BACKSTORY

Οι πάντες μετρούν πληγές - Η Aegean βλέπει τα 200 εκατ. - Attica Group: Και στο βάθος «κοράκι» - «Χαμόγελα» και δικαίωση για Αττική Οδό

08-09-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πάντες μετρούν πληγές - Η Aegean βλέπει τα 200 εκατ. - Attica Group: Και στο βάθος «κοράκι» - «Χαμόγελα» και δικαίωση για Αττική Οδό

Οι εξελίξεις στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μας αποχαιρετά σιγά σιγά όπως φαίνεται και η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της ΕΑΤ, υπό το βάρος των εξελίξεων που διαμορφώνουν κάποια πρέπει, μετά από τη σύγκρουσή της με μερίδα εργαζομένων η οποία κατέληξε και σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ.

Αν και το θέμα εδώ και μέρες εξελίσσεται φαίνεται πως έχουμε φθάσει στις τελευταίες πράξεις. Ωστόσο η κα Χατζηπέτρου μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε υποβάλει παραίτηση.

Οι πάντες μετρούν πληγές

Οι πάντες μετρούν τις πληγές τους. Οι επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι, οι αγρότες, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες και οι πολιτικοί. Αυτοί οι τελευταίοι όχι σε χρήμα όπως οι προηγούμενοι.

Πέρα από τις υπαρκτές καταστροφές η αναβολή της κυβερνητικής αποστολής στη ΔΕΘ αλλά και των σχετικών εκδηλώσεων φέρνει τα πάνω κάτω στα προγραμματισμένα έσοδα των ξενοδόχων της συμπρωτεύουσας.

Το Χρηματιστήριο, πάντως, αποτύπωσε κομμάτι αυτών των εξελίξεων.

Σήμερα η συνέλευση της Παγκρήτιας

Σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας που, αν πάει σε αναβολή, θα επαναληφθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των θεμάτων, όπως αυτά ανακοινώνονται στην ατζέντα είναι, η λήψη απόφασης για τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Τράπεζα, του αστικού πιστωτικού συνεταιρισμού «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», η ανακοίνωση εκλογής μελών Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και η αλλαγή μελών του δ.σ.

Bλέπει τα 200 εκατ. κερδοφορία

H Aegean έσπασε τα κοντέρ με τα καθαρά κέρδη των 37,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Αν λάβουμε υπό όψιν μας ότι στο περυσινό πρώτο εξάμηνο είχε ζημίες και στο επίσης περυσινό τρίτο τρίμηνο κέρδη 120,8 εκ ευρώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν φέτος ξεπεράσει όχι τα 170 εκ ευρώ αλλά ακόμα και τα 200 εκ ευρώ καθώς έχει μειωμένες χρηματοοικονομικές δαπάνες και καλύτερα κόστη καυσίμων από την παραλαβή των αεροπλάνων Neo. Σε όλα αυτά φυσικά δεν υπολογίζουμε τις δεδομένες υπεραξίες που θα προκύψουν από την άσκηση των warrants από το δημόσιο που θα ενεργοποιήσουν το δικαίωμα της εταιρίας να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησή τους. Βέβαια η κατάσταση χθες στο Χρηματιστήριο δεν επέτρεψε τους ανάλογους πανηγυρισμούς αλλά μετά και την ενημέρωση των αναλυτών το «έργο» αναμένεται να το …. Δούμε σήμερα.

Και στο βάθος «κοράκι»

Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group με καθυστέρηση είναι αλήθεια και μετά από γενική κατακραυγή και μετά τους χειρισμούς που έγιναν από την εταιρία. Όμως το πως λειτουργεί μια εταιρία δεν εξαρτάται μόνο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αλλά κυρίως από το μέτοχο που αυτός διορίζει το Διευθύνοντα Σύμβουλο και θέτει στόχους και νόρμες λειτουργίας. Και μέτοχος στην Attica είναι η περίφημη Strix του Mubashir Mukadam που «περιποιείται» τους έχοντες κόκκινα δάνεια. Τα κοράκια ωστόσο δεν παραιτούνται αλλά δεσμεύονται ότι με έναν άλλο Διευθύνοντα Σύμβουλο θα τα κάνουν όλα σωστά.

«Χαμόγελα» και δικαίωση για Αττική Οδό – Προσφορές 1% με 1,5% του ΑΕΠ

Ικανοποίηση αλλά και δικαίωση επικρατούν στο ΤΑΙΠΕΔ τόσο για την εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την Αττική Οδό, όσο, προφανώς, και για το ύψος των οικονομικών προσφορών που «άνοιξαν» χτες. Και αυτό δεν αφορά μόνο σε αυτήν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έδωσε νούμερα (3,27 δις ευρώ) που παραπέμπουν στο… 1,5% του ΑΕΠ, αλλά και στους άλλους διεκδικητές που έδωσαν τιμήματα από 2 έως και 3,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έδειξαν εμπιστοσύνη στη δουλειά του Ταμείου (που έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις προσφορές για χάρη της διαφάνειας), προφανέστατα στο asset και κατ’ επέκταση στην χώρα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε προτιμητέο επενδυτή τον Σεπτέμβριο, δηλαδή 13 μήνες πριν λήξει η υφιστάμενη σύμβαση (Οκτώβριος 2024), κόντρα σε θεωρίες περί «αποτυχημένων διαδικασιών».

