BACKSTORY

«Μαγικά χέρια» στην ΙΟΝ - Νέα πρόστιμα αλλά... - Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

24-05-2024 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μαγικά χέρια» στην ΙΟΝ - Νέα πρόστιμα αλλά... - Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Μαγικά χέρια»

Τελικά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρέπει να έχει … μαγικά χέρια. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι το 2022 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) που μπήκε στην ΙΟΝ τα κέρδη του ομίλου υποχώρησαν από τα 10 εκατ. ευρώ στα 7,4 εκατ. ευρώ. σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 200 χιλιάδες ευρώ αλλά αυτό οφείλεται σε μεταβίβαση θυγατρικής έναντι 7 εκατ. ευρώ στους παλιούς μετόχους της ΙΟΝ μέσω της οποίας κατεγράφη έκτακτο κέρδος 5,4 εκατ. ευρώ αλλιώς όπως γίνεται αντιληπτό τα κέρδη θα είχαν βουλιάξει. Φαίνεται όμως ότι πάρε δώσε με τις μετοχές συνεχίζονται κανονικά όπως και οι προηγμένες λογιστικές πρακτικές .

Η τέχνη του … φουσκώματος

Για παράδειγμα το 2022 έκλεισε με την Αφοι Κωτσιόπουλοι τη θυγατρική της ΙΟΝ με τζίρο 15,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,15 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 14 εκατ. ευρώ. Η εταιρία αυτή που είναι ο διανομέας της αποτιμήθηκε από 33,1 έως 40 εκατ. ευρώ δηλαδή έως και σχεδόν 20 φορές τα κέρδη με την PwC να εφαρμόζει δύο μεθόδους αυτή των συγκρίσιμων εισηγμένων (πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τις εισηγμένες με τις οποίες έγινε σύγκριση) και των συγκρίσιμων συναλλαγών (που επίσης θα είχε ενδιαφέρον να τις μάθουμε). Με αυτά και με αυτά φούσκωσε ο ισολογισμός της ΙΟΝ και αναμένουμε την επόμενη κίνηση.

Kαι.... να σημειώσω πως έχω βαρεθεί τις promotional βραβεύσεις από χώρους που όσα βραβεία και να διανέμουν, δεν διανέμουν καταξίωση.

Νέα πρόστιμα αλλά....

Νέα πρόστιμα στους servicers ούτε μεγάλα ούτε μικρά. Ομως είναι η πολλοστή φορά που οι εταιρίες διαχείρισης εμφανίζονται να έχουν παραβιάσει τους κανόνες και κάποια στιγμή αυτό δεν μπορεί να θεραπευτεί με πρόστιμα.

Ας ελπίσουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει βοηθήσει και θα συνεχίσει να βοηθάει.

Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες

Πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Eurobank για το δημογραφικό, που ανακοίνωσε ο Δ. Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Η τράπεζα θα προσφέρει δάνεια με επιτόκιο 1% σε τρίτεκνους και πολύτεκνους που κατοικούν στις ακριτικές περιοχές, για να αγοράσουν ή να ανακαινίσουν το σπίτι τους. Όμως εγώ λέω πως η πολιτεία έπρεπε να πριμοδοτεί πολύτεκνους και ευάλωτους στις ακριτικές περιοχές και να τους καλύπτει με κάθε τρόπο τη στέγαση.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως η Eurobank σχεδιάζει να διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης των εργαζομένων της με παιδιά. Συγκεκριμένα σκοπεύει να δώσει ένα νέο γενναίο επίδομα (εφάπαξ) σε υπαλλήλους της που αποκτούν το τρίτο ή το τέταρτο παιδί τους. Ήδη από το 2006 ενισχύει ετησίως τους εργαζόμενους με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο για τους τρίτεκνους και 1.200 ευρώ το χρόνο για τους πολύτεκνους, μέχρι το τέκνο τους να φτάσει στην ηλικία των 21 ετών. Ευχή όλων το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Τα μεγάλα και ευρωπαϊκά

Δεν θα σταθώ στα πολύ σημαντικά ζητήματα που έθεσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Eurometaux και επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφεραν μια σειρά από βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Θα μείνω όμως στην προτίμησή τους για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. «Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη εάν ο Ντράγκι δεχόταν να αναλάβει την προεδρία», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, µε τον κ. Παπαλεξόπουλο να συµφωνεί. Μάλλον η Ευρώπη χρειάζεται κάποιον που να κάνει «whatever it takes».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας

19:15

SK Hynix: Δυναμικό ντεμπούτο με άλμα 13,08% στον Nasdaq - Στα 170 δολάρια η μετοχή

19:04

Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να πλήττουν δυτικές περιοχές της Γαλλίας

18:53

Ο Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα στο Παρίσι 25 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

18:42

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός γραφείου κατά της διαφθοράς

18:30

Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

18:18

Τραμπ: Πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν - «Οι ΗΠΑ όμως τους ξεκαθάρισαν ότι η εκεχειρία τελείωσε»