BACKSTORY

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica Bank - ΧΑ: Μια καθυστερημένη απόφαση - Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος - Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

03-03-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Commission για το δυστύχημα στα Τέμπη

To δυστύχημα στα Τέμπη σκεπάζει και θα σκεπάζει για πολύ ολόκληρη την ειδησεογραφία. Κυρίως με τις κοινωνικές του παραμέτρους. Μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Commission Ερίκ Μαμέρ ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε. για το θέμα των σιδηροδρόμων, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Αυτό αναφέραμε και εμείς από αυτήν την στήλη χθες. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα έπρεπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Commission στις 15.02.23, να περιέχει διατάξεις, αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους επιδόσεων προσανατολισμένους στους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος). Αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία προφανώς η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα ήταν άλλη και όχι αυτή που οδήγησε στο τραγικό συμβάν.

Χαμηλότερος πληθωρισμός ένεκα ενέργειας

O πληθωρισμός μας είναι πολύ κοντά σε αυτόν των ΗΠΑ. Διαμορφώθηκε σε 6,5% έναντι 6,4% στις ΗΠΑ. Αντιστοίχως στη Γερμανία είναι 9,3%, στη Γαλλία 7,2%, στη Βρετανία 10,1% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 8,5%. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι εμείς περάσαμε νωρίτερα έναντι των προαναφερόμενων χωρών με υψηλό πληθωρισμό τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας στο ρεύμα κάτι που οι άλλες χώρες επιχείρησαν αργότερα. Όπως και να έχει, η δική μας κατάσταση στην παρούσα φάση είναι αλλιώς.

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica

Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το due dilligence που διενεργούν στην Attica Bank για λογαριασμό της Thrinvest οι εταιρίες που έχουν προσληφθεί από τους κ. κ. Καϋμενάκη Μπάκο και Εξάρχου για να διεκπεραιώσουν το έργο. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει και η κατ' ουσίαν συζήτηση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για το κατά πόσο και φυσικά με ποιους όρους η Thrinvest θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΧΑ: Mια πολύ καθυστερημένη απόφαση...

Και για να μην το ξεχάσω: κάπως αργά αποφάσισε ο κ. Κοντόπουλος και η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. να αλλάξει τα όρια στις μετοχές με μικρή διασπορά στο + - 10% αφού πρώτο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος προβληματισμός με την μετοχή της τράπεζας. Και βέβαια η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής μπορεί κάποιος να φανταστεί ευλόγως, πως ορισμένοι προεξόφλησαν με κάποιον τρόπο την παραπάνω αυτήν απόφαση.

Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

Έτσι ξαφνικά, στη μέση της συνεδρίασης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση στη μετοχή της Frigoglass και αφού είχε γίνει ήδη μια δημοπρασία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιλήφθηκε και αυτή επίσης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι η ανακοίνωση της εταιρίας περιείχε κάποια κενά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν βέβαια μια ημέρα διαπραγμάτευσης και η... χθεσινή για να γίνει αντιληπτό πως η ανακοίνωση έχρηζε επεξηγήσεων. Τέλος πάντων...

Η παραίτηση από τον ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος από το ΔΣ του ΟΤΕ. Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση έχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τον πρώην Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ίδιος πάντως πρόσφατα τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Attica bank.

Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Με προσφορά 96,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 120 εκατ., υπάρχουν και 3 εκατ. προαίρεσης), ήτοι με μηδενική έκπτωση (0%), και με ποσοστά 40% - 30% - 30% αντίστοιχα, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (άρα leader η εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναδείχθηκε και επισήμως προ ημερών ως ο μοναδικός οικονομικός φορέας που υπέβαλε προσφορά για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, ως αναμένονταν, στις 28 Φεβρουαρίου «άναψε πράσινο», κατόπιν ελέγχου των φακέλων και των δικαιολογητικών, στην αποδοχή της προσφοράς ώστε η κατασκευαστική τριάδα να οριστεί ανάδοχος της σύμβασης. Η οποία και προσεχώς θα υπογραφεί. Οι εγγυητικές συμμετοχής που κατέθεσε η κοινοπραξία προήλθαν από τις Optima Bank, Εθνική Τράπεζα και INTERAMERICAN. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά από τον φορέα «Cosmos» επί της ουσίας δεν εξετάστηκε ποτέ καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια (έλλειπε εγγυητική κ.α.) συμμετοχής. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά προσπαθώντας να εισέλθει στο Ισραήλ για να βρει δουλειά

23:37

Από ένα ρολόι του 1939 στις startups του αύριο: Η Alpha Bank στα PANATHĒNEA 2026

23:15

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

22:47

ΥΠΕΝ: καταδικαστέα η επίθεση έξω από το υπουργείο

22:16

Τσουκαλάς: Τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα όταν οδηγούμαστε σε εκλογές

21:47

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας σε βάρος ανήλικου στη Χαριλάου

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο