BACKSTORY

Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία

13-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία
Attica Bank

To στοίχημα πια, είναι που θα φθάσει πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μετά την τελευταία απόφαση ανόδου. Κάποιοι μιλούν για 2% μέσα στο 2023.
Και τώρα τι να ρωτήσουμε; Αν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις MREL μέχρι το τέλος του έτους; Φρονώ πως κάποιες αναβολές θα δοθούν γιατί αλλιώς τα MREL θα αποκτήσουν την ίδια τιμή με το χρυσό.

Ένα σοκ και μάλιστα ισχυρό υφίστανται οι δανειολήπτες και τα ομόλογα. Και είναι απορίας άξιον πως το θέμα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα της ακρίβειας. Είναι περίπου βέβαιο πως πλήθος δανειοληπτών κυρίως με δάνεια ρυθμισμένα θα αποκτήσουν πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό θα είναι και το θέμα των τραπεζών οι οποίες προς το παρόν μετακυλίουν μόνον στα δάνεια την άνοδο των επιτοκίων. Πάντως ήδη κάποιες διαφορές στα επιτόκια σε εξειδικευμένες καταθέσεις (πχ. δολαριακές) εντοπίζονται μεταξύ των τραπεζών. Μακάρι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε όφελος των καταθετών.

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Αυτά για το Δημόσιο. Θέλω να πω και να επισημάνω πως αυτό για τους ιδιώτες, το… αλλάξτε τους καυστήρες σε πετρέλαιο, κάπως πρόχειρο μου ακούγεται όταν είχε προηγηθεί εκστρατεία και κοινοτικοί πόροι ώστε οι ιδιώτες να πραγματοποιήσουν μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.

Τώρα σε ό, τι αφορά την Attica Bank δεν θέλω να σας πολυαπογοητεύσω αλλά φρονώ πως τα πράγματα είναι σκούρα, ο λογαριασμός μεγάλος και βαρύς και εν τέλει.... τα παιδικά τα όνειρα αν και πραγματοποιήθηκαν ξαφνικά, εμφανίζεται δράκος στο ολιστικό το παραμύθι.

Και για να εξηγούμαστε... : Ο λογαριασμός που όπως είπαμε θα είναι μεγάλος και βαρύς, λαμβάνει και αναβολές. Νέα ημερομηνία αναφοράς για την αξιολόγηση της τελευταίας τιτλοποίησης είναι η σημερινή αν και ήταν και η χθεσινή και της Παρασκευής.

Λέτε να φταίει πως ο διοικητής βρίσκεται στα εξωτερικά; Mπορεί. Πάντως δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα.

Θέλω να σας πω μια ιστορία που θα αποδείξει πως αυτά συμβαίνουν και αλλού και μάλιστα κατά τρόπο εντονότερο από αυτόν με τον οποίον συμβαίνουν σε εμάς.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, μεγάλη ιταλική τράπεζα θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδιά της για άντληση κεφαλαίου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις συστάσεις του κορυφαίου χρηματοοικονομικού συμβούλου της Giorgia Meloni. Η Meloni είναι επικεφαλής του εθνικο-συντηρητικού πολιτικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25%, αν και έχει επικριθεί ως ακροδεξιό και νεοφασιστικό.

«Πρέπει να ανακαλέσουμε την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε στο Bloomberg ο Maurizio Leo, υπεύθυνος για τα χρηματοοικονομικά του κόμματος στο οποίο ηγείται η Meloni. Είναι μια δύσκολη στιγμή και είναι καλύτερα να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση είπε.

Για να καταλαβαινόμαστε, η Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, έλαβε πακέτο διάσωσης 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση το 2017. Τώρα επιδιώκει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και την κερδοφορία της.

Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη έδωσαν το στίγμα τους και όπως είπαν διαμορφώνουν την πρώτη ασφαλιστική σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις.
Για να δούμε..... Ένα πλεονέκτημα έχει τούτη η ασφαλιστική έναντι του ανταγωνισμού: Σοβαρά μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων και αξιόπιστη τιμολόγηση.

Σας έλεγα χθες για τη Lavipharm όπου οι άνθρωποι αισιοδοξούν ότι τα μαζέψουν 58 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους αισιόδοξους και μακάρι να τα δούμε στην πράξη. Όμως θα μου επιτρέψουν να παραμείνω άπιστος Θωμάς.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί η IDEAL ανακοίνωσε ότι έπιασε το 70% που ζητούσε στη δημόσια πρόταση για την Byte μέσω των δηλώσεων αποδοχής. Και δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο μια εταιρία να ανακοινώνει δηλώσεις αποδοχής ως προνομιακή πληροφορία. Και με ξεπερνά καθώς αναζητώ τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αλήθεια οι εποπτικές αρχές τι λένε;

Ο μήνας έχει φτάσει 12 και δεν βλέπω μεγάλη προθυμία από αρκετές εισηγμένες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Μάλλον δεν είναι για καλό όπως έχει δείξει το παρελθόν όπου τουλάχιστον δεν είχαμε την φαρσοκωμωδία να δίνεται προθεσμία τεσσάρων μηνών για δημοσίευση αποτελεσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Gen-E 2025: Διεξήχθη στην Αθήνα το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ και ο διαγωνισμός για νέους επιχειρηματίες

23:35

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας στο «Ελ. Βενιζέλος» με περίπου 19 κιλά ακατέργαστη κάνναβη

23:16

Συνελήφθη 55χρονος μελισσοκόμος για την πυρκαγιά στην Αλυκή Βοιωτίας

22:48

Μενδώνη: Η αποκατάσταση του Παλαιού Τελωνείου στο Ναύπλιο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης με αναπτυξιακό πρόσημο

22:17

Δένδιας: Στο Λιτόχωρο τη Δευτέρα για το 1ο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου από τη Σχολή Ευελπίδων

21:47

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ο πόνος για τις απώλειες από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας διαπερνά τις καρδιές όλων μας

21:18

Ιράν: Η ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη επαναλειτουργεί σταδιακά

21:00

Επιχείρηση διάσωσης 96 αλλοδαπών νότια της Κρήτης με τη συμμετοχή σκάφους της Frontex

20:49

Αυτοψία του υφυπ. Πολιτικής Προστασίας σε καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής

20:45

Νετανιάχου: Η συνάντησή με τον Τραμπ μπορεί να συμβάλει σε επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων

20:40

Ιταλία: Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το Μιλάνο - Μια νεκρή από πτώση δένδρου

20:35

Μοσκοβισί : Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευκαιριών

20:30

Σταϊνμάιερ: Η ασφάλειά της Λιθουανίας είναι και δική μας ασφάλεια

20:08

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση ενόπλων σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

19:49

Πούτιν στους BRICS: Η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη

19:37

Υπ. Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα

19:09

Κύπρος: Βρέθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στον «Πήγασο»

19:00

ΗΠΑ: Πόσο κακό είναι το «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ – Καμπανάκι κινδύνου από το ΔΝΤ

18:52

Χαλκιδική: 24 ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

18:39

Με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη συνδράμει η Ελλάδα την Αλβανία για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς

18:24

Δυτική όχθη: Επίθεση ισραηλινών εποίκων σε συνεργείο της Deutsche Welle

18:15

ΕΚΠΑ: Κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας η αυξανόμενη συχνότητα και διάρκεια των καυσώνων

18:00

Ασυνεπείς με τις εισφορές τους 4 στους 10 επαγγελματίες - Χαμηλή εισπραξιμότητα στην «φθηνή» κατηγορία που δίνει χαμηλές συντάξεις

17:49

Λασιθι: Επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Χαμέζι Σητείας

17:34

Μπέσεντ: Είμαστε κοντά στην επίτευξη αρκετών εμπορικών συμφωνιών

17:12

Ζαχαράκη: Έργα 7 εκατ. ευρώ για συντήρηση και αναβάθμιση υποδομών σε έξι ΑΕΙ

16:42

Nissan: Αναζητά «σανίδα σωτηρίας» για εργοστάσιο της μέσω της Foxconn

16:32

Αναχώρησε για Κατάρ η ισραηλινή αντιπροσωπία για συνομιλίες με τη Χαμάς

16:00

Τιμολόγια ρεύματος: Δεύτερη σερί αύξηση τον Ιούνιο – Κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.

15:55

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή