BACKSTORY

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica Bank - ΧΑ: Μια καθυστερημένη απόφαση - Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος - Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

03-03-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Commission για το δυστύχημα στα Τέμπη

To δυστύχημα στα Τέμπη σκεπάζει και θα σκεπάζει για πολύ ολόκληρη την ειδησεογραφία. Κυρίως με τις κοινωνικές του παραμέτρους. Μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Commission Ερίκ Μαμέρ ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε. για το θέμα των σιδηροδρόμων, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Αυτό αναφέραμε και εμείς από αυτήν την στήλη χθες. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα έπρεπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Commission στις 15.02.23, να περιέχει διατάξεις, αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους επιδόσεων προσανατολισμένους στους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος). Αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία προφανώς η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα ήταν άλλη και όχι αυτή που οδήγησε στο τραγικό συμβάν.

Χαμηλότερος πληθωρισμός ένεκα ενέργειας

O πληθωρισμός μας είναι πολύ κοντά σε αυτόν των ΗΠΑ. Διαμορφώθηκε σε 6,5% έναντι 6,4% στις ΗΠΑ. Αντιστοίχως στη Γερμανία είναι 9,3%, στη Γαλλία 7,2%, στη Βρετανία 10,1% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 8,5%. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι εμείς περάσαμε νωρίτερα έναντι των προαναφερόμενων χωρών με υψηλό πληθωρισμό τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας στο ρεύμα κάτι που οι άλλες χώρες επιχείρησαν αργότερα. Όπως και να έχει, η δική μας κατάσταση στην παρούσα φάση είναι αλλιώς.

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica

Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το due dilligence που διενεργούν στην Attica Bank για λογαριασμό της Thrinvest οι εταιρίες που έχουν προσληφθεί από τους κ. κ. Καϋμενάκη Μπάκο και Εξάρχου για να διεκπεραιώσουν το έργο. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει και η κατ' ουσίαν συζήτηση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για το κατά πόσο και φυσικά με ποιους όρους η Thrinvest θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΧΑ: Mια πολύ καθυστερημένη απόφαση...

Και για να μην το ξεχάσω: κάπως αργά αποφάσισε ο κ. Κοντόπουλος και η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. να αλλάξει τα όρια στις μετοχές με μικρή διασπορά στο + - 10% αφού πρώτο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος προβληματισμός με την μετοχή της τράπεζας. Και βέβαια η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής μπορεί κάποιος να φανταστεί ευλόγως, πως ορισμένοι προεξόφλησαν με κάποιον τρόπο την παραπάνω αυτήν απόφαση.

Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

Έτσι ξαφνικά, στη μέση της συνεδρίασης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση στη μετοχή της Frigoglass και αφού είχε γίνει ήδη μια δημοπρασία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιλήφθηκε και αυτή επίσης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι η ανακοίνωση της εταιρίας περιείχε κάποια κενά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν βέβαια μια ημέρα διαπραγμάτευσης και η... χθεσινή για να γίνει αντιληπτό πως η ανακοίνωση έχρηζε επεξηγήσεων. Τέλος πάντων...

Η παραίτηση από τον ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος από το ΔΣ του ΟΤΕ. Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση έχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τον πρώην Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ίδιος πάντως πρόσφατα τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Attica bank.

Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Με προσφορά 96,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 120 εκατ., υπάρχουν και 3 εκατ. προαίρεσης), ήτοι με μηδενική έκπτωση (0%), και με ποσοστά 40% - 30% - 30% αντίστοιχα, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (άρα leader η εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναδείχθηκε και επισήμως προ ημερών ως ο μοναδικός οικονομικός φορέας που υπέβαλε προσφορά για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, ως αναμένονταν, στις 28 Φεβρουαρίου «άναψε πράσινο», κατόπιν ελέγχου των φακέλων και των δικαιολογητικών, στην αποδοχή της προσφοράς ώστε η κατασκευαστική τριάδα να οριστεί ανάδοχος της σύμβασης. Η οποία και προσεχώς θα υπογραφεί. Οι εγγυητικές συμμετοχής που κατέθεσε η κοινοπραξία προήλθαν από τις Optima Bank, Εθνική Τράπεζα και INTERAMERICAN. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά από τον φορέα «Cosmos» επί της ουσίας δεν εξετάστηκε ποτέ καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια (έλλειπε εγγυητική κ.α.) συμμετοχής. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:48

Έληξε η απεργία της ΠΕΝΕΝ στο «ΑΡΙΑΔΝΗ» μετά από συμφωνία με την Attica Group

20:33

Χατζηδάκης: Επενδύσεις 5,4 δισ. στη Δυτ. Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης και τη ΔΕΗ

20:18

Μητσοτάκης: «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών στην ιστορία του ΕΣΥ»

20:11

Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε 1.600 εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία

20:00

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιφερειακή οδό λόγω των εργασιών του Flyover

19:48

Οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία στέλνουν προειδοποίηση για την Ελλάδα - Τι προδιαγράφουν οι εξελίξεις

19:47

CEO PayPal: «Θα εξετάσουμε κάθε επιλογή που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους»

19:45

Η FIFA «βγάζει στο σφυρί» το Μουντιάλ - Το επενδυτικό σχήμα των 20 δισ. και η συμφωνία με την JP Morgan

19:36

Λίβανος: Ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε χωριό που ελέγχεται από το Ισραήλ

19:27

Ισπανία -πυρκαγιές: Βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

19:25

Η Visa θα απολύσει το 7% του προσωπικού της

19:17

Παπασταύρου: Με το «παρών» στη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να είναι απόν από τις μεγάλες αλλαγές

19:11

Enaon: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032 για ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου

19:10

Elvalhalcor: Αυξημένα 78,6% τα κέρδη προ φόρων στο α' εξάμηνο - Στα 2,197 δισ. ευρώ ο τζίρος

19:08

Attica Group: «Τηρούμε πλήρως τη ΣΣΕ για τα έκτακτα δρομολόγια»

19:02

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

18:55

Ουκρανία: Ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης κατά του Λουκασένκο

18:44

Το ρωσικό ΥΠΑΝ λέει ότι έπληξε δύο ουκρανικά πλοία και το λιμάνι του Μικολάεφ στη Μαύρη Θάλασσα

18:39

Ο Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Μπαντρ Αμπντελάτι

18:18

Η Κέα στην κορυφή των ελληνικών «μυστικών» νησιών για πεζοπορία και καταδύσεις

17:59

Τραμπ: «Είχαμε μερικές πολύ καλές συνομιλίες με το Ιράν» - Επαναλαμβάνει την απειλή να πλήξει στόχους

17:58

Μητσοτάκης: «Δέσμευσή μας να παραδώσουμε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε»

17:53

Γερμανία: Η AfD διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα - Δεν έπεισε ο ανασχηματισμός

17:31

Δήμας: Πολύ σύντομα η προκήρυξη για το φράγμα Νεστορίου στην Καστοριά

17:30

Έκκληση Τουσκ να μπει τέλος στα εγκλήματα μίσους κατά των Ουκρανών

17:29

ΑΑΔΕ: Τι απαντά για την τραπεζική μεταφορά χρημάτων που φορολογήθηκε ως «δωρεά»

17:26

Χρηματιστήριο: Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις με στήριγμα από ΕΕΕ και τράπεζες

17:23

Στενά του Ορμούζ: Πρόταση για εθελοντικά τέλη υπέρ του Ιράν - Στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι

17:22

Ο Όλυμπος στην UNESCO: Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας, αλλά κυρίως αξιοποίησης

17:20

5 σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα για να συνδυάσετε μπάνιο και φαγητό