BACKSTORY

«Μαγικά χέρια» στην ΙΟΝ - Νέα πρόστιμα αλλά... - Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

24-05-2024 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μαγικά χέρια» στην ΙΟΝ - Νέα πρόστιμα αλλά... - Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Μαγικά χέρια»

Τελικά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρέπει να έχει … μαγικά χέρια. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι το 2022 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) που μπήκε στην ΙΟΝ τα κέρδη του ομίλου υποχώρησαν από τα 10 εκατ. ευρώ στα 7,4 εκατ. ευρώ. σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 200 χιλιάδες ευρώ αλλά αυτό οφείλεται σε μεταβίβαση θυγατρικής έναντι 7 εκατ. ευρώ στους παλιούς μετόχους της ΙΟΝ μέσω της οποίας κατεγράφη έκτακτο κέρδος 5,4 εκατ. ευρώ αλλιώς όπως γίνεται αντιληπτό τα κέρδη θα είχαν βουλιάξει. Φαίνεται όμως ότι πάρε δώσε με τις μετοχές συνεχίζονται κανονικά όπως και οι προηγμένες λογιστικές πρακτικές .

Η τέχνη του … φουσκώματος

Για παράδειγμα το 2022 έκλεισε με την Αφοι Κωτσιόπουλοι τη θυγατρική της ΙΟΝ με τζίρο 15,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,15 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 14 εκατ. ευρώ. Η εταιρία αυτή που είναι ο διανομέας της αποτιμήθηκε από 33,1 έως 40 εκατ. ευρώ δηλαδή έως και σχεδόν 20 φορές τα κέρδη με την PwC να εφαρμόζει δύο μεθόδους αυτή των συγκρίσιμων εισηγμένων (πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τις εισηγμένες με τις οποίες έγινε σύγκριση) και των συγκρίσιμων συναλλαγών (που επίσης θα είχε ενδιαφέρον να τις μάθουμε). Με αυτά και με αυτά φούσκωσε ο ισολογισμός της ΙΟΝ και αναμένουμε την επόμενη κίνηση.

Kαι.... να σημειώσω πως έχω βαρεθεί τις promotional βραβεύσεις από χώρους που όσα βραβεία και να διανέμουν, δεν διανέμουν καταξίωση.

Νέα πρόστιμα αλλά....

Νέα πρόστιμα στους servicers ούτε μεγάλα ούτε μικρά. Ομως είναι η πολλοστή φορά που οι εταιρίες διαχείρισης εμφανίζονται να έχουν παραβιάσει τους κανόνες και κάποια στιγμή αυτό δεν μπορεί να θεραπευτεί με πρόστιμα.

Ας ελπίσουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει βοηθήσει και θα συνεχίσει να βοηθάει.

Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

Πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Eurobank για το δημογραφικό, που ανακοίνωσε ο Δ. Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Η τράπεζα θα προσφέρει δάνεια με επιτόκιο 1% σε τρίτεκνους και πολύτεκνους που κατοικούν στις ακριτικές περιοχές, για να αγοράσουν ή να ανακαινίσουν το σπίτι τους. Όμως εγώ λέω πως η πολιτεία έπρεπε να πριμοδοτεί πολύτεκνους και ευάλωτους στις ακριτικές περιοχές και να τους καλύπτει με κάθε τρόπο τη στέγαση.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως η Eurobank σχεδιάζει να διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης των εργαζομένων της με παιδιά. Συγκεκριμένα σκοπεύει να δώσει ένα νέο γενναίο επίδομα (εφάπαξ) σε υπαλλήλους της που αποκτούν το τρίτο ή το τέταρτο παιδί τους. Ήδη από το 2006 ενισχύει ετησίως τους εργαζόμενους με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο για τους τρίτεκνους και 1.200 ευρώ το χρόνο για τους πολύτεκνους, μέχρι το τέκνο τους να φτάσει στην ηλικία των 21 ετών. Ευχή όλων το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Τα μεγάλα και ευρωπαϊκά

Δεν θα σταθώ στα πολύ σημαντικά ζητήματα που έθεσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Eurometaux και επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφεραν μια σειρά από βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Θα μείνω όμως στην προτίμησή τους για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. «Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη εάν ο Ντράγκι δεχόταν να αναλάβει την προεδρία», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, µε τον κ. Παπαλεξόπουλο να συµφωνεί. Μάλλον η Ευρώπη χρειάζεται κάποιον που να κάνει «whatever it takes».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:53

Λαγκάρντ: Είναι η δουλειά μου να ανησυχώ για την πτώση των αγορών ομολόγων

09:49

Προεδρικές εκλογές στο Περού: Φουχιμόρι εναντίον Σάντσες στον β΄ γύρο

09:36

ΝΔ: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Πολιτική Επιτροπή - Ποιοι εκλέγονται

09:28

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας

09:15

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

09:03

Yψηλό 2 εβδομάδων για το πετρέλαιο μετά την νέα απειλή Τραμπ

08:50

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου η ανακοίνωση για το νέο κόμμα - «Τώρα είναι η ώρα»

08:41

Meravia: Το νέο adults-only ξενοδοχείο της Leonardo στην Χαλκιδική

08:36

Η Gina Rinehart ποντάρει 100 εκατ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων

08:35

ΔΕΗ: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ - «Ταβάνι» τα 19,75 ευρώ ανά νέα μετοχή

08:05

Σούπερ μάρκετ: Πώς «ξαναμοιράζει την τράπουλα» το deal Μασούτης - Κρητικός

08:01

Πόσα ζητά για το σπίτι του ο Πιτ Ντέιβιντσον

07:59

Γιατί ο Τραμπ ανέβασε συνέντευξη του Στ. Παπασταύρου στο Truth Social

07:49

Κλοπές βοοειδών στη Γερμανία: Δεν είναι μόνο το ακριβό κρέας αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά

07:47

Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη 50.000 «εγκλωβισμένοι» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

07:42

ΜΕΤΚΑ: «Βλέπει» EBITDA 140-150 εκατ. ευρώ το 2026 - Οι «πυλώνες» ανάπτυξης

07:38

Ο λογαριασμός του πολέμου έρχεται στη Βουλή

07:26

Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» σε 4,8 εκατ. φορολογούμενους με χρέη - Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που βαθμολογεί τους οφειλέτες

07:23

Το «ό,τι είπαμε, το κάναμε» του Κυριάκου - O «διάλογος» Άδωνι-Χατζηδάκη - H καρατόμηση Πολάκη για χάρη του Αλέξη

07:08

Μετά το RRF τι - Μια ενδιαφέρουσα διάταξη - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

23:58

Ρόδος: Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα

23:38

Ιράν: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και πρόεδρος του κοινοβουλίου διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για την Κίνα

23:15

Ρωσία: Ένας Ινδός εργαζόμενος νεκρός από την επίθεση ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας

22:46

Ν.Κορέα: Ζήτησε εξηγήσεις απ' το Ιράν για επίθεση κατά νοτιοκορεατικού πλοίου στο Ορμούζ

22:18

Σκυλακάκης: Η ΤΝ απειλεί την εργασία - Ώρα πολιτικής αφύπνισης για την Ελλάδα του 2030

21:48

Τζιτζικώστας: Η μεγάλη μάχη τώρα είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη

21:17

Χαρακόπουλος: Το Συνέδριο της ΝΔ εφαλτήριο για διεκδίκηση τρίτης αυτοδυναμίας

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί

20:23

Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

20:03

Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway