BACKSTORY

Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία

13-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία
Attica Bank

To στοίχημα πια, είναι που θα φθάσει πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μετά την τελευταία απόφαση ανόδου. Κάποιοι μιλούν για 2% μέσα στο 2023.
Και τώρα τι να ρωτήσουμε; Αν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις MREL μέχρι το τέλος του έτους; Φρονώ πως κάποιες αναβολές θα δοθούν γιατί αλλιώς τα MREL θα αποκτήσουν την ίδια τιμή με το χρυσό.

Ένα σοκ και μάλιστα ισχυρό υφίστανται οι δανειολήπτες και τα ομόλογα. Και είναι απορίας άξιον πως το θέμα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα της ακρίβειας. Είναι περίπου βέβαιο πως πλήθος δανειοληπτών κυρίως με δάνεια ρυθμισμένα θα αποκτήσουν πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό θα είναι και το θέμα των τραπεζών οι οποίες προς το παρόν μετακυλίουν μόνον στα δάνεια την άνοδο των επιτοκίων. Πάντως ήδη κάποιες διαφορές στα επιτόκια σε εξειδικευμένες καταθέσεις (πχ. δολαριακές) εντοπίζονται μεταξύ των τραπεζών. Μακάρι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε όφελος των καταθετών.

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Αυτά για το Δημόσιο. Θέλω να πω και να επισημάνω πως αυτό για τους ιδιώτες, το… αλλάξτε τους καυστήρες σε πετρέλαιο, κάπως πρόχειρο μου ακούγεται όταν είχε προηγηθεί εκστρατεία και κοινοτικοί πόροι ώστε οι ιδιώτες να πραγματοποιήσουν μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.

Τώρα σε ό, τι αφορά την Attica Bank δεν θέλω να σας πολυαπογοητεύσω αλλά φρονώ πως τα πράγματα είναι σκούρα, ο λογαριασμός μεγάλος και βαρύς και εν τέλει.... τα παιδικά τα όνειρα αν και πραγματοποιήθηκαν ξαφνικά, εμφανίζεται δράκος στο ολιστικό το παραμύθι.

Και για να εξηγούμαστε... : Ο λογαριασμός που όπως είπαμε θα είναι μεγάλος και βαρύς, λαμβάνει και αναβολές. Νέα ημερομηνία αναφοράς για την αξιολόγηση της τελευταίας τιτλοποίησης είναι η σημερινή αν και ήταν και η χθεσινή και της Παρασκευής.

Λέτε να φταίει πως ο διοικητής βρίσκεται στα εξωτερικά; Mπορεί. Πάντως δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα.

Θέλω να σας πω μια ιστορία που θα αποδείξει πως αυτά συμβαίνουν και αλλού και μάλιστα κατά τρόπο εντονότερο από αυτόν με τον οποίον συμβαίνουν σε εμάς.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, μεγάλη ιταλική τράπεζα θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδιά της για άντληση κεφαλαίου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις συστάσεις του κορυφαίου χρηματοοικονομικού συμβούλου της Giorgia Meloni. Η Meloni είναι επικεφαλής του εθνικο-συντηρητικού πολιτικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25%, αν και έχει επικριθεί ως ακροδεξιό και νεοφασιστικό.

«Πρέπει να ανακαλέσουμε την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε στο Bloomberg ο Maurizio Leo, υπεύθυνος για τα χρηματοοικονομικά του κόμματος στο οποίο ηγείται η Meloni. Είναι μια δύσκολη στιγμή και είναι καλύτερα να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση είπε.

Για να καταλαβαινόμαστε, η Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, έλαβε πακέτο διάσωσης 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση το 2017. Τώρα επιδιώκει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και την κερδοφορία της.

Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη έδωσαν το στίγμα τους και όπως είπαν διαμορφώνουν την πρώτη ασφαλιστική σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις.
Για να δούμε..... Ένα πλεονέκτημα έχει τούτη η ασφαλιστική έναντι του ανταγωνισμού: Σοβαρά μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων και αξιόπιστη τιμολόγηση.

Σας έλεγα χθες για τη Lavipharm όπου οι άνθρωποι αισιοδοξούν ότι τα μαζέψουν 58 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους αισιόδοξους και μακάρι να τα δούμε στην πράξη. Όμως θα μου επιτρέψουν να παραμείνω άπιστος Θωμάς.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί η IDEAL ανακοίνωσε ότι έπιασε το 70% που ζητούσε στη δημόσια πρόταση για την Byte μέσω των δηλώσεων αποδοχής. Και δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο μια εταιρία να ανακοινώνει δηλώσεις αποδοχής ως προνομιακή πληροφορία. Και με ξεπερνά καθώς αναζητώ τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αλήθεια οι εποπτικές αρχές τι λένε;

Ο μήνας έχει φτάσει 12 και δεν βλέπω μεγάλη προθυμία από αρκετές εισηγμένες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Μάλλον δεν είναι για καλό όπως έχει δείξει το παρελθόν όπου τουλάχιστον δεν είχαμε την φαρσοκωμωδία να δίνεται προθεσμία τεσσάρων μηνών για δημοσίευση αποτελεσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γκιουλέκας: Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήναμε τον Θερμαϊκό βρώμικο

23:27

Excel4Pro: Ανοιχτή πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ για startups και ΜμΕ

23:16

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση να αναγκάσει τα funds και τους servicers να εφαρμόσουν την απόφαση του Αρείου Πάγου

22:47

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

22:16

Νιγηρία: Τρεις νεκροί από την επίθεση ενόπλων και απαγωγή καθολικού ιερέα και πιστών στην πολιτεία Καντούνα

21:47

Προσομοιωτές αεροσκαφών F-16 και F-35 από την Πολεμική Αεροπορία στο νέο λιμάνι Πατρών

21:18

Χαρακόπουλος: Η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις

20:58

Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο

20:44

Βόλος: Μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο στον Άγιο Κωνσταντίνο

20:40

Γαλλία: Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί απόφαση του ΥΠΕΣ να εντάξει το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας στην άκρα αριστερά

20:30

Χανιά: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού και συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί

20:19

Ισραήλ: Αναλαμβάνει περισσότερες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

20:14

Τρίκαλα: Τρεις συλλήψεις για πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους

19:33

Ιράν: Η νομπελίστρια της ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών

19:17

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

19:11

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών έπληξε την Κούβα

19:00

Τι έφερε τον «χειμώνα» στα cryptos

18:51

Μπέσεντ: Δεν αναμένει από τη Fed να κινηθεί γρήγορα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών