BACKSTORY

Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Περίπλοκη η απόφαση για τις χειραποσκευές - Τι θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές;

05-10-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Περίπλοκη η απόφαση για τις χειραποσκευές - Τι θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές;

Ρετιρέ στα spread

Οι 6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά, η οποία πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Η διαφορά αυτή διασφαλίζει κέρδη στις τράπεζες. Ενδέχεται όμως να αποτελεί και προμήνυμα για νέα κόκκινα δάνεια ιδιαίτερα που η πιστωτική επέκταση παραμένει στα κόκκινα.

To κενό της πιστωτικής επέκτασης και η ανακύκλωση

Και με αυτά και με εκείνα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν ξανά αναδιαρθρωμένα δάνεια γιατί αυτό είναι ένας τρόπος να καλυφθεί το κενό της πιστωτικής επέκτασης. Αφού αυξάνει ο παρονομαστής του κλάσματος- το σύνολο των δανείων- ο αριθμητής φαντάζει μικρότερος (τα κόκκινα δάνεια).

Tête-à-tête τραπεζών και θεσμών

Τo tête-à-tête τραπεζών και θεσμών χθες ήταν business as usual. Τα γνωστά και μη εξαιρετέα!

Θα συζητηθούν όμως ποτέ θέματα όπως η διανομή μερισμάτων.

Οι τραπεζίτες λένε πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον επόπτη όταν θα έχουμε αποτελέσματα για το 2023 ή τουλάχιστον την περίπου πρόβλεψή τους.

Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ και το θέμα τιμής

Θεωρήστε δεδομένη την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής. Το ΤΧΣ δεν θα αργήσει καθόλου να προχωρήσει τη διαδικασία. Το θέμα βέβαια είναι με τι τιμή θα γίνει αυτό. Γιατί οι χειρισμοί που έχουν γίνει δεν είναι και οι καλύτεροι. Αλλά που να καταλάβουν εκεί στο ΤΧΣ ότι χρειάζονται corner investors και δουλειά για να πιάσεις τη σωστή τιμή. Το ερώτημα είναι όμως αν θέλουν και αν μπορούν.

Δεδομένη η καταλληλότητα της Thrivest

Ας είμαστε βέβαιοι πως το fit and proper των μετόχων της Thrivest αποτελεί κατιτίς το δεδομένο και τυπικό μιας και η Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει, εξ ου και η εταιρεία κύριος μέτοχος της Παγκρήτιας και στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας προχώρησε σε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Οι συντάξεις....

Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίζω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα πριν το 2012. Έστω όσων έχουν προσφύγει. Να υποθέσω πως οι λοιποί συνταξιούχοι της χώρας που έχουν προσφύγει αποτελούν πολίτες μιας άλλης κατηγορίας;

«à volonté»

Πολύ περίπλοκη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χειραποσκευές. Κάτι σαν "à volonté" που δεν περνάει πάντα. Πάντως η Ryannair και οι λοιποί «συγγενείς» χαμηλού κόστους ανησυχούν. Οι μεγάλοι όχι τόσο αν και αυτοί σε ένα βαθμό με τις διάφορες κατηγορίες εισιτηρίων εφάρμοζαν πολιτικές χαμηλού κόστους.

Η ΑΜΚ της Ιντραλότ και η επόμενη ημέρα

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Ιντραλότ για την αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο το πολύ αρχές Νοεμβρίου να έχει τελειώσει η διαδικασία και η μετοχή να βγει από την επιτήρηση. Μετά την αύξηση ο καθαρός δανεισμός θα πέσει στα επίπεδα των 2,5 φορών του EBΙTDA το οποίο θα είναι πάνω από 130 εκ ευρώ ενώ σημαντική θα είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης δανεισμού από την επικείμενη αναδιάρθρωση των δανείων.

Ασφάλιση εκ του ασφαλούς

Κατά τα άλλα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δεν αποζημιώνεται κλοπή ασφαλισμένου αυτοκινήτου αν βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει φύλαξη ή δεν είναι περιφραγμένος το ερώτημα είναι τι άλλο θα δουν τα μάτια από τις δικαστικές αποφάσεις. Γιατί το ερώτημα είναι τι ακριβώς θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές. Τον μη κίνδυνο ή τον κίνδυνο;

«Κλείδωσαν» 187 εκατ. ευρώ για τους 7 συρμούς στη γραμμή «Πειραιάς – Αεροδρόμιο»

Την ένταξη της πράξης «Προμήθεια 7 νέων ΔΙ-ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΡΜΩΝ (DV) για την εξυπηρέτηση της Γραμμής 3 - Πειραιάς-Αεροδρόμιο» στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 187.240.000 ευρώ. Η πράξη αφορά στη προμήθεια 7 νέων συρμών και ειδικών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Ειδικότερα, οι συρμοί οι οποίοι θα εξυπηρετούν τη Γραμμή 3 από το Δημοτικό Θέατρο έως το Αεροδρόμιο μέσω της γραμμής του Προαστιακού (τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο), θα έχουν διπλή ηλεκτροδότηση (διρευματικοί), διπλή σηματοδότηση και διπλές τηλεπικοινωνίες για το δίκτυο του Μετρό και του Προαστιακού. Θα αποτελούνται από έξι βαγόνια, μήκους 106 μέτρων, πλάτους 2,8 μέτρων και χωρητικότητας 1030 επιβατών έκαστο. Τέσσερα από τα έξι βαγόνια θα φέρουν εγκατάσταση ισχύος έλξης, ενώ ο κάθε συρμός θα έχει και δύο παντογράφους για τροφοδότηση ισχύος από το εναέριο δίκτυο (catenary) του Προαστιακού. Τα διπλά on-board συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών θα περιλαμβάνονται στην σύμβαση. Τα διπλά on-board συστήματα σηματοδότησης θα περιλαμβάνονται σε ανεξάρτητες συμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης

23:45

Στην Πάτρα έως την Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

23:35

BBC: Πάνω από 177.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

23:23

Συνάντηση Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

19:27

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 290 εκατ. σε 112 επενδυτικά σχέδια για τα καθεστώτα «Μεταποίηση» και «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης»

19:25

Αποσύρθηκε το βίντεο του Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα - «Λάθος υπαλλήλου», λέει ο Λευκός Οίκος

19:21

Θετικό φίνις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 24% της Stellantis

19:13

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συζητήσεις για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

19:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

18:49

«Καμπανάκι» ΕΚΤ προς ΕΕ: «Άμεση δράση» για την οικονομία - Ζητά πέντε μέτρα για να σωθεί η ανάπτυξη

18:45

Μαρινάκης: Στο επίκεντρο η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανεργία

18:41

ΑΑΔΕ: Υπογραφή μνημονίου εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

18:30

Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property

18:30

Μπόστιτς (Fed): Υψίστης σημασίας να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

18:28

ΣΤΑΣΥ: Τροποποιήσεις δρομολογίων του τραμ λόγω έργων στις 7 και 8 Φεβρουαρίου