BACKSTORY

Η ώρα της ΔΕΗ – Το deal με τους αμπελώνες – Τα βλέμματα στην Ερυθρά Θάλασσα

23-01-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ώρα της ΔΕΗ – Το deal με τους αμπελώνες – Τα βλέμματα στην Ερυθρά Θάλασσα

H ώρα της ΔΕΗ

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας πραγματοποιείται στο Λονδίνο το Investors day της ΔΕΗ. Εκεί ο Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει το ανανεωμένο business plan του ομίλου και αναμένουμε με ενδιαφέρον το αν θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα σε Ελλάδα και Βαλκάνια, την επέκταση στο retail με την εξαγορά του Κωτσόβολου και τα σχέδια για τις τηλεπικοινωνίες.

Συνέχεια buyback

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συνεχίσει τις αγορές ιδίων μετοχών όπως προκύπτει από τα θέματα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που συγκαλείται για να τακτοποιήσει τεχνικά το ζήτημα της πώλησης 6 εκατ. ιδίων μετοχών. Και λογικό ήταν αφού η στρατηγική έχει αποδειχτεί πετυχημένη και υπάρχει και το απόθεμα 4,3 εκατ. μετοχών με πολύ χαμηλότερη τιμή κτήσης από την τρέχουσα.

Τα πονταρίσματα στην Intralot

Σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε χθες η Intralot που οι επενδυτές αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά. Κάποιοι δε ποντάρουν σε μελλοντική μεταβίβαση της εταιρίας και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Και μάλλον δεν έχουν άδικο καθώς ήδη έχει μπει στο στόχαστρο μετά την εξυγίανσή της αλλά και τη σημαντική παρουσία της στη δύσκολη αγορά των ΗΠΑ που δεν μπαίνει κάποιος εύκολα και χωρίς κόστος που η ελληνική εταιρεία το έχει καταβάλει.

Τι μένει...

Nα σου και η Εθνική με Senior Preffered πενταετές senior ομόλογο, αντλώντας 600 εκατ. ευρώ από τις αγορές, με απόδοση 4,5%. Δεν ξέρω αλλά κάτι μου λέει πως μετά την Πειραιώς, τη Eurobank την ΕΤΕ και η έκδοση της Alpha δεν θα αργήσει. Για να δούμε...

Παίζουν τα ποσοστά

Σε ότι αφορά το φλέγον θέμα της Τράπεζας Πειραιώς, το παιχνίδι των ποσοστών έχει ξεκινήσει. Πάνω από 10% και κάτω από 20% και όλα έχουν τη σημασία τους αν και εφόσον υπάρχει κάποιος μεγάλος ενδιαφερόμενος που ακόμη δεν έχει βγει μπροστά.

Οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις των Χούθι

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ερυθρά Θάλασσα και στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα διαταράξουν το διεθνές εμπόριο προκαλώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις. Πάντως η επικεφαλής της Navios Maritime Αγγελική Φράγκου ήταν αρκούντως καθησυχαστική χθες μιλώντας στο gala για την κυκλοφορία της ειδικής έκδοσης του Economist για το 2024, χαρακτηρίζοντας τις επιπτώσεις διαχειρίσιμες σημειώνοντας πως η ναυτιλία καταφέρνει να προσαρμόζεται στις μεταβολές που σημειώνονται με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Για γεωπολιτικές εξελίξεις με επιπτώσεις που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο διεθνές εμπόριο έκανε λόγο, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners Γεράσιμος Καλογηράτος υπογραμμίζοντας ότι αυτό φέρνει τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ιδίως σε μία περίοδο ευαίσθητη για τη διαμόρφωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Παράταση για τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης

Τη… συνηθισμένη παράταση έλαβε ένας ακόμα κτηριακός διαγωνισμός που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, οι πιθανοί υποψήφιοι επενδυτές, αντί για αύριο, θα μπορούν να υποβάλουν έως τις 12 Φεβρουαρίου φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος (δηλαδή η α’ φάση διεθνούς διαγωνισμού) για την ανάθεση σύμβασης του έργου «Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και συντήρηση και διαχείριση αυτών», αρχικής εκτιμώμενης αξίας περί τα 70 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν ότι υπήρξαν αιτήματα παράτασης από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας των φακέλων δεδομένης της φύσης και των απαιτήσεων του υπόψη διαγωνισμού σε συνδυασμό και με την μεσολάβηση των αργιών της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε παλιότερους τέτοιους διαγωνισμούς αρχικά έδιναν το παρών ονόματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ (Mytilineos), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις που έχουν κατέβει σε άλλους αντίστοιχους ΣΔΙΤ κτηριακούς διαγωνισμούς, ενίοτε με συνεταίρους (π.χ. ΑΤΕΣΕ, DIMAND κ.α.), ίσως και εταιρείες μικρότερου μεγέθους, πλην όμως, στην πορεία… κούναγαν μαντήλι.

