BACKSTORY

Καν΄ το όπως η Αμερική - Ο λογαριασμός των αυξήσεων – Αλλαγή σελίδας για την Intralot

28-03-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καν' το όπως η Αμερική - Ο λογαριασμός των αυξήσεων – Αλλαγή σελίδας για την Intralot
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καν΄ το όπως η Αμερική...

Όταν βλέπεις Αμερική, καταλαβαίνεις ποια είναι η τάση. Ένας μακροχρόνιος αγώνας μεταξύ των κολοσσών των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard και των λιανοπωλητών στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζει στο τέλος, με την υπόσχεση χαμηλότερων προμηθειών για τους εμπόρους.

Ωστόσο, ο προτεινόμενος ομαδικός διακανονισμός θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες. Η Visa και η Mastercard δήλωσαν ότι συμφώνησαν να μειώσουν το κόστος που σχετίζεται με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, για περίπου πέντε χρόνια. Οι δικηγόροι εμπόρων που είχαν διαμορφώσει την υπόθεση εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα ποσό ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ίσως το πιο σημαντικό, οι έμποροι θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους με βάση το είδος της κάρτας που χρησιμοποιείται.

Αυτή λοιπόν η διαπραγμάτευση ενδέχεται να αποτελέσει και έναν μπούσουλα στις διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με τις τράπεζες.

Απέδρασε το λαγουδάκι του Πάσχα

Να ξέρετε πως οι τιμές του κακάο μπορεί να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο για παράδοση Μαΐου εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ όλων των εποχών των 10.080 δολαρίων ανά μετρικό τόνο ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος μιας εκ των βασικών πρώτων υλών για πολλά γλυκά. Το κακάο μάλιστα έχει υπερδιπλασιαστεί σε κόστος από τον περασμένο χρόνο, ενώ μόνο το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129%.

Έτσι λοιπόν το λαγουδάκι του Πάσχα ίσως να μην έχει γεύση σοκολάτας φέτος αλλά σε κάθε περίπτωση οι εναλλακτικές δεν λείπουν από το τραπέζι και τις εναλλακτικές αυτές τις επεξεργάζονται οι απανταχού ζαχαροπλάστες. Τέτοιες εναλλακτικές είναι η αύξηση των μπισκοτοπροϊόντων και η δημιουργία νέων γλυκών χωρίς σοκολάτα.

Προειδοποιήσεις. Και μετά;

Έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται οι οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων και κυρίως των μεγαλύτερων και φαίνεται ότι ουκ ολίγες εισηγμένες αλλά και ορκωτοί αγνόησαν τις συστάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τις οποίες είχε απευθύνει εγγράφως προ ολίγων εβδομάδων. Το ερώτημα είναι αφού τις αγνόησαν τι θα ακολουθήσει. Γιατί αν μείνουν απλά οι προειδοποιήσεις η κατάσταση θα εκτραχυνθεί.

Ο λογαριασμός των αυξήσεων και το έλλειμμα

Οι αμοιβές του προσωπικού της ΕΧΑΕ αυξήθηκαν το 2023 κατά 23,4% και έφτασαν σε 15,3 εκ ευρώ από 12,4 εκ ευρώ το 2022. Βέβαια τα έξοδα προσωπικού το 2023 περιλαμβάνουν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές του προσωπικού, αναλογική με αύξηση των μεγεθών της ΕΧΑΕ , καθώς και πρόβλεψη αποζημιώσεων λόγω αποχώρησης προσωπικού οπότε δεν βγαίνει εύκολα άκρη. Πάντως η αύξηση προβλέψεων για αποζημιώσεις είναι 140 χιλιάδες ευρώ ενώ οι προβλέψεις μεταβλητών αποδοχών αναζητούνται. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΧΑΕ από 236 αυξήθηκαν σε 254 και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η πραγματική μεταβολή αποδοχών του προσωπικού της εταιρίας μετά από μεγάλη αύξηση μεγεθών και φυσικά μετά την προηγηθείσα μεγάλη αύξηση των μελών του ΔΣ.

