BACKSTORY

Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία

13-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αttica Bank: Τα παιδικά όνειρα ενίοτε κρύβουν δράκους - Ένα τραπεζικό στόρι από την Ιταλία
Attica Bank

To στοίχημα πια, είναι που θα φθάσει πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μετά την τελευταία απόφαση ανόδου. Κάποιοι μιλούν για 2% μέσα στο 2023.
Και τώρα τι να ρωτήσουμε; Αν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις MREL μέχρι το τέλος του έτους; Φρονώ πως κάποιες αναβολές θα δοθούν γιατί αλλιώς τα MREL θα αποκτήσουν την ίδια τιμή με το χρυσό.

Ένα σοκ και μάλιστα ισχυρό υφίστανται οι δανειολήπτες και τα ομόλογα. Και είναι απορίας άξιον πως το θέμα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα της ακρίβειας. Είναι περίπου βέβαιο πως πλήθος δανειοληπτών κυρίως με δάνεια ρυθμισμένα θα αποκτήσουν πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό θα είναι και το θέμα των τραπεζών οι οποίες προς το παρόν μετακυλίουν μόνον στα δάνεια την άνοδο των επιτοκίων. Πάντως ήδη κάποιες διαφορές στα επιτόκια σε εξειδικευμένες καταθέσεις (πχ. δολαριακές) εντοπίζονται μεταξύ των τραπεζών. Μακάρι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε όφελος των καταθετών.

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Αυτά για το Δημόσιο. Θέλω να πω και να επισημάνω πως αυτό για τους ιδιώτες, το… αλλάξτε τους καυστήρες σε πετρέλαιο, κάπως πρόχειρο μου ακούγεται όταν είχε προηγηθεί εκστρατεία και κοινοτικοί πόροι ώστε οι ιδιώτες να πραγματοποιήσουν μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.

Τώρα σε ό, τι αφορά την Attica Bank δεν θέλω να σας πολυαπογοητεύσω αλλά φρονώ πως τα πράγματα είναι σκούρα, ο λογαριασμός μεγάλος και βαρύς και εν τέλει.... τα παιδικά τα όνειρα αν και πραγματοποιήθηκαν ξαφνικά, εμφανίζεται δράκος στο ολιστικό το παραμύθι.

Και για να εξηγούμαστε... : Ο λογαριασμός που όπως είπαμε θα είναι μεγάλος και βαρύς, λαμβάνει και αναβολές. Νέα ημερομηνία αναφοράς για την αξιολόγηση της τελευταίας τιτλοποίησης είναι η σημερινή αν και ήταν και η χθεσινή και της Παρασκευής.

Λέτε να φταίει πως ο διοικητής βρίσκεται στα εξωτερικά; Mπορεί. Πάντως δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα.

Θέλω να σας πω μια ιστορία που θα αποδείξει πως αυτά συμβαίνουν και αλλού και μάλιστα κατά τρόπο εντονότερο από αυτόν με τον οποίον συμβαίνουν σε εμάς.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, μεγάλη ιταλική τράπεζα θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδιά της για άντληση κεφαλαίου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις συστάσεις του κορυφαίου χρηματοοικονομικού συμβούλου της Giorgia Meloni. Η Meloni είναι επικεφαλής του εθνικο-συντηρητικού πολιτικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25%, αν και έχει επικριθεί ως ακροδεξιό και νεοφασιστικό.

«Πρέπει να ανακαλέσουμε την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε στο Bloomberg ο Maurizio Leo, υπεύθυνος για τα χρηματοοικονομικά του κόμματος στο οποίο ηγείται η Meloni. Είναι μια δύσκολη στιγμή και είναι καλύτερα να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση είπε.

Για να καταλαβαινόμαστε, η Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, έλαβε πακέτο διάσωσης 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση το 2017. Τώρα επιδιώκει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και την κερδοφορία της.

Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη έδωσαν το στίγμα τους και όπως είπαν διαμορφώνουν την πρώτη ασφαλιστική σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις.
Για να δούμε..... Ένα πλεονέκτημα έχει τούτη η ασφαλιστική έναντι του ανταγωνισμού: Σοβαρά μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων και αξιόπιστη τιμολόγηση.

Σας έλεγα χθες για τη Lavipharm όπου οι άνθρωποι αισιοδοξούν ότι τα μαζέψουν 58 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους αισιόδοξους και μακάρι να τα δούμε στην πράξη. Όμως θα μου επιτρέψουν να παραμείνω άπιστος Θωμάς.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί η IDEAL ανακοίνωσε ότι έπιασε το 70% που ζητούσε στη δημόσια πρόταση για την Byte μέσω των δηλώσεων αποδοχής. Και δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο μια εταιρία να ανακοινώνει δηλώσεις αποδοχής ως προνομιακή πληροφορία. Και με ξεπερνά καθώς αναζητώ τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αλήθεια οι εποπτικές αρχές τι λένε;

Ο μήνας έχει φτάσει 12 και δεν βλέπω μεγάλη προθυμία από αρκετές εισηγμένες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Μάλλον δεν είναι για καλό όπως έχει δείξει το παρελθόν όπου τουλάχιστον δεν είχαμε την φαρσοκωμωδία να δίνεται προθεσμία τεσσάρων μηνών για δημοσίευση αποτελεσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:47

Ράλι δίχως φρένα για το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 100 δολάρια

07:40

Κατώτατος μισθός: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «ψαλιδίζουν» την πιο γενναία αύξηση - Το επικρατέστερο σενάριο

07:28

Αγορά ενέργειας και κρίση στη Μ. Ανατολή: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε από την ΕΕ 

07:26

Στα «σκαριά» διαγωνισμός από το Υπερταμείο για «λίφτινγκ» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο

07:24

ΕΝΦΙΑ 2026: Προ των πυλών ο νέος λογαριασμός - Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

07:14

Ταμείο Ανάκαμψης: Στο μικροσκόπιο και πάλι το «Ελλάδα 2.0» - Στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν

07:08

Ο ενεργειακός πληθωρισμός - Κληρώνει για Credia - Ο καλπασμός και το παρελθόν

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο

23:14

Ουκρανία: Κοινή παραγωγή όπλων συζήτησαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γιέτεν

22:48

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν γλυπτό στο κέντρο της πόλης

22:16

Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και να νιώθει ασφαλής

21:47

Λίβανος: Στους 394 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:18

Δένδιας: Ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη συμβολή της γυναίκας σε κάθε πτυχή ζωής

20:59

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει ακόμα πολύ καιρό λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

20:51

Θεσσαλονίκη: Συνολικά πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

20:42

Επικοινωνία Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας του Κατάρ

20:35

Πάπας Λέων ΙΔ': Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα

20:30

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλία με θέμα τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

20:08

Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του ουρανίου του Ιράν

19:52

SKY express: Παράταση ακύρωσης πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου

19:47

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Αλ-Χαρτζ

19:21

Γερμανία: Οι Πράσινοι οριακά μπροστά από το CDU στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

19:00

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια: Το Eurogroup σε ρόλο «πυροσβέστη»

18:54

Κλειστά αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

18:37

Πιερρακάκης: Κορυφή της ατζέντας του Eurogroup οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος

18:00

Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες – Ο ρόλος της Ελλάδας

17:56

Γάζα: Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

17:23

MWC26 Barcelona: Η ισπανική startup Biorce ο νικητής των φετινών βραβείων 4YFN26

17:13

ΗΠΑ: Οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν όταν καταστρέψουμε τις ιρανικές επιθετικές δυνατότητες στο Ορμούζ

16:50

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στα χέρια εντελώς ανεύθυνων ανθρώπων