BACKSTORY

Κοιτάει στα Βαλκάνια η Motor Oil – Ο ΔΑΑ και ο νέος κύκλος του ΤΑΙΠΕΔ - Διαρκές road show

25-01-2024 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοιτάει στα Βαλκάνια η Motor Oil – Ο ΔΑΑ και ο νέος κύκλος του ΤΑΙΠΕΔ - Διαρκές road show

Το IPO του ΔΑΑ και ο νέος «κύκλος» του ΤΑΙΠΕΔ

Μπήκαμε, λοιπόν, στην τελική ευθεία για την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο καθώς ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών, με τις γνωστές πια διαδικασίες, ώστε τον Φεβρουάριο το μεγάλο αυτό asset να κάνει ντεμπούτο στο ταμπλό. Για να παίρνουν, σταδιακά, σειρά οι διεργασίες για Αττική Οδό και Εγνατία, με τις δικές της ιδιαιτερότητες ή εκκρεμότητες η κάθε μία σύμβαση και πάει λέγοντας. Υπό αυτή την οπτική, προχωρούν κάποιες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, ή μάλλον η αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως συνηθίζουν να λένε στο ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά όπως έχουμε αναφέρει, μπορεί τα μεγάλα projects σταδιακά να ολοκληρώνονται, πλην όμως, ήδη το Ταμείο εξελίσσεται. Σχεδιάζει την αξιοποίηση Λιμένων, ωριμάζει και προωθεί δράσεις – διαγωνισμούς 3 δις ευρώ μέσω του PPF για πλήθος υπουργείων και φορέων, έχει ακόμα κάποια ακίνητα στην ατζέντα του, αν το «προικοδοτήσουν» και με άλλα έργα ή εργαλεία (π.χ. ΕΣΠΑ κ.λπ.), τότε ο κύκλος του δεν κλείνει αλλά «αλλάζει».

ΑΠΕ στα Βαλκάνια «βλέπει» η Motor Oil

Το ενδεχόμενο εξαγορών ΑΠΕ στα Βαλκάνια «βλέπει» η Motor Oil. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο deal στον ορίζοντα, ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποια ανάλογη κίνηση, στην περίπτωση που αυτή θα κλείσει με ελκυστικούς όρους. Οι αγορές που έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» είναι εκείνες με τις οποίες υπάρχει επαρκής διασυνδεσιμότητα με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με στελέχη του Ομίλου, λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα, η επέκταση εκτός συνόρων θα επέτρεπε στη Motor Oil να περιορίσει το ρίσκο μειωμένης παραγωγής του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα. Πάντως, όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ θα έρθει κυρίως από την ωρίμανση έργων από το pipeline συνολικής ισχύος 2,2 GW, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός με νούμερα

Την Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ελλάδα παρουσίασαν χθες η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠΕΘΟ, ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν. Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα έρευνας στη χώρα μας κυριαρχεί η άγνοια, ακόμη και για βασικές έννοιες. Και αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο την μη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων μας, αλλά και αυξημένους κινδύνους απέναντι σε επιτήδειους και απατεώνες.

Ένα απλό παράδειγμα. Μόλις το 22% των ενήλικων Ελλήνων ελέγχει το αν ένας πάροχος χρηματοικονομικών υπηρεσιών είναι αδειοδοτημένος στην Ελλάδα πριν αγοράσει κάποιο επενδυτικό προϊόν. Λιγότερο από το 20% των Ελλήνων γνωρίζει ότι για να θεωρείται έγκυρο ένα ψηφιακό συμβόλαιο δεν απαιτείται η χειρόγραφη υπογραφή και έτσι πολλοί δεσμεύονται νομικά και δεν έχουν ιδέα.

Κατά τα άλλα η Εθνική Στρατηγική δημιουργεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επιμόρφωση ενηλίκων και παιδιών σχετικά με την οικονομία και τα χρηματοοικονομικά. Το θέμα είναι να υλοποιηθεί. Και αυτό ακριβώς τόνισε και ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση. «Με αφετηρία τη σημερινή ημερίδα να δούμε τι θα κάνουμε, έτσι ώστε το ζήτημα της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης να μην είναι απλώς ένα αντικείμενο παρατήρησης και διαπιστώσεων. Πώς συγκεκριμένα θα αξιοποιήσουμε κονδύλια και ποια κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης; Πότε θα αλλάξουν τα σχολικά προγράμματα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαρκές road show

Η έκδοση του Ελευθέριος Βενιζέλος είναι από τις σημαντικότερες της χρονιάς. Αλλά ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς αρχές Μαρτίου, ενώ το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά αναμένεται... Η τράπεζα είναι σε διαρκές road show, τώρα στη Νέα Υόρκη.

Oι επιλογές της Optima

Τη Eurobank και την Πειραιώς επιλέγει η Optima Bank. Tο επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως σήμερα επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της JP Morgan παρά την απουσία του πρωθυπουργού η οποία όπως και να το κάνουμε δημιούργησε ένα «τράνταγμα» στο συνέδριο.

H ακρίβεια καλά κρατεί

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι Έλληνες καταναλωτές που πλήρωσαν 1,2 δισ. ευρώ παραπάνω για καταναλωτικά προϊόντα χωρίς να πάρουν περισσότερα. Αυτό κάτι δείχνει.... Και για το 2024 τα προϊόντα αυτά θα περιοριστούν περαιτέρω αλλά οι τιμές παραμένουν εξόχως υψηλά.

