BACKSTORY

Ένα ηχηρό ΟΧΙ - Με τα βλέμματα στο Λονδίνο - Η βίλα στις Σπέτσες και η αυτοψία

24-11-2023 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα ηχηρό ΟΧΙ - Με τα βλέμματα στο Λονδίνο - Η βίλα στις Σπέτσες και η αυτοψία

Ένα ηχηρό ΟΧΙ

To νομοσχέδιο για τους servicers αποτελεί πια γεγονός μιας και κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καμία από τις προτάσεις των servicers δεν έγινε αποδεκτή.

Πιο σημαντική ήταν η πρότασή τους να αποκτούν εκτελεστό τίτλο οι servicers όταν κάποιος παραβιάζει τη συμφωνία του εξωδικαστικού. Ωστόσο φαίνεται πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου παρέμεινε η ισχυρή προστασία του δανειολήπτη. Αυτό άλλωστε ήταν και το σωστό...

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Ένας προβληματισμός έχει αρχίσει να εκφράζεται από την πλευρά της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Και η Κομισιόν άλλωστε δεν αποκλείει μία ακόμη κίνηση ως ένα «κακό» σενάριο για την πορεία των τιμών. Έτσι λοιπόν να μην αποκλείουμε ένα γύρισμα σε ακόμη υψηλότερα πατώματα πριν τελικώς αρχίσει η πτώση, η οποία υπολογίζεται πολύ αργότερα στο επόμενο έτος. Το ποιος θα αντέξει σε μια τέτοια περίπτωση θα φανεί στο χειροκρότημα. Ειδικά μάλιστα υπερφορτωμένες με δάνεια επιχειρήσεις που βλέπουν τα κέρδη τους να εξαφανίζονται από τους τόκους.

Οι τιμές στόχοι

Οι τιμές στόχοι στο χρηματιστήριο είναι το επόμενο κρίσιμο θέμα ιδιαίτερα για τις μεγάλες εταιρείες μιας και ορισμένες εξ' αυτών έχουν φθάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σε ό, τι αφορά πάντως τις τράπεζες, είναι σίγουρο πως έχουν ακόμη δρόμο όπως και κάποιες επιλεγμένες πλέον εταιρείες με σταθερή ανάπτυξη και υγιή χρηματοοικονομική εικόνα.

Με τα βλέμματα στο Λονδίνο

Με τα βλέμματα στραμμένα στο roadshow του Λονδίνου επενδυτές και εταιρείες ετοιμάζουν τις παρουσιάσεις τους με ζέση και δύναμη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πει ο πρωθυπουργός τόσο για την οικονομία όσο και για τις προοπτικές αυτής. Κάπως πρέπει άλλωστε να πιαστούν οι στόχοι των επόμενων ετών που δεν τους λες και εύκολους.

Διαμαρτυρίες και τεμενάδες

Οι χρηματιστηριακές, πλην τραπεζών πάντως, πάλι γκρινιάζουν που δεν μετέχουν στο Λονδίνο. Κατανοώ τη στεναχώρια αλλά έχω την αίσθηση ότι πριν συνεχίσουν να διαμαρτύρονται καλό θα ήταν να μας πουν και τι αποτελέσματα έφεραν όταν στο παρελθόν πήγαιναν βόλτες στο Λονδίνο. Κατά τα λοιπά είναι ένα θέμα γιατί έχει επιλεγεί η Morgan Stanley αντί για ένα διευρυμένο roadshow, αλλά όπως λένε και κάποιοι άσπονδοι φίλοι του Γιάννου Κοντόπουλου άμα δεν κάνεις τεμενάδες στην Morgan Stanley και δεν καταβάλεις τα δέοντα μέσω συνεργασιών τότε η αναβάθμιση μπορεί και να αργήσει.

Οι πονηριές της ΚΡΙ ΚΡΙ

Συνεχίστηκε ο καλπασμός της ΚΡΙ ΚΡΙ και στο εννεάμηνο με ισχυρότατη κερδοφορία. Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί, η εταιρεία δίνει στοιχεία για την αύξηση των όγκων και του τζίρου κατά πως την βολεύει, χωρίς να αποκαλύπτει τις αυξήσεις τιμών που έκανε. Στα πλαίσια της ορθής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού υποθέτουμε -και για να μην το ξεχάσουμε βεβαίως- η ΚΡΙ ΚΡΙ για να βοηθήσει τους πολίτες ανακοίνωσε και μειώσεις τιμών μέσω προωθητικών ενεργειών δηλαδή μειώσεις κατά διαστήματα και όχι μόνιμες.

