BACKSTORY

Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες - Ενα ενδιαφέρον συνέδριο - Κληρώνει για τα μερίσματα

03-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες - Ενα ενδιαφέρον συνέδριο - Κληρώνει για τα μερίσματα

Οι ευρωεκλογές και οι τράπεζες

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και το Χρηματιστήριο δεν μπορεί παρά να δεχθεί την επίδραση των τελευταίων γκάλοπ.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες παραμένουν στο στόχαστρο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μιας και την Πέμπτη αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που μάλλον θα σηματοδοτήσει την πρώτη πτώση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης.

Αν αυτό συμβεί τότε μπορεί να δούμε την πολυπόθητη αύξηση στην πιστωτική επέκταση ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν έτοιμο το οπλοστάσιο προκειμένου να αντικαταστήσουν τα έσοδά τους.

Ένα ενδιαφέρον συνέδριο

Την Πέμπτη τα πιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν στο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη.

Το συνέδριο διεξάγεται παραμονή εκλογών και την ίδια ημέρα που θα συνεδριάσει η ΕΚΤ. Τα δύο αυτά γεγονότα από μόνα τους το κάνουν ενδιαφέρον τόσο για τους ξένους που θα «ανακρίνουν» τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η αλλαγή ταυτότητας

Πολύ κόσμος παρακολούθησε την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Από πελάτες της τράπεζας μέχρι και θεσμικούς.

Ξεχωρίζουμε για ευνόητους λόγους την παρουσία του ΤΧΣ στην εκδήλωση δια του κυρίου Ξηρουχάκη και όχι μόνον. Και την ξεχωρίζουμε διότι ως γνωστόν το ΤΧΣ δεν έχει πλέον μετοχές της τράπεζας στο χαρτοφυλάκιό του.

Για να μην το ξεχάσω, μεταξύ άλλων θετικών του event, ήταν και ο εξαιρετικός χώρος αυτός του Φεστιβάλ Αθηνών, που αλλού, στην οδό Πειραιώς.

Κληρώνει για τα μερίσματα

Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτή την εβδομάδα θα γνωρίζουμε πια τον χρησμό του SSM σε ό, τι αφορά τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών. Κάτι μου λέει πως ο επόπτης θα δώσει το πλήρες πράσινο φως.

Ο πέμπτος πόλος

Ας σημειώσουμε πως αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε και τα νέα για τον 5ο πόλο ώστε να δούμε σε τι ύψος θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της Attica Bank ώστε να συντελεστεί και η συγχώνευση με την Παγκρήτια. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Υπεράνω του νόμου;

Ειλικρινά με ξεπερνούν τα όσα διαδραματίζονται στις εκλογές του ΣΕΒ. Ειδικά αυτό περί ψήφου δια εξουσιοδοτήσεως σε μια ψηφοφορία που είναι κατά το καταστατικό μυστική. Δεν ξέρω αν το λέει το καταστατικό αλλά χωρίς αμφιβολία πάνω από το καταστατικό είναι πάντοτε ο νόμος. Και ο νόμος όχι μόνο δεν προβλέπει εξουσιοδότηση για ψήφο αλλά την αποκλείει. Κάτι τέτοια έκαναν επί χρόνια και άλλοι σύνδεσμοι αλλά σε τελευταίες εκλογές με την απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψηφίους και μια γνωμοδότηση του Βερβεσού το... έστριψαν το νόμισμα και έκαναν κανονικές εκλογές χωρίς εξουσιοδοτήσεις. Πάντως όλη αυτή η προσπάθεια για να εκλεγεί σώνει και καλά ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλά μέλη του ΣΕΒ. Και φαίνεται ότι οι δεινόσαυροι δεν συνετίστηκαν από τα όσα έπαθαν με την Βόρεια Ελλάδα.

