BACKSTORY

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica Bank - ΧΑ: Μια καθυστερημένη απόφαση - Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος - Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

03-03-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Commission για το δυστύχημα στα Τέμπη

To δυστύχημα στα Τέμπη σκεπάζει και θα σκεπάζει για πολύ ολόκληρη την ειδησεογραφία. Κυρίως με τις κοινωνικές του παραμέτρους. Μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Commission Ερίκ Μαμέρ ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε. για το θέμα των σιδηροδρόμων, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Αυτό αναφέραμε και εμείς από αυτήν την στήλη χθες. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα έπρεπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Commission στις 15.02.23, να περιέχει διατάξεις, αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους επιδόσεων προσανατολισμένους στους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος). Αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία προφανώς η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα ήταν άλλη και όχι αυτή που οδήγησε στο τραγικό συμβάν.

Χαμηλότερος πληθωρισμός ένεκα ενέργειας

O πληθωρισμός μας είναι πολύ κοντά σε αυτόν των ΗΠΑ. Διαμορφώθηκε σε 6,5% έναντι 6,4% στις ΗΠΑ. Αντιστοίχως στη Γερμανία είναι 9,3%, στη Γαλλία 7,2%, στη Βρετανία 10,1% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 8,5%. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι εμείς περάσαμε νωρίτερα έναντι των προαναφερόμενων χωρών με υψηλό πληθωρισμό τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας στο ρεύμα κάτι που οι άλλες χώρες επιχείρησαν αργότερα. Όπως και να έχει, η δική μας κατάσταση στην παρούσα φάση είναι αλλιώς.

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica

Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το due dilligence που διενεργούν στην Attica Bank για λογαριασμό της Thrinvest οι εταιρίες που έχουν προσληφθεί από τους κ. κ. Καϋμενάκη Μπάκο και Εξάρχου για να διεκπεραιώσουν το έργο. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει και η κατ' ουσίαν συζήτηση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για το κατά πόσο και φυσικά με ποιους όρους η Thrinvest θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΧΑ: Mια πολύ καθυστερημένη απόφαση...

Και για να μην το ξεχάσω: κάπως αργά αποφάσισε ο κ. Κοντόπουλος και η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. να αλλάξει τα όρια στις μετοχές με μικρή διασπορά στο + - 10% αφού πρώτο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος προβληματισμός με την μετοχή της τράπεζας. Και βέβαια η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής μπορεί κάποιος να φανταστεί ευλόγως, πως ορισμένοι προεξόφλησαν με κάποιον τρόπο την παραπάνω αυτήν απόφαση.

Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

Έτσι ξαφνικά, στη μέση της συνεδρίασης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση στη μετοχή της Frigoglass και αφού είχε γίνει ήδη μια δημοπρασία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιλήφθηκε και αυτή επίσης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι η ανακοίνωση της εταιρίας περιείχε κάποια κενά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν βέβαια μια ημέρα διαπραγμάτευσης και η... χθεσινή για να γίνει αντιληπτό πως η ανακοίνωση έχρηζε επεξηγήσεων. Τέλος πάντων...

Η παραίτηση από τον ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος από το ΔΣ του ΟΤΕ. Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση έχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τον πρώην Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ίδιος πάντως πρόσφατα τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Attica bank.

Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Με προσφορά 96,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 120 εκατ., υπάρχουν και 3 εκατ. προαίρεσης), ήτοι με μηδενική έκπτωση (0%), και με ποσοστά 40% - 30% - 30% αντίστοιχα, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (άρα leader η εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναδείχθηκε και επισήμως προ ημερών ως ο μοναδικός οικονομικός φορέας που υπέβαλε προσφορά για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, ως αναμένονταν, στις 28 Φεβρουαρίου «άναψε πράσινο», κατόπιν ελέγχου των φακέλων και των δικαιολογητικών, στην αποδοχή της προσφοράς ώστε η κατασκευαστική τριάδα να οριστεί ανάδοχος της σύμβασης. Η οποία και προσεχώς θα υπογραφεί. Οι εγγυητικές συμμετοχής που κατέθεσε η κοινοπραξία προήλθαν από τις Optima Bank, Εθνική Τράπεζα και INTERAMERICAN. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά από τον φορέα «Cosmos» επί της ουσίας δεν εξετάστηκε ποτέ καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια (έλλειπε εγγυητική κ.α.) συμμετοχής. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα με drone σε εμπορικό κέντρο στο Σούμι

23:45

Οι ΗΠΑ βίωσαν φέτος το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ

23:37

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: Παραμένει σταθερά ίδιος και απαράλλαχτος

23:34

Σε καραντίνα η Μόσχα: Εντοπίστηκαν κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών

23:22

Νεπάλ: Οι αρχές καταφεύγουν στα drone για τη διανομή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

23:11

Wall Street: Ομόλογα και πετρέλαιο σφράγισαν το αρνητικό 3x3

22:50

Οι «πρώτοι» της Ευρώπης; Οι «7,4 μαθητές» στα δημοτικά και η ελληνική πραγματικότητα που αγνοεί η Eurostat

22:41

Χούθι: Εκτόξευσαν νέες επιθέσεις με drones και πυραύλους στη Σ. Αραβία

22:28

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 101 δολάρια το Brent

22:15

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «αμέσως μετά» τις ενδιάμεσες εκλογές - Ο Πούτιν θέλει συμφωνία

22:08

Κέρδη 1,5% για τον χρυσό, επέστρεψε πάνω από τα 4.400 δολάρια

21:50

Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη

21:36

Δημοσκόπηση GPO: Πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα της ΔΕΘ - Στο 30,6% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

21:23

Σιβηρία: Drone έπληξαν βιομηχανική εγκατάσταση στην «πρωτεύουσα φυσικού αερίου» της Ρωσίας

21:04

Το Ιράν παραπέμπεται ξανά μετά από 20 χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα

20:53

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

20:44

Ανάρτηση Μαρινάκη για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

20:23

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποίει για επικίνδυνη «κλιμάκωση» από το Ισραήλ

20:12

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας αποκλείει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Συρία

20:11

Η Apple παρουσίασε το νέο foldable iPhone - Πόσο θα κοστίζει

20:02

Πετραλιάς: «Ποτέ δεν θα δώσουμε κάτι που δεν έχουμε» – Προειδοποίηση για επιστροφή σε καθεστώς εποπτείας

20:01

Ιαπωνία: Επενδύσεις-μαμούθ ως απάντηση στο τεράστιο δημόσιο χρέος

19:57

Η ΕΕ χορηγεί βοήθεια 115 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την Θέουτα

19:40

Οκτώ χώρες χαιρετίζουν τις βρετανικές κυρώσεις κατά παράνομων ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη

19:37

ΥΠΕΝ: Πρόσκληση προς ΦΟΔΣΑ για κατάθεση προτάσεων για επεκτάσεις ΧΥΤΑ

19:34

Οι ΗΠΑ διευρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν - Τρεις τουρκικές εταιρείες στη μαύρη λίστα

19:23

Ευρωαγορές: Σε χαμηλό μηνός με φόντο πετρέλαιο και ΕΚΤ

19:18

Κίνα: «Αβάσιμες» οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τα κινεζικά μοντέλα ΑΙ «λεηλατούν» τα αμερικανικά

19:06

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποστολή του πρώτου Έλληνα αστροναύτη στο Διάστημα

18:51

Αλλάζει το σχέδιο για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος» - Διακόπτεται ο διαγωνισμός και προκηρύσσεται νέος