BACKSTORY

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica Bank - ΧΑ: Μια καθυστερημένη απόφαση - Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος - Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

03-03-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Commission για το δυστύχημα στα Τέμπη

To δυστύχημα στα Τέμπη σκεπάζει και θα σκεπάζει για πολύ ολόκληρη την ειδησεογραφία. Κυρίως με τις κοινωνικές του παραμέτρους. Μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Commission Ερίκ Μαμέρ ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε. για το θέμα των σιδηροδρόμων, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Αυτό αναφέραμε και εμείς από αυτήν την στήλη χθες. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα έπρεπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Commission στις 15.02.23, να περιέχει διατάξεις, αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους επιδόσεων προσανατολισμένους στους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος). Αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία προφανώς η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα ήταν άλλη και όχι αυτή που οδήγησε στο τραγικό συμβάν.

Χαμηλότερος πληθωρισμός ένεκα ενέργειας

O πληθωρισμός μας είναι πολύ κοντά σε αυτόν των ΗΠΑ. Διαμορφώθηκε σε 6,5% έναντι 6,4% στις ΗΠΑ. Αντιστοίχως στη Γερμανία είναι 9,3%, στη Γαλλία 7,2%, στη Βρετανία 10,1% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 8,5%. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι εμείς περάσαμε νωρίτερα έναντι των προαναφερόμενων χωρών με υψηλό πληθωρισμό τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας στο ρεύμα κάτι που οι άλλες χώρες επιχείρησαν αργότερα. Όπως και να έχει, η δική μας κατάσταση στην παρούσα φάση είναι αλλιώς.

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica

Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το due dilligence που διενεργούν στην Attica Bank για λογαριασμό της Thrinvest οι εταιρίες που έχουν προσληφθεί από τους κ. κ. Καϋμενάκη Μπάκο και Εξάρχου για να διεκπεραιώσουν το έργο. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει και η κατ' ουσίαν συζήτηση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για το κατά πόσο και φυσικά με ποιους όρους η Thrinvest θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΧΑ: Mια πολύ καθυστερημένη απόφαση...

Και για να μην το ξεχάσω: κάπως αργά αποφάσισε ο κ. Κοντόπουλος και η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. να αλλάξει τα όρια στις μετοχές με μικρή διασπορά στο + - 10% αφού πρώτο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος προβληματισμός με την μετοχή της τράπεζας. Και βέβαια η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής μπορεί κάποιος να φανταστεί ευλόγως, πως ορισμένοι προεξόφλησαν με κάποιον τρόπο την παραπάνω αυτήν απόφαση.

Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

Έτσι ξαφνικά, στη μέση της συνεδρίασης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση στη μετοχή της Frigoglass και αφού είχε γίνει ήδη μια δημοπρασία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιλήφθηκε και αυτή επίσης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι η ανακοίνωση της εταιρίας περιείχε κάποια κενά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν βέβαια μια ημέρα διαπραγμάτευσης και η... χθεσινή για να γίνει αντιληπτό πως η ανακοίνωση έχρηζε επεξηγήσεων. Τέλος πάντων...

Η παραίτηση από τον ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος από το ΔΣ του ΟΤΕ. Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση έχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τον πρώην Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ίδιος πάντως πρόσφατα τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Attica bank.

Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Με προσφορά 96,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 120 εκατ., υπάρχουν και 3 εκατ. προαίρεσης), ήτοι με μηδενική έκπτωση (0%), και με ποσοστά 40% - 30% - 30% αντίστοιχα, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (άρα leader η εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναδείχθηκε και επισήμως προ ημερών ως ο μοναδικός οικονομικός φορέας που υπέβαλε προσφορά για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, ως αναμένονταν, στις 28 Φεβρουαρίου «άναψε πράσινο», κατόπιν ελέγχου των φακέλων και των δικαιολογητικών, στην αποδοχή της προσφοράς ώστε η κατασκευαστική τριάδα να οριστεί ανάδοχος της σύμβασης. Η οποία και προσεχώς θα υπογραφεί. Οι εγγυητικές συμμετοχής που κατέθεσε η κοινοπραξία προήλθαν από τις Optima Bank, Εθνική Τράπεζα και INTERAMERICAN. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά από τον φορέα «Cosmos» επί της ουσίας δεν εξετάστηκε ποτέ καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια (έλλειπε εγγυητική κ.α.) συμμετοχής. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:52

Η Κομισιόν προσφέρει δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

13:48

Σαουδική Αραβία και Κατάρ χαιρετίζουν την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν

13:21

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για την απόφαση για τη διαφάνεια στη διαδικτυακή αγορά κρατήσεων

13:09

FedHATTA: Μειωμένη ζήτηση καταγράφουν τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία

13:02

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα social media - Δείτε LIVE

13:02

Ανδρουλάκης στη Βαρβάκειο: Η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού

13:00

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,95% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων - Υπερκάλυψη 2,37 φορές

12:57

Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

12:54

Επιφυλακτική η Maersk για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

12:51

ΥΠΑΑΤ για ευλογιά και αφθώδη πυρετό: Καμία χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων

12:46

ΕΛΚ: Ο Δημήτρης Τσιόδρας ορίστηκε εισηγητής για την αναθεώρηση κανόνων στην κυβερνοασφάλεια

12:38

Είσοδος της adesso στην ελληνική αγορά μέσω κοινοπραξίας με την OneDealer Holdings

12:37

Alpha Finance - Axia: Αυξάνει 28% την τιμή-στόχο για Optima στα 8,50 ευρώ

12:24

Ανακωχή στο Ορμούζ: Πώς τη βλέπουν οι πλοιοκτήτες

12:24

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από τη βουλευτική ασυλία

12:22

Κίνα: Αφγανιστάν και Πακιστάν θα διερευνήσουν την επίτευξη συνολικής λύσης

12:15

Οι προμήθειες κηροζίνης θα χρειαστούν «μήνες» για να επιστρέψουν στην ομαλότητα

12:09

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ θα κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους

12:06

Εθνική Τράπεζα: Εγκαινιάστηκε το έργο «Μετέωροι Βηματισμοί» στο Μέγαρο Καρατζά

11:51

Η αντιπολίτευση του Ισραήλ χαρακτήρισε «πολιτική καταστροφή» την κατάπαυση πυρός

11:46

Ξεκινά η ψηφιακή ενδυνάμωση 2.740 ατόμων με αναπηρία σε 74 Κόμβους σε όλη τη χώρα

11:45

ΕΕ για Ιράν: Καλωσορίζει την εκεχειρία και καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν τους όρους

11:41

Η Masdar στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη του Πόρου με δωρεά 11 εκατ. ευρώ

11:37

Τα 19 ευρώ άγγιξε το αρνί: Οι τιμές στη Βαρβάκειο - Μικρότερες ποσότητες αγοράζουν οι καταναλωτές

11:35

Στην Πάτρα η 55η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ με 1.000 θέσεις εργασίας

11:18

Θεοδωρικάκος: «Η επιχείρηση ηθικής απαξίωσης της ΝΔ και της κυβέρνησης δεν θα περάσει»

11:09

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στις παραπομπές σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

11:03

Ρωσία και Κίνα χαιρετίζουν την κατάπαυση πυρός στο Ιράν - Το Ομάν καλεί για «λύση με διάρκεια»

10:57

ΕΒΕΠ: Υπόμνημα με 5 βασικά θέματα και προτάσεις στους Έλληνες Ευρωβουλευτές

10:56

Παπασταύρου: Δεν κινδυνεύουμε με μπλακ άουτ αλλά είμαστε σε εγρήγορση