BACKSTORY

Οι πάντες μετρούν πληγές - Η Aegean βλέπει τα 200 εκατ. - Attica Group: Και στο βάθος «κοράκι» - «Χαμόγελα» και δικαίωση για Αττική Οδό

08-09-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πάντες μετρούν πληγές - Η Aegean βλέπει τα 200 εκατ. - Attica Group: Και στο βάθος «κοράκι» - «Χαμόγελα» και δικαίωση για Αττική Οδό

Οι εξελίξεις στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μας αποχαιρετά σιγά σιγά όπως φαίνεται και η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της ΕΑΤ, υπό το βάρος των εξελίξεων που διαμορφώνουν κάποια πρέπει, μετά από τη σύγκρουσή της με μερίδα εργαζομένων η οποία κατέληξε και σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ.

Αν και το θέμα εδώ και μέρες εξελίσσεται φαίνεται πως έχουμε φθάσει στις τελευταίες πράξεις. Ωστόσο η κα Χατζηπέτρου μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε υποβάλει παραίτηση.

Οι πάντες μετρούν πληγές

Οι πάντες μετρούν τις πληγές τους. Οι επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι, οι αγρότες, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες και οι πολιτικοί. Αυτοί οι τελευταίοι όχι σε χρήμα όπως οι προηγούμενοι.

Πέρα από τις υπαρκτές καταστροφές η αναβολή της κυβερνητικής αποστολής στη ΔΕΘ αλλά και των σχετικών εκδηλώσεων φέρνει τα πάνω κάτω στα προγραμματισμένα έσοδα των ξενοδόχων της συμπρωτεύουσας.

Το Χρηματιστήριο, πάντως, αποτύπωσε κομμάτι αυτών των εξελίξεων.

Σήμερα η συνέλευση της Παγκρήτιας

Σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας που, αν πάει σε αναβολή, θα επαναληφθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των θεμάτων, όπως αυτά ανακοινώνονται στην ατζέντα είναι, η λήψη απόφασης για τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Τράπεζα, του αστικού πιστωτικού συνεταιρισμού «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», η ανακοίνωση εκλογής μελών Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και η αλλαγή μελών του δ.σ.

Bλέπει τα 200 εκατ. κερδοφορία

H Aegean έσπασε τα κοντέρ με τα καθαρά κέρδη των 37,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Αν λάβουμε υπό όψιν μας ότι στο περυσινό πρώτο εξάμηνο είχε ζημίες και στο επίσης περυσινό τρίτο τρίμηνο κέρδη 120,8 εκ ευρώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν φέτος ξεπεράσει όχι τα 170 εκ ευρώ αλλά ακόμα και τα 200 εκ ευρώ καθώς έχει μειωμένες χρηματοοικονομικές δαπάνες και καλύτερα κόστη καυσίμων από την παραλαβή των αεροπλάνων Neo. Σε όλα αυτά φυσικά δεν υπολογίζουμε τις δεδομένες υπεραξίες που θα προκύψουν από την άσκηση των warrants από το δημόσιο που θα ενεργοποιήσουν το δικαίωμα της εταιρίας να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησή τους. Βέβαια η κατάσταση χθες στο Χρηματιστήριο δεν επέτρεψε τους ανάλογους πανηγυρισμούς αλλά μετά και την ενημέρωση των αναλυτών το «έργο» αναμένεται να το …. Δούμε σήμερα.

Και στο βάθος «κοράκι»

Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group με καθυστέρηση είναι αλήθεια και μετά από γενική κατακραυγή και μετά τους χειρισμούς που έγιναν από την εταιρία. Όμως το πως λειτουργεί μια εταιρία δεν εξαρτάται μόνο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αλλά κυρίως από το μέτοχο που αυτός διορίζει το Διευθύνοντα Σύμβουλο και θέτει στόχους και νόρμες λειτουργίας. Και μέτοχος στην Attica είναι η περίφημη Strix του Mubashir Mukadam που «περιποιείται» τους έχοντες κόκκινα δάνεια. Τα κοράκια ωστόσο δεν παραιτούνται αλλά δεσμεύονται ότι με έναν άλλο Διευθύνοντα Σύμβουλο θα τα κάνουν όλα σωστά.

«Χαμόγελα» και δικαίωση για Αττική Οδό – Προσφορές 1% με 1,5% του ΑΕΠ

Ικανοποίηση αλλά και δικαίωση επικρατούν στο ΤΑΙΠΕΔ τόσο για την εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την Αττική Οδό, όσο, προφανώς, και για το ύψος των οικονομικών προσφορών που «άνοιξαν» χτες. Και αυτό δεν αφορά μόνο σε αυτήν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έδωσε νούμερα (3,27 δις ευρώ) που παραπέμπουν στο… 1,5% του ΑΕΠ, αλλά και στους άλλους διεκδικητές που έδωσαν τιμήματα από 2 έως και 3,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έδειξαν εμπιστοσύνη στη δουλειά του Ταμείου (που έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις προσφορές για χάρη της διαφάνειας), προφανέστατα στο asset και κατ’ επέκταση στην χώρα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε προτιμητέο επενδυτή τον Σεπτέμβριο, δηλαδή 13 μήνες πριν λήξει η υφιστάμενη σύμβαση (Οκτώβριος 2024), κόντρα σε θεωρίες περί «αποτυχημένων διαδικασιών».

Η αλήθεια είναι πως το μέγεθος των τιμημάτων και ο ισχυρός ανταγωνισμός εξέπληξαν αρκετούς, ακόμα και όσους περίμεναν «μάχη» ανάμεσα σε 2-3 πλευρές (τουλάχιστον). Πλέον, αναμένονται τα επόμενα βήματα ενός εκ των πλέον εμβληματικών διαγωνισμών για τον οποίον «πέφτει η αυλαία» (υπάρχει βέβαια πολλή δουλειά ακόμα) τον οποίον, όπως και να το κάνουμε, έφερε εις πέρας με επιτυχία το Ταμείο. Και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε σε Πολίτη, Σταμπουλίδη και τα στελέχη τους.

Η Trade Estates, το ΧΑ και το Smart Park

Όπως σας λέγαμε και προ ημερών μόλις, το IPO της Trade Estate για το Χρηματιστήριο υπολογίζεται μέσα στον Οκτώβριο, ενώ σύντομα θα εκδοθεί το πληροφοριακό δελτίο της ΑΜΚ, βάσει όσων αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη (με αναλυτές) της Fourlis. Ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής, εκτίμησε ότι η αυτονόμηση της real estate δραστηριότητας θα επιφέρει και καθαρότερη απεικόνιση των δραστηριοτήτων του γκρουπ γενικά. Ο δανεισμός της Trade Estate αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2023, και η μόχλευση έναντι του GAV του χαρτοφυλακίου της ανήλθε στο 36%, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο περαιτέρω μόχλευσης για νέες επενδυτικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ έχει χαρτοφυλάκιο σχεδόν 330 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και στην αποκλειστική διαπραγμάτευση με τη Reds για το Smart Park, τονίζοντας πως είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εφόσον οριστικοποιηθεί η εξαγορά το asset θα συμπεριληφθεί στο πληροφοριακό δελτίο του IPO. Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται ζυμώσεις για πιθανό νέο private placement μετοχών της Trade Estate, πριν το IPO, ωστόσο, δεν υπάρχει καταληκτική συμφωνία.

Οι δυσκολίες της Apple

Μεγάλη ζημιά για την Apple μιας και η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση της χρήσης των iPhones σε κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την Apple στη μεγαλύτερη ξένη αγορά της, σύμφωνα με το Bloomberg. Δύσκολη αγορά η Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple