BACKSTORY

Το κλίμα κοστίζει - Τα «φύκια» του ESG- ΑΕΕΑΠ: Δικαιολογίες και εγκλήματα - «Μαγικό» τρίμηνο για την StealthGas

22-11-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κλίμα κοστίζει - Τα «φύκια» του ESG- ΑΕΕΑΠ: Δικαιολογίες και εγκλήματα - «Μαγικό» τρίμηνο για την StealthGas

Εκδόσεις στη σειρά

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά κινήθηκε η έκδοση ομολόγου της Eurobank στο πλαίσιο των MREL ενώ αναμένουμε το επόμενο βήμα από άλλη συστημική τράπεζα.

Όπως πάντως δείχνουν τα πράγματα οι τράπεζες επισπεύδουν τις κινήσεις τους. Η Εθνική φαίνεται να ξεκίνησε μια συζήτηση με τον SSM ώστε να επαναγοράσει ποσοστό μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Θα γίνει όμως έτσι; Μένει να το δούμε.

Δράσεις και αλλαγές

H ΕΕ παρατείνει τη διάρκεια του σχεδίου δράσης για θέματα φύλου στην εξωτερική δράση με σκοπό να αξιοποιήσει όσα πέτυχε το σχέδιο με στόχο έναν κόσμο με ισότητα των φύλων. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων αυξάνεται η ποσόστοση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων. Και η αναζήτηση θα είναι σοβαρή και μεγάλη...

Το κλίμα κοστίζει και όχι μόνον κυριολεκτικά....

Τα κλιματικά stress tests ξεκινούν και ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει μεταξύ άλλων την ανάγκη επενδύσεων. Όμως κανείς δεν έχει υπολογίσει τι θα κοστίσουν οι επενδύσεις αυτές οι οποίες θα είναι και μεγάλες και σημαντικές.

Τα «φύκια» του ESG

Από την άλλη οι εταιρείες κάθε ημέρα πουλάνε στις ανακοινώσεις τους βιώσιμη ανάπτυξη και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο που αν όλα όσα λένε ήταν αληθή θα ψάχναμε να βρούμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με το μικροσκόπιο. Οπότε καλό θα είναι να σταματήσει αυτή η ιστορία ή για την ακρίβεια να εναρμοστούν χθες και όχι στο μέλλον όπως προγραμματίζεται αυστηροί κανόνες ESG με ποινολόγιο. Γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι ESG αλλά το greenwashing σε όλο του το μεγαλείο με τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει κάθε κανόνες.

Δικαιολογίες και... εγκλήματα

Συζητείται ιδιαίτερα το discount που έχουν οι ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο και η δικαιολογία είναι ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη. Μόνο που στην Ευρώπη ούτε γκάζι ανάπτυξης έχουν ούτε αγορά ακινήτων που καλπάζει. Οπότε αντί να αναζητούν όλοι δικαιολογίες θα ήταν καλύτερο να μελετήσουν τι έχει γίνει στο παρελθόν από μετόχους, διοικούντες, τράπεζες, κεφαλαιαγορά και Χρηματιστήριο και ίσως καταλάβουν πριν είναι αργά τι συμβαίνει. Και αυτές τις ενέργειες οι επενδυτές τις αντιλαμβάνονται πλήρως.

Προστασία του... αέρα

Τα μάθατε τα νέα εκεί στην Κεφαλαιαγορά; Ακίνητο της MLS βγαίνει στον πλειστηριασμό και τα αποθέματα έχουν πάει περίπατο σε μια ΙΚΕ με το όνομα MLS. Κατά τα άλλα προέχει η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών που σίγουρα δεν ανακτήσουν τίποτα από τα χρήματα που τοποθέτησαν είτε σε μετοχές είτε σε ομόλογα από τα πρόστιμα του αέρα που επιβλήθηκαν και για τα οποία έχουν γίνει προσφυγές

«Μαγικό» τρίμηνο για τη StealthGas του Χ. Βαφειά

Το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2023 για τη StealthGas του Χάρη Βαφειά. Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία πλοίων LPG κατέγραψε καθαρά έσοδα 15,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 και αυτό παρότι ο στόλος της εταιρείας είναι μειωμένος κατά επτά πλοία από πέρυσι. Τα κέρδη που καταγράφει η εταιρεία πάνε στους μετόχους (μέσω επαναγοράς μετοχών) αλλά και στη μείωση του δανεισμού στο μισό σε σχέση με την αρχή της χρονιάς.

Πουλάει παλιά tanker η TEN

Αν και το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν και το καλύτερο για την Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) η διοίκηση του ομίλου που διαχειρίζεται περισσότερα από 50 tankers αναμένει αύξηση των εσόδων τον χειμώνα. Βέβαια, στο εννεάμηνο η κερδοφορία του ομίλου έφτασε τα 268 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 160% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το οποίο αποδίδεται και στην πώληση οκτώ παλιών tanker. H ΤΕΝ θα συνεχίσει να πουλά παλιά πλοία, ενώ αναμένει την παράδοση οχτώ νεότευκτων tanker.

Το «τρίπτυχο» της ElvalHalcor

Η διατήρηση υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας, η μείωση του επενδυτικού πλάνου σε κάτω των 100 εκατ. ευρώ (για το 2023 αλλά και το 2024) καθώς οι συνθήκες στις αγοράς δεν απαιτούν κάποια ενίσχυσή του, αλλά και η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού αποτελούν μέρος των στόχων της διοίκησης της εισηγμένης ElvalHalcor, του ομίλου Viohalco. Χτες, η εταιρεία ανακοίνωση μεγέθη 9μήνου τα οποία δείχνουν ισχυρή οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 189,7 εκ. ευρώ, υψηλές καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στα 186 εκ. ευρώ, μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 225,7 εκ. ευρώ από την 30.09.2022 και κατά 93,1 εκ. ευρώ από την 31.12.2022 αλλά και ανθεκτικότητα στις μεταβολές και στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, κι ενώ παρατηρείται μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομία. Αυτό που τονίζουν στελέχη του γκρουπ είναι ότι καλό η σύγκριση να γίνεται με το 2021, καθώς το 2022 ήταν ένα έτος με… υπερφόρτωση αγορών και στοκαρίσματος προϊόντων από πελάτες, ανεξάρτητα αν μετά άλλαξε το κλίμα, αλλά και να λαμβάνονται υπόψη τα προσαρμοσμένα ebitda. Να προσθέσουμε ότι η εισηγμένη είχε άνοδο a-EBITDA στον κλάδο χαλκού παρά την μείωση όγκου πωλήσεων, ενώ αυξανόμενα βαίνουν τα μερίδια αγοράς στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής Sofia Med.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:20

Αγρότες: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των εισαγωγών από Λατινική Αμερική

20:12

Κάλας: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ντονμπάς δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν

20:01

Γεράρδος (Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ): Στην Ευρώπη χτίζεται παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες

20:01

ΕΣΑ: Το τέλος των τριών ευρώ δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών

19:52

Δ. Τσιόδρας: Η εκλογή Πιερρακάκη είναι νίκη σε τρία επίπεδα - της Ελλάδας, της Ευρώπης, του ΕΛΚ

19:50

Η Ικτίνος ολοκληρώνει τη συμφωνία για το ακίνητό της στη Σητεία, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό αποτύπωμα της Κρήτης

19:47

Άνοδος στις ευρωαγορές - Πιέσεις σε φαρμακευτικό και αμυντικό κλάδο

19:40

Ομόλογο Aktor: Υπερκάλυψη κατά 3,15 φορές - Στο 4,7% η τελική απόδοση

19:28

Το FBI απέτρεψε βομβιστική επίθεση στο Λος Άντζελες

19:15

Θεοδωρικάκος: Aσφαλής, παραγωγική και ισχυρή χώρα το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030

19:14

Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες μετά τις δηλώσεις Τσιάρα - Τι εξετάζεται

19:08

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων Ρωσίας - Ουκρανίας έχει επιλυθεί

19:02

Δήμας: Ένταξη του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

18:58

Προς ιστορικό ρεκόρ η μετοχή της Tesla μετά από 12 μήνες

18:54

Aegean: Νέο μέλος του ΔΣ ο Γεώργιος Χριστόπουλος

18:47

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν παραγωγικές

18:46

Ideal Holdings: Στις 12 Ιανουαρίου η Έκτακτη ΓΣ για επιστροφή 8,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους

18:40

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου

18:34

BC Partners: «Κλειδώνει» το deal των 800 εκατ. ευρώ για Fortidia

18:33

Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026

18:26

Jumbo: Έναρξη διαδικασιών απορρόφησης της θυγατρικής «HERALD GREECE 2»

18:20

Ουκρανία: Έπληξε ρωσικές μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου και καυσίμων για πυραύλους

18:19

Γερμανία: Κυβερνοεπίθεση στην Bundestag την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Ζελένσκι

18:15

Υπερταμείο: Εκκίνηση διαγωνισμού για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς

18:11

Μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για το ουκρανικό σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο

18:00

Γουίλιαμς: Σε καλή θέση η πολιτική της Fed - Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

18:00

ΧΑ: Συνεχίστηκε η «ακροβασία» στις 2.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

17:48

Η Κομισιόν απαντά στη στεγαστική κρίση - «Νέα πανδημία που σαρώνει την Ευρώπη»

17:39

Σερβία: Κατηγορητήριο κατά του υπ. Πολιτισμού για τους ουρανοξύστες του γαμπρού του Τραμπ

17:32

Αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για S&P 500 στο 2026 η Citi