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων

Το ράλι τιμών στα ακίνητα συνεχίζεται. Η Αθήνα τείνει να καλύψει τις προ κρίσης τιμές καθώς υπολείπεται από αυτές ούτε 3% σύμφωνα με την BNP Paribas. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 8,6% έναντι του 2008 σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

«Χτύπησαν» υψηλά οι μετοχές

Δεν ξέρω τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη συνέχεια, μια φορά πάντως υπάρχουν αρκετές μετοχές από τη μεγάλη βαθμίδα του Χρηματιστηρίου που έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα, είτε ιστορικά είτε 52 εβδομάδων είτε πολλών μηνών. Αναμφίβολα, έχουν αποτελέσει «οδηγούς» για το ΧΑ και οι ειδικοί ευελπιστούν σε… υψηλότερα, καθώς γίνονται «πράγματα» στην αγορά, αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με αυτά. Ωστόσο, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το «σκαρφάλωμα» μετοχών όπως οι Mytilineos, Motor Oil, Titan, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή ακόμα των Viohalco, Cenergy, Sarantis κ.α. ή η αντίδραση των Intracom, Intralot, Intrakat και πάει λέγοντας, για να μη σας κουράζουμε με ονόματα. Δεν έγραψαν όλες υψηλά, αλλά έχουν ανεβασμένες στροφές. Για να δούμε και τη συνέχεια.

Του Αγίου Γρηγορίου και ο… ΒΟΑΚ

Δεν ξέρουμε αν τελικά σήμερα, του Αγίου Γρηγορίου (χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν), θα ανοίξουν τελικά στα… γρήγορα οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ (τη σύμβαση παραχώρησης), όπως έχει αφήσει να εννοηθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μόλις πρόσφατα ή αν προέκυψε κάποιο απρόοπτο όπως αυτά που συνήθως εμφανίζονται στον κόσμο των υποδομών. Μια φορά πάντως, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytilineos και ΑΒΑΞ – Egis – Meridiam είναι σε εγρήγορση. Βλέπετε, το έπαθλο είναι μεγάλο, κοντά 2 δις ευρώ, συνδυάζει παραχώρηση (λειτουργία/συντήρηση, σκιώδη διόδια) και κατασκευαστικό αντικείμενο. Και αφήνει πολλά περιθώρια ανοιχτά για τη συνέχεια.

Η 13η αναθεώρηση για τον Φαληρικό Όρμο

Ειλικρινά η στήλη δεν ξέρει ποιες εργασίες έχουν απομείνει στο μέτωπο του Φαληρικού Όρμου, καθώς με τόσα έργα που «τρέχουν» έχει χαθεί η μπάλα, μια φορά πάντως, εντόπισε ότι δόθηκε στην ΑΚΤΩΡ (ανάδοχος της ανάπλασης - α’ φάση, αρχικού ύψους 150 εκατ. ευρώ) νέα ημερομηνία περαίωσης του project για τις 14 Απριλίου 2024, αντί για τον Δεκέμβριο του 2023 (που βέβαια μας «πέρασε»). Προφανώς υπήρχε αίτημα του αναδόχου για παράταση της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου που έγινε αποδεκτό από την Περιφέρεια Αττικής. Γιατί το αναφέρουμε το γεγονός αφού τέτοιες παρατάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στα έργα; Επειδή πρόκειται για το 13ο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα αλλά και γιατί η στήλη θέλει να πιστεύει ότι, πλέον, υπό τις νέες συνθήκες, η ΑΚΤΩΡ (υπό την Intrakat) μπορεί να πέσει εντός χρόνου. Αλλά και να μη γίνει αυτό, δεν τρέχει και κάτι.

Η Διώρυγα Κορίνθου και το real estate

Το Υπερταμείο, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους PLANET και TRΙTON προχώρησε σε prefeasibility study για την ανάπτυξη του Real Estate της Διώρυγας της Κορίνθου. Πρόκειται για ένα ολιστικό Στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση της Διώρυγας, με διάφορες νέες επιχειρησιακές λειτουργίες. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν μελέτες prefeasibility σχετικά με τις δύο μαρίνες και την εκπλάτυνση και εκβάθυνση του καναλιού. Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (prefeasibility study) χωροθέτησης τουριστικού/ων λιμένα/ων.

Επενδυτικό πλάνο στο «αλάτι»

Όπως σας έχουμε ξαναπεί, η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές έχει ιδιαίτερη σημασία για το Υπερταμείο που λογικά, αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για το asset αυτό. Το Υπερταμείο, κατέχοντας το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την εξαγορά του ποσοστού της «Καλαμαράκης ΑΒΕΕ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε.», διερευνά τις επιλογές για τον μετασχηματισμό της εταιρείας, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς. Η αποτίμηση των Ελληνικών Αλυκών ολοκληρώθηκε και δείχνει την πολύ σημαντική αύξηση της αξίας της εταιρείας που έχει επιτευχθεί. Ειδικότερα, με το συνολικό έργο που έχει γίνει, έχει επιτευχθεί αύξηση της αξίας πάνω από 50%. Το Υπερταμείο προχωρά στο επόμενο βήμα, ήτοι την υλοποίηση του επενδυτικού και αναπτυξιακού πλάνου που έχει σχεδιάσει για τις Ελληνικές Αλυκές και τη δυναμική που διαβλέπει για την εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο