BACKSTORY

Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία

13-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία
Attica Bank
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

To στοίχημα πια, είναι που θα φθάσει πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μετά την τελευταία απόφαση ανόδου. Κάποιοι μιλούν για 2% μέσα στο 2023.
Και τώρα τι να ρωτήσουμε; Αν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις MREL μέχρι το τέλος του έτους; Φρονώ πως κάποιες αναβολές θα δοθούν γιατί αλλιώς τα MREL θα αποκτήσουν την ίδια τιμή με το χρυσό.

Ένα σοκ και μάλιστα ισχυρό υφίστανται οι δανειολήπτες και τα ομόλογα. Και είναι απορίας άξιον πως το θέμα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα της ακρίβειας. Είναι περίπου βέβαιο πως πλήθος δανειοληπτών κυρίως με δάνεια ρυθμισμένα θα αποκτήσουν πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό θα είναι και το θέμα των τραπεζών οι οποίες προς το παρόν μετακυλίουν μόνον στα δάνεια την άνοδο των επιτοκίων. Πάντως ήδη κάποιες διαφορές στα επιτόκια σε εξειδικευμένες καταθέσεις (πχ. δολαριακές) εντοπίζονται μεταξύ των τραπεζών. Μακάρι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε όφελος των καταθετών.

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Αυτά για το Δημόσιο. Θέλω να πω και να επισημάνω πως αυτό για τους ιδιώτες, το… αλλάξτε τους καυστήρες σε πετρέλαιο, κάπως πρόχειρο μου ακούγεται όταν είχε προηγηθεί εκστρατεία και κοινοτικοί πόροι ώστε οι ιδιώτες να πραγματοποιήσουν μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.

Τώρα σε ό, τι αφορά την Attica Bank δεν θέλω να σας πολυαπογοητεύσω αλλά φρονώ πως τα πράγματα είναι σκούρα, ο λογαριασμός μεγάλος και βαρύς και εν τέλει.... τα παιδικά τα όνειρα αν και πραγματοποιήθηκαν ξαφνικά, εμφανίζεται δράκος στο ολιστικό το παραμύθι.

Και για να εξηγούμαστε... : Ο λογαριασμός που όπως είπαμε θα είναι μεγάλος και βαρύς, λαμβάνει και αναβολές. Νέα ημερομηνία αναφοράς για την αξιολόγηση της τελευταίας τιτλοποίησης είναι η σημερινή αν και ήταν και η χθεσινή και της Παρασκευής.

Λέτε να φταίει πως ο διοικητής βρίσκεται στα εξωτερικά; Mπορεί. Πάντως δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα.

Θέλω να σας πω μια ιστορία που θα αποδείξει πως αυτά συμβαίνουν και αλλού και μάλιστα κατά τρόπο εντονότερο από αυτόν με τον οποίον συμβαίνουν σε εμάς.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, μεγάλη ιταλική τράπεζα θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδιά της για άντληση κεφαλαίου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις συστάσεις του κορυφαίου χρηματοοικονομικού συμβούλου της Giorgia Meloni. Η Meloni είναι επικεφαλής του εθνικο-συντηρητικού πολιτικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25%, αν και έχει επικριθεί ως ακροδεξιό και νεοφασιστικό.

«Πρέπει να ανακαλέσουμε την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε στο Bloomberg ο Maurizio Leo, υπεύθυνος για τα χρηματοοικονομικά του κόμματος στο οποίο ηγείται η Meloni. Είναι μια δύσκολη στιγμή και είναι καλύτερα να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση είπε.

Για να καταλαβαινόμαστε, η Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, έλαβε πακέτο διάσωσης 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση το 2017. Τώρα επιδιώκει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και την κερδοφορία της.

Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη έδωσαν το στίγμα τους και όπως είπαν διαμορφώνουν την πρώτη ασφαλιστική σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις.
Για να δούμε..... Ένα πλεονέκτημα έχει τούτη η ασφαλιστική έναντι του ανταγωνισμού: Σοβαρά μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων και αξιόπιστη τιμολόγηση.

Σας έλεγα χθες για τη Lavipharm όπου οι άνθρωποι αισιοδοξούν ότι τα μαζέψουν 58 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους αισιόδοξους και μακάρι να τα δούμε στην πράξη. Όμως θα μου επιτρέψουν να παραμείνω άπιστος Θωμάς.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί η IDEAL ανακοίνωσε ότι έπιασε το 70% που ζητούσε στη δημόσια πρόταση για την Byte μέσω των δηλώσεων αποδοχής. Και δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο μια εταιρία να ανακοινώνει δηλώσεις αποδοχής ως προνομιακή πληροφορία. Και με ξεπερνά καθώς αναζητώ τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αλήθεια οι εποπτικές αρχές τι λένε;

Ο μήνας έχει φτάσει 12 και δεν βλέπω μεγάλη προθυμία από αρκετές εισηγμένες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Μάλλον δεν είναι για καλό όπως έχει δείξει το παρελθόν όπου τουλάχιστον δεν είχαμε την φαρσοκωμωδία να δίνεται προθεσμία τεσσάρων μηνών για δημοσίευση αποτελεσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:24

Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα η έναρξης καταβολής κεφαλαίου 0,4 ευρώ ανά μετοχή

09:15

Morgan Stanley: Βλέπει συνέχεια στο ανοδικό story των τραπεζών - Αυξάνει τιμές στόχους για Alpha, ΕΤΕ

09:13

Coca-Cola HBC: Αύξηση 9,6% στα έσοδα από πωλήσεις - Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2026

08:55

Τουρισμός για Όλους: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για έως 600 ευρώ

08:39

Heineken: Άνοδος πωλήσεων στο β' τρίμηνο με ώθηση από Ασία και Αφρική

08:19

Το μεγάλο reset στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών

08:11

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική - Στάχτη 144.243 στρέμματα

08:09

Τραμπ για Ορμούζ: «Θα ανοίξει πολύ σύντομα» ή το Ιράν θα υποστεί «πολύ δυνατά» πλήγματα

07:55

Red Code: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν ενεργοποιείται

07:48

Τρίτη χρονιά με διεθνές ρεκόρ εσόδων για Ρεάλ Μαδρίτης - «Κλειδί» το γήπεδο

07:38

Πυρκαγιές: Πώς τα σκουπίδια μπορούν να γίνουν η σπίθα μιας μεγάλης καταστροφής στα νησιά

07:30

Σβήνει την κληρονομιά των ανακτηθέντων ακινήτων η Τράπεζα Κύπρου

07:26

Ρεκόρ εισπράξεων, άδεια τραπέζια

07:21

Καλάθι ΔΕΘ: Μείωση φορολογίας, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κίνητρα για επενδύσεις ζητά η αγορά

07:15

Η επιστολή Αυτιά για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Οι παρουσίες και απουσίες στην κηδεία του Βαρβιτσιώτη - Το φυλλορρόημα της «Ελπίδας»

07:06

Τα σήματα για την οικονομία - Σύμπνοια για τις διατακτικές - Φθηνό το ΧΑ, παρά το ράλι

23:57

Αυστρία: Έσπασε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης - Στους 40,8°C ο υδράργυρος

23:49

AMD: Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις data center, άνοδος 50% στα έσοδα - Γιατί υποχωρεί η μετοχή

23:29

SpaceX: Αύξηση 92% στα έσοδα στην πρώτη αναφορά κερδών από την IPO

23:22

Σερβία: Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Δούναβη αποκάλυψε ναυάγια πλοίων των Ναζί

23:10

Wall Street: Tech-πάρτι με διπλό ιστορικό υψηλό - Έσπασε το φράγμα των 54.000 μονάδων ο Dow

22:45

Χρυσός: Κέρδη 1% με βοήθεια από το πετρέλαιο

22:31

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στην Κούβα μετά τη γενικευμένη εθνικής εμβέλειας διακοπή

22:17

Ξεπέρασε τα 14.000 δολάρια ο χαλκός

22:06

ΗΠΑ-Ιράν: Για «πρόοδο» στις συνομιλίες κάνει λόγο το Κατάρ

21:54

Πετρέλαιο: Στο -5% περιμένοντας την συμφωνία για το Ορμούζ

21:41

Στενά του Ορμούζ: Η Τεχεράνη εξετάζει ευρωπαϊκή αποστολή αποναρκοθέτησης

21:30

OPEC: Αυξήθηκε η παραγωγή τον Ιούλιο με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου

21:13

Ισπανία: Νεκροί 17 μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις Βαλεαρίδες

20:58

Ινδικό πλοίο βυθίστηκε κοντά στην Υεμένη - Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Νατζράν στη Σαουδική Αραβία