεί σώνει και καλά ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλά μέλη του ΣΕΒ. Και φαίνεται ότι οι δεινόσαυροι δεν συνετίστηκαν από τα όσα έπαθαν με την Βόρεια Ελλάδα.

Και βεβαια η έτερη υποψήφια κυρία Τσέτου δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πως δεν επιτρέπεται η ψηφιακή ψηφοφορία όταν η «παράλληλη “ενθάρρυνση” της παραχώρησης εξουσιοδοτήσεων (απορρέουσα από την μη δυνατότητα συμμετοχής παρά μόνο με φυσική παρουσία), δύναται να εγείρει θέματα αμφισβήτησης περί της αυθεντικότητας της ψηφοφορίας».

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της ναυτιλίας

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση «Ποσειδώνια 2024», μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εκθέσεις παγκοσμίως. Η φετινή έκθεση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην 60χρονη ιστορία του θεσμού, καθώς οι ανάγκες των διοργανωτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο. Τα Ποσειδώνια 2024 φιλοξενούν 2.030 εταιρείες από 82 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:54

Γαλλία: Περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

16:51

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με πληθωρισμό και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

16:48

Πόσο θα αντέξει η ηγεσία του Ιράν: «2.000 νεκροί διαδηλωτές» - Μοντέλο... Βενεζουέλας από Τραμπ;

16:38

Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της Διασποράς

16:28

Βουλή: Θετική γνώμη από Επ. Θεσμών για διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος της ΡΑΑΕΥ

16:25

Το HBO Max ήρθε στην Ελλάδα - Το κόστος συνδρομής

16:23

Reuters: Η Βενεζουέλα ξεκινά το άνοιγμα των πηγαδιών άντλησης πετρελαίου

16:22

Meta: Ξεκινά η περικοπή πάνω από 1.000 θέσεων εργασίας λόγω AI

16:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα - Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση

16:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (II): Άμεση ανάγκη για στήριξη στις μικρές αγορές

16:01

ICAP CRIF: Ενισχύθηκε η δυναμική των πλέον κερδοφόρων εταιρειών της χώρας το 2024

15:57

Γερμανία: Νέα μείωση των πωλήσεων αναμένουν οι χονδρέμποροι - Zητούν μέτρα από την κυβέρνηση

15:43

Μητσοτάκης σε αγρότες: Τις εξελίξεις διαμορφώνουν οι παρόντες - Ανοιχτό πεδίο για ουσιαστική συζήτηση

15:38

Χρηματιστήριο: Εξάμηνη παράταση για τις εταιρείες με χαμηλή διασπορά

15:36

ΗΠΑ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός (CPI) τον Δεκέμβριο

15:29

Γερμανία: Να σταλούν γερμανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία εισηγείται η Ένωση Εφέδρων

15:22

Παπαστεργίου: Σε πλήρη λειτουργία οι «έξυπνες κάμερες» τις επόμενες ημέρες - Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα

15:21

Με δυναμική εκκίνηση η κρουαζιέρα το 2026 στο λιμάνι του Πειραιά

15:03

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία του Ψηφιακού Κέντρου Συντήρησης

14:57

Λήγει στις 15/1 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού

14:54

Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική

14:51

Ψάλτης: Έτος στρατηγικών κινήσεων το 2025 για την Alpha Bank - Οι επόμενοι στόχοι

14:48

Κ. Σκρέκας: Όταν κάποιοι επιμένουν να μην προσέρχονται στον διάλογο, θέλουν λύσεις ή σύγκρουση;

14:44

Νέος brand ambassador στη Dior - Ποιος αναλαμβάνει

14:41

Επ. Ανταγωνισμού: Σημαντική ανομοιογένεια στην τιμολόγηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

14:36

Οκτώ ταξιδιωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026

14:23

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 6% στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2025

14:13

BBC: Θα ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή Τραμπ

14:06

Επιτυχημένη η πρώτη φετινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Οι προσφορές έφτασαν τα 51 δισ. ευρώ

14:05

JP Morgan: Στα 46,77 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Άλμα 7%