Intralot: Ολοκληρώθηκε η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, αυτός ο γύρος αναδιάρθρωσης σε χρηματοοικονομικό επίπεδο του ομίλου Intralot, και προφανώς τα στελέχη της εισηγμένης και ο εμβληματικός Σ. Κόκκαλης θα νιώθουν ικανοποίηση για το νέο προφίλ. Χτες, «έκλεισε» και το θέμα με την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ από 5 τράπεζες, που αποτελούσε το τρίτο από τα βήματα που έγιναν εσχάτως, ήτοι το retail bond των 130 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και την ΑΜΚ ύψους 135 εκατ. ευρώ που είχε υλοποιηθεί το 2023. Η εταιρεία, ανακεφαλαιοποιημένη και ενισχυμένη, χωρίς να πιέζεται από λήξεις δανείων, θα αναπτύξει απερίσπαστη την εμπορική της στρατηγική, που επικεντρώνεται στον παροχή εξοπλισμού για λοταρίες και στα συστήματα ελέγχου για παιγνιομηχανήματα (VLTs) σε ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες έχουν και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους. Με τις αγορές των ΗΠΑ και άλλων χωρών ανά τον κόσμο να είναι στο επίκεντρο.

Αύριο (τελικά) οι υπογραφές για Εγνατία

Για την Παρασκευή αργά το μεσημέρι μεταφέρθηκε η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη. Για να μην πάει το μυαλό σας σε περίεργες σκέψεις, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στη Βουλή συζητείται η πρόταση μομφής, σήμερα το βράδυ είναι η ψηφοφορία, οπότε, κρίθηκε σκόπιμο η τελετή για την Εγνατία να μεταφερθεί για την Παρασκευή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:32

Παπαθανάσης: Εξετάζεται μείωση του ορίου ιδιοκτησίας στο «Ανακαινίζω» - Πάνω από 100.000 πολίτες στην πλατφόρμα

11:32

Αμετάβλητος στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο

11:19

Βάντεφουλ και Ρούμπιο θα συζητήσουν ρύθμιση για επιμερισμό των βαρών στο ΝΑΤΟ

11:14

Allwyn: Μειώνει το κόστος δανεισμού κατά 5 εκατ. ευρώ ετησίως με νέα έκδοση ομολόγων

11:10

Ο ΔΕΔΔΗΕ δημιουργεί νέο ηλεκτρικό χώρο για τις ΑΠΕ

10:57

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος με επιλεκτικές κινήσεις

10:40

Ευρωαγορές: Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με φόντο τη Μέση Ανατολή

10:26

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποινές σε τρία στελέχη για τον εγκλωβισμό στην Αττική Οδό το 2022

10:24

Moody's: Διαχειρίσιμο το κόστος της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη για τις τράπεζες

10:17

Alpha Bank: Σε ανοδική πορεία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων - Πρωταγωνιστεί η Αθήνα

10:16

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 1η Ιουλίου το ψηφιακό Αποδεικτικό Είσπραξης και νέες λειτουργικότητες

10:11

RWE και ΔΕΗ: Σε πλήρη λειτουργία φωτοβολταϊκά σχεδόν 1 GW στη Δυτική Μακεδονία

10:04

Alpha Bank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,0655 ευρώ ανά μετοχή

10:00

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 441 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ

09:55

Η Wall Street εγκαταλείπει τα στοιχήματα για ένα ισχυρότερο ευρώ

09:44

Πούτιν: «Περιμένει» τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Μόσχα, όταν τελειώσουν με το Ιράν

09:16

Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για παύση επιθέσεων

08:59

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή σε πέντε νέους κλάδους

08:48

ΠΟΥ: Πάνω από 1.300 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα στην Ευρώπη

08:38

Οι λόγοι που είναι τόσο ακριβή η τεχνητή νοημοσύνη

08:31

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν να σταματήσουν την ανταλλαγή πληγμάτων

08:22

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Σχεδόν 1.500 νεκροί, 189 κτίρια κατέρρευσαν εξ ολοκλήρου

08:11

Ώρα αποφάσεων στο Μαξίμου - Κληρώνει σήμερα για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

08:08

Ανελκυστήρες: Τι πρέπει να κάνετε έως τις 30 Ιουνίου για τη δήλωση στο Μητρώο

07:58

Πλάτη με... μέτρο στην ακρίβεια - «Ευλογημένοι» μισθοί - Ποιος φλερτάρει τον Κυριάκο

07:52

Πώς περνούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ στα επιχειρηματικά δάνεια

07:49

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Όλα τα «κλειδιά» για την πληρωμή των 150 ευρώ - Γιατί θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ τα νεογέννητα

07:42

Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά (ΜΕΤΚΑ - Δομική Κρήτης): «Περνάει» από Βουλή η σύμβαση «ανάσα» για το κυκλοφοριακό

07:30

Νερό ΘΕΟΝΗ: Οι πάνω από 800 έλεγχοι πίσω από τη νέα πιστοποίηση - Από την πηγή στη βρεφική καταλληλότητα

07:23

Το φθινόπωρο οι δικαιούχοι για «merchant» μπαταρίες - Έχουν εξεταστεί οι μισοί φάκελοι, το αγκάθι