Τι αναμένεται για την Αττική Οδό

Όπως ανέφερε και χτες το insider.gr, η προσφυγή της κοινοπραξίας Vinci – Mytilineos για την Αττική Οδό απορρίφθηκε, οπότε, θεωρητικά μιλώντας, ανοίγει ο δρόμος για να εκκινήσουν προσεχώς οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία παραχώρησης και του χρόνου τέτοια εποχή πάνω – κάτω να έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τη σύμβαση, έχοντας «καπαρώσει» τον διαγωνισμό έναντι 3,27 δισ. ευρώ (εφάπαξ το τίμημα). Πρακτικά, βέβαια, θα φανεί τι θα συμβεί από τις προθέσεις των Γάλλων, κατά πρώτο λόγο, και των εταίρων τους, κατά δεύτερο, αν δηλαδή θα πάνε μέχρι το ΣτΕ την υπόθεση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον διαγωνισμό και τα χρονοδιαγράμματα. Μετά την αρνητική απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ, στην αγορά κατασκευών θεωρούν πιθανή μια προσφυγή της κοινοπραξίας υπό την Vinci στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά αυτά ας περιμένουμε να τα δούμε στην πορεία, όπως αναμένουν και στο ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, όπως πολλές φορές έχει αποκαλύψει το insider.gr, είναι ένα asset με χαμηλό ρίσκο που δίνει σταθερές ροές.

Στο «περίμενε» η αγορά για τον ΒΟΑΚ

Και μια που πιάσαμε τις οδικές συμβάσεις παραχώρησης, στην αγορά, ιδίως την κατασκευαστική, περιμένουν νεότερα και για τον ΒΟΑΚ, τον διαγωνισμό για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Θεωρητικά (πάλι) αναμένονταν εξελίξεις κάπου εδώ, ωστόσο, μιλάμε για έργο με τεχνικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις, με τοπικά αιτήματα για χαράξεις (ίσως και για τα τέλη διέλευσης), οπότε, πρακτικά (πάλι), ίσως μα μην είναι παράδοξο ότι ακόμα περιμένουμε νεότερα παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί προσφορές από τον Μάιο. Αφήστε που για το έργο «φιλέτο» των 1,5-2 δισ. ευρώ ερίζουν «μεγάλα παιδιά», δηλαδή ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, αλλά και η ΑΒΑΞ με τους Γάλλους εταίρους της (Egis, Meridiam), ενώ στη «γωνία» περιμένει και η Intrakat για να αναλάβει κάποιο μερίδιο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θα έρθει και η ενσωμάτωση μεγάλων έργων – συμβάσεων

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ παράλληλα η οργανική κερδοφορία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μεγέθυνσης της συνεισφοράς του τομέα υποδομών (παραχωρήσεις-κατασκευές) αλλά και της αναμενόμενης αύξησης στον τομέα ΑΠΕ από το γ΄ Τρίμηνο του έτους. Για το σύνολο του έτους αναμένεται μια παρόμοια εικόνα με σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε υγιή επίπεδα υποστηριζόμενη από τους τομείς υποδομών (παραχωρήσεις και κατασκευή) και ενέργειας μετά την εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορές ενέργειας. Αυτά σημειώνει η διοίκηση της εισηγμένης, με αφορμή την χτεσινή ανακοίνωση μεγεθών. Εμείς να προσθέσουμε ότι σταδιακής θα γίνεται και η ενσωμάτωσης διαφόρων έργων, όπως η μονάδα φυσικού αερίου Κομοτηνής, η Εγνατία Οδός και η Αττικής Οδού, νέα αιολικά πάρκα κ.α. που προφανώς θα ενισχύσουν τον ισολογισμό του γκρουπ.