Η αλήθεια είναι πως το μέγεθος των τιμημάτων και ο ισχυρός ανταγωνισμός εξέπληξαν αρκετούς, ακόμα και όσους περίμεναν «μάχη» ανάμεσα σε 2-3 πλευρές (τουλάχιστον). Πλέον, αναμένονται τα επόμενα βήματα ενός εκ των πλέον εμβληματικών διαγωνισμών για τον οποίον «πέφτει η αυλαία» (υπάρχει βέβαια πολλή δουλειά ακόμα) τον οποίον, όπως και να το κάνουμε, έφερε εις πέρας με επιτυχία το Ταμείο. Και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε σε Πολίτη, Σταμπουλίδη και τα στελέχη τους.

Η Trade Estates, το ΧΑ και το Smart Park

Όπως σας λέγαμε και προ ημερών μόλις, το IPO της Trade Estate για το Χρηματιστήριο υπολογίζεται μέσα στον Οκτώβριο, ενώ σύντομα θα εκδοθεί το πληροφοριακό δελτίο της ΑΜΚ, βάσει όσων αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη (με αναλυτές) της Fourlis. Ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής, εκτίμησε ότι η αυτονόμηση της real estate δραστηριότητας θα επιφέρει και καθαρότερη απεικόνιση των δραστηριοτήτων του γκρουπ γενικά. Ο δανεισμός της Trade Estate αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2023, και η μόχλευση έναντι του GAV του χαρτοφυλακίου της ανήλθε στο 36%, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο περαιτέρω μόχλευσης για νέες επενδυτικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ έχει χαρτοφυλάκιο σχεδόν 330 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και στην αποκλειστική διαπραγμάτευση με τη Reds για το Smart Park, τονίζοντας πως είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εφόσον οριστικοποιηθεί η εξαγορά το asset θα συμπεριληφθεί στο πληροφοριακό δελτίο του IPO. Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται ζυμώσεις για πιθανό νέο private placement μετοχών της Trade Estate, πριν το IPO, ωστόσο, δεν υπάρχει καταληκτική συμφωνία.

Οι δυσκολίες της Apple

Μεγάλη ζημιά για την Apple μιας και η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση της χρήσης των iPhones σε κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την Apple στη μεγαλύτερη ξένη αγορά της, σύμφωνα με το Bloomberg. Δύσκολη αγορά η Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Παραγουάη: Καθαιρέθηκε στέλεχος της κυβέρνησης - Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με… ανύπαρκτο κράτος

23:34

«Καταπράσινος» Νοέμβριος στην Wall Street: Ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο του 2022 για Dow Jones και S&P 500

23:20

Τραγωδία στο Κορωπί: Δύο νεκροί από φωτιά σε αποθήκη

23:06

Πρόβλεψη Γέλεν για ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας

22:53

Αρνητικό γύρισμα στο πετρέλαιο μετά τις… εθελοντικές δεσμεύσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

22:45

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στο Παλαιό Φάληρο

22:36

Πελαγίδης (ΤτΕ): «Το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι πρωτίστως θέμα μισθών»

22:25

Λευκός Οίκος για θάνατο Κίσιντζερ: «Είναι πολύ μεγάλη απώλεια»

22:15

Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία»

22:05

Uber: Ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα μέσω ενός νέου προϊόντος εντός του app της

21:55

Δίμηνο ράλι άνω του 10% για τον χρυσό, μετά από άνοδο 2,66% τον Νοέμβριο

21:43

Θεοχάρης: Εισάγουμε ένα σύστημα που επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή με πολυεπίπεδα μέτρα

21:32

Οι θέσεις της Ελλάδας στην COP28

21:23

Οι αποφάσεις του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου - Ποια θέματα συζητήθηκαν

21:13

Την συνέχιση της αποχής αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι

21:04

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ για την 3η θέση - Εδραιώνεται 2ο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

20:55

Ε. Αχτσιόγλου: Θα είμαι παρούσα στις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

20:46

Στην COP28 ο Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο

20:37

Μ. Σενετάκης: Αυξάνουμε διαρκώς τις δαπάνες για R&D, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων

20:28

Β. Σπανάκης για Rebrain Greece: Προσελκύουμε επιστήμονες και ταλέντα για κάλυψη αναγκών στην αγορά εργασίας

20:19

Κ. Πιερρακάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και στην εκπαίδευση

20:12

Μητσοτάκης για Βασίλη Βασιλικού: Προσωπικότητα με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία

20:07

OPEC+: Συμφωνία μελών για εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024

20:00

Γιατί οι αναλυτές προβλέπουν ράλι στις αγορές το 2024

19:52

e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση

19:42

Eπένδυση που θα προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ τα Data Centers της Google

19:33

Κορονοϊός: 45 οι νέοι θάνατοι και 50 οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – 1 νεκρός από γρίπη

19:30

Γερμανία: Ο ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν δικάζεται για βιασμούς στο Μπράουνσβαϊγκ

19:25

Για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα η επιστολική ψήφος: Στις αρχές του 2024 στη Βουλή - Η διαδικασία

19:17

Ευρωαγορές: «Αποχαιρετούν» τον καλύτερο μήνα από τον Ιανουάριο