BACKSTORY

«Μαγικά χέρια» στην ΙΟΝ - Νέα πρόστιμα αλλά... - Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

24-05-2024 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μαγικά χέρια» στην ΙΟΝ - Νέα πρόστιμα αλλά... - Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

«Μαγικά χέρια»

Τελικά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρέπει να έχει … μαγικά χέρια. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι το 2022 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) που μπήκε στην ΙΟΝ τα κέρδη του ομίλου υποχώρησαν από τα 10 εκατ. ευρώ στα 7,4 εκατ. ευρώ. σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 200 χιλιάδες ευρώ αλλά αυτό οφείλεται σε μεταβίβαση θυγατρικής έναντι 7 εκατ. ευρώ στους παλιούς μετόχους της ΙΟΝ μέσω της οποίας κατεγράφη έκτακτο κέρδος 5,4 εκατ. ευρώ αλλιώς όπως γίνεται αντιληπτό τα κέρδη θα είχαν βουλιάξει. Φαίνεται όμως ότι πάρε δώσε με τις μετοχές συνεχίζονται κανονικά όπως και οι προηγμένες λογιστικές πρακτικές .

Η τέχνη του … φουσκώματος

Για παράδειγμα το 2022 έκλεισε με την Αφοι Κωτσιόπουλοι τη θυγατρική της ΙΟΝ με τζίρο 15,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,15 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 14 εκατ. ευρώ. Η εταιρία αυτή που είναι ο διανομέας της αποτιμήθηκε από 33,1 έως 40 εκατ. ευρώ δηλαδή έως και σχεδόν 20 φορές τα κέρδη με την PwC να εφαρμόζει δύο μεθόδους αυτή των συγκρίσιμων εισηγμένων (πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τις εισηγμένες με τις οποίες έγινε σύγκριση) και των συγκρίσιμων συναλλαγών (που επίσης θα είχε ενδιαφέρον να τις μάθουμε). Με αυτά και με αυτά φούσκωσε ο ισολογισμός της ΙΟΝ και αναμένουμε την επόμενη κίνηση.

Kαι.... να σημειώσω πως έχω βαρεθεί τις promotional βραβεύσεις από χώρους που όσα βραβεία και να διανέμουν, δεν διανέμουν καταξίωση.

Νέα πρόστιμα αλλά....

Νέα πρόστιμα στους servicers ούτε μεγάλα ούτε μικρά. Ομως είναι η πολλοστή φορά που οι εταιρίες διαχείρισης εμφανίζονται να έχουν παραβιάσει τους κανόνες και κάποια στιγμή αυτό δεν μπορεί να θεραπευτεί με πρόστιμα.

Ας ελπίσουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει βοηθήσει και θα συνεχίσει να βοηθάει.

Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

Πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Eurobank για το δημογραφικό, που ανακοίνωσε ο Δ. Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Η τράπεζα θα προσφέρει δάνεια με επιτόκιο 1% σε τρίτεκνους και πολύτεκνους που κατοικούν στις ακριτικές περιοχές, για να αγοράσουν ή να ανακαινίσουν το σπίτι τους. Όμως εγώ λέω πως η πολιτεία έπρεπε να πριμοδοτεί πολύτεκνους και ευάλωτους στις ακριτικές περιοχές και να τους καλύπτει με κάθε τρόπο τη στέγαση.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως η Eurobank σχεδιάζει να διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης των εργαζομένων της με παιδιά. Συγκεκριμένα σκοπεύει να δώσει ένα νέο γενναίο επίδομα (εφάπαξ) σε υπαλλήλους της που αποκτούν το τρίτο ή το τέταρτο παιδί τους. Ήδη από το 2006 ενισχύει ετησίως τους εργαζόμενους με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο για τους τρίτεκνους και 1.200 ευρώ το χρόνο για τους πολύτεκνους, μέχρι το τέκνο τους να φτάσει στην ηλικία των 21 ετών. Ευχή όλων το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Τα μεγάλα και ευρωπαϊκά

Δεν θα σταθώ στα πολύ σημαντικά ζητήματα που έθεσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Eurometaux και επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφεραν μια σειρά από βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Θα μείνω όμως στην προτίμησή τους για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. «Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη εάν ο Ντράγκι δεχόταν να αναλάβει την προεδρία», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, µε τον κ. Παπαλεξόπουλο να συµφωνεί. Μάλλον η Ευρώπη χρειάζεται κάποιον που να κάνει «whatever it takes».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:02

WSJ: Το Ιράν διέκοψε τις απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ

17:42

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου Τραμπ

17:40

Συνάντηση Δένδια με Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο η σύμπραξη Ελλάδας - Εθνικής Φρουράς Φλόριντα

17:28

Νέο τοπίο διαφάνειας στα ΜΜΕ: Υποχρεωτική η δημοσιοποίηση ιδιοκτησίας και κρατικής διαφήμισης

17:27

Το Ιράν απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι όλη την Μέση Ανατολή «αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου»

17:22

Η Huawei φέρνει ανέπαφες πληρωμές στα Smartwatches της με το Curve Pay

17:03

Μισούστιν: «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανοίγει νέες δυνατότητες για τη Ρωσία»

17:01

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

16:57

Gen Z: 1 στις 10 νέες γυναίκες βίωσε σεξουαλική παρενόχληση ή συναισθηματική κακοποίηση

16:53

Απώλειες στη Wall Street καθώς οι ελπίδες για συμφωνία στο Ιράν εξανεμίζονται

16:44

Συμφωνίες Broadcom με Google - Anthropic για AI τσιπ

16:42

Βουλή: Διαβιβάστηκε η αίτηση άρσης ασυλίας των βουλευτών Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

16:38

Bloomberg: Ο Όρμπαν προσέφερε τη βοήθειά του στον Πούτιν - «Στη διάθεσή σας»

16:22

ΥΠΕΝ: Συσκέψεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την ηλεκτροδότηση ενόψει Πάσχα

16:17

Στην κατοχή της Gilead η Tubulis με deal 5 δισ. δολαρίων

16:08

Βανς: «Έχουμε εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν»

16:01

Χατζηθεοδοσίου: Τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση

16:00

Εξεταστική με tablet από τέλη Μαΐου για τους φοιτητές του ΑΠΘ

15:55

Ψάχνεις πασχαλινό δώρο; Το Flip.gr έχει την τέλεια λύση!

15:47

Κατάρ: «Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου»

15:44

Χαμηλώνει τον πήχη για S&P 500 η UBS λόγω κρίσης στη Μ. Ανατολή

15:35

Η Domes Resorts αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην Casa Collective

15:32

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε την περιφέρεια με μεγάλες επενδύσεις και 700 νέες θέσεις εργασίας»

15:30

Alpha Bank στην Κέρκυρα: Ο πολιτισμός στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

15:27

Μαρινάκης: Ιερός ο σταυρός προτίμησης - Οποιαδήποτε μείωση της αξίας του είναι λάθος

15:26

Κρεμλίνο: «Ο κόσμος κάνει ουρά για ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία»

15:24

Η Visa ανανεώνει τη συνεργασία με Υπ. Τουρισμού - Η δαπάνη στην Ελλάδα το 2025

15:15

Ισπανός ΥΠΕΞ: Οι απειλές ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ ωθούν την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές ασφαλείας

15:14

Ιταλικά ΜΜΕ: «Σέλφι» της Μελόνι με φερόμενο συνεργό της ναπολιτάνικης μαφίας

15:08

Υποκλοπές μέσω Predator: Στον Άρειο Πάγο η έρευνα για ενδεχόμενη κατασκοπεία