BACKSTORY

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica Bank - ΧΑ: Μια καθυστερημένη απόφαση - Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος - Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

03-03-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Commission για το δυστύχημα στα Τέμπη

To δυστύχημα στα Τέμπη σκεπάζει και θα σκεπάζει για πολύ ολόκληρη την ειδησεογραφία. Κυρίως με τις κοινωνικές του παραμέτρους. Μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Commission Ερίκ Μαμέρ ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε. για το θέμα των σιδηροδρόμων, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Αυτό αναφέραμε και εμείς από αυτήν την στήλη χθες. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα έπρεπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Commission στις 15.02.23, να περιέχει διατάξεις, αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους επιδόσεων προσανατολισμένους στους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος). Αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία προφανώς η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα ήταν άλλη και όχι αυτή που οδήγησε στο τραγικό συμβάν.

Χαμηλότερος πληθωρισμός ένεκα ενέργειας

O πληθωρισμός μας είναι πολύ κοντά σε αυτόν των ΗΠΑ. Διαμορφώθηκε σε 6,5% έναντι 6,4% στις ΗΠΑ. Αντιστοίχως στη Γερμανία είναι 9,3%, στη Γαλλία 7,2%, στη Βρετανία 10,1% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 8,5%. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι εμείς περάσαμε νωρίτερα έναντι των προαναφερόμενων χωρών με υψηλό πληθωρισμό τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας στο ρεύμα κάτι που οι άλλες χώρες επιχείρησαν αργότερα. Όπως και να έχει, η δική μας κατάσταση στην παρούσα φάση είναι αλλιώς.

Κοντά στην ολοκλήρωση του due diligence της Attica

Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το due dilligence που διενεργούν στην Attica Bank για λογαριασμό της Thrinvest οι εταιρίες που έχουν προσληφθεί από τους κ. κ. Καϋμενάκη Μπάκο και Εξάρχου για να διεκπεραιώσουν το έργο. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει και η κατ' ουσίαν συζήτηση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για το κατά πόσο και φυσικά με ποιους όρους η Thrinvest θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΧΑ: Mια πολύ καθυστερημένη απόφαση...

Και για να μην το ξεχάσω: κάπως αργά αποφάσισε ο κ. Κοντόπουλος και η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. να αλλάξει τα όρια στις μετοχές με μικρή διασπορά στο + - 10% αφού πρώτο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλος προβληματισμός με την μετοχή της τράπεζας. Και βέβαια η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής μπορεί κάποιος να φανταστεί ευλόγως, πως ορισμένοι προεξόφλησαν με κάποιον τρόπο την παραπάνω αυτήν απόφαση.

Αναστολή με χρονοκαθυστέρηση

Έτσι ξαφνικά, στη μέση της συνεδρίασης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση στη μετοχή της Frigoglass και αφού είχε γίνει ήδη μια δημοπρασία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιλήφθηκε και αυτή επίσης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι η ανακοίνωση της εταιρίας περιείχε κάποια κενά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν βέβαια μια ημέρα διαπραγμάτευσης και η... χθεσινή για να γίνει αντιληπτό πως η ανακοίνωση έχρηζε επεξηγήσεων. Τέλος πάντων...

Η παραίτηση από τον ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος από το ΔΣ του ΟΤΕ. Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση έχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τον πρώην Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ίδιος πάντως πρόσφατα τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Attica bank.

Γήπεδο ΠΑΟ: Τα «ποσοστά» των ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Με προσφορά 96,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 120 εκατ., υπάρχουν και 3 εκατ. προαίρεσης), ήτοι με μηδενική έκπτωση (0%), και με ποσοστά 40% - 30% - 30% αντίστοιχα, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (άρα leader η εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναδείχθηκε και επισήμως προ ημερών ως ο μοναδικός οικονομικός φορέας που υπέβαλε προσφορά για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, ως αναμένονταν, στις 28 Φεβρουαρίου «άναψε πράσινο», κατόπιν ελέγχου των φακέλων και των δικαιολογητικών, στην αποδοχή της προσφοράς ώστε η κατασκευαστική τριάδα να οριστεί ανάδοχος της σύμβασης. Η οποία και προσεχώς θα υπογραφεί. Οι εγγυητικές συμμετοχής που κατέθεσε η κοινοπραξία προήλθαν από τις Optima Bank, Εθνική Τράπεζα και INTERAMERICAN. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά από τον φορέα «Cosmos» επί της ουσίας δεν εξετάστηκε ποτέ καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια (έλλειπε εγγυητική κ.α.) συμμετοχής. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Μακρόν στηρίζει τη λήψη νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

23:54

Nestlé: Πουλά το τμήμα βιταμινών και συμπληρωμάτων στις ΗΠΑ για 1 δισ. δολάρια

23:42

Ο Πούτιν καλεί την Αρμενία να επιλέξει μεταξύ ΕΕ και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

23:38

Βρετανία: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα

23:36

Dell: Αύξηση εσόδων 58% το β' τρίμηνο - Άλμα 10% για τη μετοχή

23:27

Στην Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άλισον Χούκερ

23:19

Wall Street: «Κακή» αρχή στον Σεπτέμβριο - Απώλειες άνω των 400 μονάδων για τον Dow

23:07

Ρωσία: «Πρωτοφανής κλιμάκωση οι κατηγορίες της Γερμανίας για το drone στη Λειψία»

22:54

Ήρων: Τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου

22:50

Απώλειες πάνω από 2% για τον χρυσό

22:36

Κικίλιας: «Δεν δεχόμαστε το κόστος των πολιτικών στη ναυτιλία να μετακυλιστεί στα νοικοκυριά»

22:21

Το Ιράν επιτίθεται σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή

22:18

Ζελένσκι σε αεροπορικές: «Εξαιρετικά επικίνδυνος ο ρωσικός εναέριος χώρος»

21:56

Μητσοτάκης για ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία: «Είμαστε αλληλέγγυοι στη Γερμανία»

21:51

Τραμπ: «Αν το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα θα αφανιστεί»

21:45

Ιταλία: Τέταρτο στην πρόθεση ψήφου το νεοσυσταθέν ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέλλον»

21:33

H Επιτροπή Εμπορίου και 22 πολιτείες μηνύουν την Amazon για κρυφές χρεώσεις σε 1,2 εκατ. διαφημιζόμενους

21:17

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη σύλληψη του επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς

21:05

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει τριμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας

20:55

Τραμπ: «Δικαιολογημένα τα πλήγματα κατά του Ιράν»

20:42

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ανακοινώθηκαν 29.948 προσλήψεις - Οι πίνακες με τα ονόματα

20:31

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - «Δεν θα εκφοβιστούμε από υβριδικές επιθέσεις»

20:30

Το νέο πυρηνικό deal Ρωσίας - Τουρκίας και το γεωπολιτικό αποτύπωμα

20:23

Μαρινάκης: «Ό,τι ακούσετε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, θα γίνουν πράξη»

20:08

WiWo: Η Volkswagen εξετάζει το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων έως το 2034

20:05

ΕΕ: Δέκα χώρες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια νέα στρατιωτική αποστολή στον Λίβανο

19:53

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 5% για το WTI - Κοντά στα 95 δολάρια το Brent

19:44

Ιράν: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στα Στενά του Ορμούζ - Απαντά η Τεχεράνη

19:42

Η Βρετανία απειλεί με «μέτρα» εναντίον των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

19:39

Η Γερμανία κατηγορεί τη Μόσχα για απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, κλείνει το προξενείο στη Βόννη