Η βίλα στις Σπέτσες και η αυτοψία

Διαβάζαμε χτες ότι η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για διενέργεια αυτοψίας στον χώρο της υπό εξέταση μελέτης ανέγερσης νέας διώροφης κατοικίας με υπόγειο, σε ακίνητο στη θέση Παναγία Αρμάτα, στην περιοχή Παλαιό Λιμάνι, Ο.Τ. 445 του Δήμου Σπετσών, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ». Το αναφέρουμε επειδή στην αγορά κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια ότι η εν λόγω εταιρεία συνδέεται με γνωστό εφοπλιστή που θέλει να ανεγείρει βίλα στην περιοχή, κοντά στην εκκλησία της Αρμάτας, στο παλιό λιμάνι, προκαλώντας και «ντόπιες αντιδράσεις».

Ανεβαίνουν οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ

Ολοένα και συνεχίζεται το buy back της ΔΕΗ, χωρίς βέβαια να είναι και η μόνη εισηγμένη που αγοράζει σε σταθερή σχεδόν βάση ίδιες μετοχές. Πλέον, και μέχρι προχτές 22/11, η ΔΕΗ κατέχει συνολικά 16.886.316 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,4205% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της. Το αναφέρουμε επειδή σχεδόν καθημερινά αγοράζονται μερικές δεκάδες χιλιάδες τεμάχια και σταδιακά το ποσοστό προσεγγίζει το 5%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:12

Το μεγάλο αγκάθι της γήρανσης

14:01

Η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

13:53

ECDC: Κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη

13:48

Στην Κύπρο σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης

13:47

Ριφιφί σε εταιρεία εμπορίας χρυσού στον Πειραιά

13:45

Ρωσία: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα λήξει σε δύο εβδομάδες εάν η Δύση σταματήσει να παρέχει στήριξη

13:34

Επείγουσα προσγείωση Boeing 767 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης λόγω βλάβης στο σύστημα προσγείωσης

13:22

ΤτΕ: Aμετάβλητο το επιτόκιο των καταθέσεων, αυξήθηκε στα νέα δάνεια

13:09

ΕΒΕΑ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο θέμα των κινήτρων

12:59

Apple: Άλμα 12% στις αποστολές iPhone στην Κίνα μετά τη μείωση στις τιμές

12:55

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία - Ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας

12:52

Μητσοτάκης: Παντελώς αχρείαστη και προσβλητική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

12:39

Η Μόσχα λέει ότι δεν βλέπει προς το παρόν προοπτική για ειρηνευτική διευθέτηση στη Γάζα

12:38

Δίκη για το Μάτι: Έφεση από την εισαγγελία – Επιστρέφουν όλοι στο εδώλιο

12:35

«ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ»: Το 1ο γυναικείο forum του Jenny.gr ενέπνευσε, ενημέρωσε και συγκίνησε

12:34

Ζάκυνθος: Κλειστό και φέτος το Ναυάγιο

12:33

Σπ. Πρωτοψάλτης: Τον Μάιο θα «τρέξει» πρόγραμμα πρόσληψης για 25.000 νέους - Ανοίγει και η πλατφόρμα Jobmatch

12:29

Toyota: Βλέπει 20% μείωση στα ετήσια κέρδη μετά το ρεκόρ του Q4

12:27

H Rolls-Royce επαναπροσδιορίζει την πολυτέλεια με την Cullinan Series II

12:18

Epsilon Net: Άνω του 70% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo

12:04

Κινεζικό δίκτυο με e-shop πίσω από τεράστια διαδικτυακή απάτη - Πάνω από 800.000 θύματα

11:50

Σουηδία: Μείωση επιτοκίων κατά 0,25% - Πρώτη περικοπή από το 2016

11:38

Amazon: Μπαίνει στα 5G δίκτυα της Ευρώπης μέσω deal με την Telefonica Γερμανίας

11:28

Reddit: Άλμα 48% στα έσοδα - Ώθηση από τις διαφημίσεις

11:17

Σαουδική Αραβία: To ΑΙ fund των 100 δισ. δολαρίων θα αποεπενδύσει από την Κίνα εάν το ζητήσουν οι ΗΠΑ

11:17

Προς νέα πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο - Αγοραστικό «ξέσπασμα»

11:08

Siemens Energy: Aναβαθμίζει το guidance, αλλάζει CEO στην προβληματική Gamesa - Άλμα 12% της μετοχής

11:08

Γερουσιαστής του Βερολίνου δέχτηκε επίθεση με βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι

11:06

Σήμερα η άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στη Γαλλία

11:03

Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει μια «γενοκτονία» στη Ράφα