Και βεβαια η έτερη υποψήφια κυρία Τσέτου δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πως δεν επιτρέπεται η ψηφιακή ψηφοφορία όταν η «παράλληλη “ενθάρρυνση” της παραχώρησης εξουσιοδοτήσεων (απορρέουσα από την μη δυνατότητα συμμετοχής παρά μόνο με φυσική παρουσία), δύναται να εγείρει θέματα αμφισβήτησης περί της αυθεντικότητας της ψηφοφορίας».

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της ναυτιλίας

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση «Ποσειδώνια 2024», μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εκθέσεις παγκοσμίως. Η φετινή έκθεση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην 60χρονη ιστορία του θεσμού, καθώς οι ανάγκες των διοργανωτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο. Τα Ποσειδώνια 2024 φιλοξενούν 2.030 εταιρείες από 82 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:17

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και ψύχραιμα στη διαχείριση των επιτοκίων

17:08

Η Τεχεράνη καταδικάζει «αβάσιμες» συλλήψεις στα ΗΑΕ

16:57

Τουρισμός: Το τρίπτυχο για το μέλλον της Αθήνας ως προορισμού και οι πρώτες ενδείξεις για το 2026

16:52

Η Aegean προχωρά σε νέα συνεργασία με την Air China για πτήσεις κοινού κωδικού

16:48

Άνοδος στη Wall Street με ελπίδες για ένα deal ΗΠΑ - Ιράν

16:43

Στους Δελφούς για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ ο Β. Ντομπρόβσκις και ακόμα 4 Επίτροποι της Κομισιόν

16:39

Κοντογεώργης: Στο επίκεντρο η αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και η διαχείριση υδάτων

16:33

Τραμπ: «Θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία με Ιράν» - Απειλεί με νέους βομβαρδισμούς

16:24

Η Ρωσία θα διακόψει τις ροές πετρελαίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba

16:10

Κίνα: Ανησυχία για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων από την Ιαπωνία

15:53

Μ. Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναχαίτησαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις

15:50

CEO Uber για ΑΙ: Tα στελέχη λένε «όλα θα πάνε καλά» αλλά κρυφά παραδέχονται ότι έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας

15:42

Kaspersky: Προειδοποιεί για 26 ψεύτικες crypto wallet εφαρμογές στο App Store

15:36

Υπ. Μεταφορών: Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

15:23

Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πυρά εποίκων στη Δυτική Όχθη

15:21

Ο Τραμπ κατηγορεί το Ιράν ότι έχει παραβιάσει πολλές φορές την εκεχειρία

15:21

Intrum: Η ανάπτυξη και η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των ελληνικών επιχειρήσεων

15:20

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά ο εθνικός διάλογος ενόψει της νέας ΚΑΠ

15:17

Politico: Τουσκ και Μακρόν συζητούν κοινές πυρηνικές ασκήσεις - Συνεργασία και με Ελλάδα

15:16

Ηλεία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Ζαχάρω - Επιχειρούν 52 πυροσβέστες

15:08

Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο - Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

15:01

Citi Wealth: Ταχεία επανατιμολόγηση του ρίσκου στις αγορές εξαιτίας των παγκόσμιων κραδασμών

14:47

UnitedHealth: Άλμα 7% της μετοχής μετά τα ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου

14:36

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: 1 δισ. ευρώ εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

14:31

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για θεσμοθέτηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1

14:28

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε υλικά ανακύκλωσης στη Νεοχωρούδα

14:27

Τζιτζικώστας: Οι ακυρώσεις πτήσεων δεν συνδέονται με την επάρκεια καυσίμων, αλλά στις υψηλές τιμές τους

14:23

Κώτσηρας: «Στις σύνθετες συνθήκες που βιώνουμε δεν αφήνουμε την κοινωνία πίσω»

14:21

Η Γερμανία επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

14:02

Κάλας: Περιμένει «θετικές αποφάσεις» για την αποδέσμευση του δανείου προς την Ουκρανία