Το deal με τους αμπελώνες στο Costa Navarino

Συμφωνία που φέρνει λίγο από παλιότερα deals της Premia και της εταιρείας του βασικού της μετόχου, όπως με τη Μπουτάρης ή με τα νερά «Ιόλη», που μοιάζει με επένδυση σε κάποιο νέο προϊόν (κρασί, νερό), με ολίγον από real estate και μέρος από τις μπίζνες της Sterner Stenhus, ήταν και αυτή που ανακοινώθηκε χτες από την ΑΕΕΑΠ. Βέβαια, το όνομα της ΤΕΜΕΣ με το Costa Navarino ιντριγκάρει λίγο παραπάνω την αγορά. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ περίπου. Εις υγείαν, λοιπόν…

Τα «κρασιά» του Πόρτο Καρράς

Και για να μείνουμε λίγο στον χώρο των οινοποιείων, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου με τίτλο «Επέκταση Δυναμικότητας των Εγκαταστάσεων Οινοποιείου της Κτήμα Πόρτο Καρράς Α.Ε.» σε σχετικό υποέργο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» της δράσης οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 3,56 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη στα 1,42 εκατ. ευρώ (ήτοι, ποσοστό ενίσχυσης 40%). Μπορεί η αποτίμηση του συγκροτήματος να αποτέλεσε μια «δύσκολη εξίσωση», αλλά τουλάχιστον είχαμε εξελίξεις στον τομέα του «οίνου».

Προχωρά το τουριστικό project «Infinity» στην Αργολίδα

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕ.ΠΕ.Μ.) για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο κατασκευής του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, πέντε αστέρων, με την επωνυμία «INFINITY» στην Αργολίδα. Αν η στήλη θυμάται σωστά, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία του νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων, που θα περιλαμβάνει τουριστικά καταλύματα (δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματα), κοινόχρηστους χώρους, πισίνες, spa δυναμικότητας 100 ατόμων, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Στην έκταση βρισκόταν το παλιό ξενοδοχείο Costa Perla, ενώ παλιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ αλλά αυτά τα νούμερα είναι σχετικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:38

Η «βαριά» ατζέντα για Λιμάνια, Ακίνητα - «φιλέτα» και Αναπλάσεις – Που έρχονται προσφορές, ανάδοχοι και διαγωνισμοί

07:35

Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov

07:30

Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

07:27

Πόσο χάνει στην καταλληλότητα ο Κυριάκος - Οι τρίχες του Κασσελάκη - Ποιος ξύπνησε νυχτιάτικα τους πασόκους;

07:20

Νέες τάσεις στην αγορά πολυτελών ακινήτων: Οι νικητές του 2023 - Τα φετινά φαβορί

07:06

Στα όρια της νομιμότητας - Αγορά με... τσαμπουκά – Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

23:58

Κίεβο: «Κίνδυνος καταστροφικής εξωτερικής παρέμβασης στην Υπερδνειστερία»

23:45

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ κατηγορεί τη Γαλλία και την ΕΕ ότι «δαιμονοποιούν» τη χώρα του

23:30

Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με μία σπάνια ασθένεια

23:19

Wall Street: Αρνητικό 3 στα 3 για τον Dow με όλους να περιμένουν τον πληθωρισμό

23:04

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας

23:00

Βρετανία: Ο νόμος περί αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

22:57

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

22:55

ΔΕΗ: Στο 5% αυξήθηκε το ποσοστό ιδίων μετοχών

22:39

Μικτή εικόνα στις τιμές πετρελαίου - O OPΕC εξετάζει επέκταση στις περικοπές παραγωγής

22:20

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

22:08

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή της Fed

21:49

Σκυλακάκης: Ανάγκη ενίσχυσης της ηλεκτρικής επάρκειας σε Κρήτη και μη διασυνδεδεμένα νησιά - Ο ρόλος της ΔΕΗ

21:43

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανική φρεγάτα παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

21:27

Οκτώ χώρες της ΕΕ ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική δικαιοσύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι

21:24

Τέμπη: Ορίζεται νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση

21:09

Noval Property: Στα 571 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων

21:03

10 ερωτήσεις–απαντήσεις για την ασφαλιστική ικανότητα - Κατατέθηκε η τροπολογία

20:52

Πολωνία: Εξετάζει το «προσωρινό» κλείσιμο των συνόρων για το εμπόριο αγαθών με την Ουκρανία

20:47

ΗΠΑ: Ο Μιτς Μακόνελ αποχωρεί από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία

20:35

Θεοχάρης: Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν θα χαριστούμε και σε κανέναν

20:32

Γουίλιαμς (Fed): Έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%

20:28

Δημοσκόπηση MRB: Στο 17,9% το προβάδισμα της ΝΔ - Παραμένει δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

20:22

Σύμμαχοι Πούτιν σε Μακρόν: Όσα στρατεύματα στείλεις στην Ουκρανία, θα έχουν την τύχη του Ναπολέοντα

20:14

ΕΛΑΣ: 8 συλλήψεις και 15 προσαγωγές από τα επεισόδια στην Αθήνα - Δύο τραυματίες αστυνομικοί