ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-02-2025 | 20:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό. Ατύπως ήδη 16 ομάδες εργασίας επιχειρούν να σχεδιάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Καμία, όμως, από αυτές δεν αφορά αυτόνομα την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Υπάρχει μία ομάδα που εστιάζει σε “pre-allocated funds” (προ-κατανεμηθέντα κονδύλια), λογική ωστόσο που απέχει πολύ από την παραδοσιακή δομή των χρηματοδοτήσεων γνωστών σε εμάς ως «κονδύλια ΕΣΠΑ» και όχι μόνο.

Δήμοι και Περιφέρειες θα διαπραγματεύονται με κυβερνήσεις

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις πρωτοβουλίες, εύκολα κατανοεί ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαπραγμάτευση των κονδυλίων να περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση και τα συμφωνηθέντα μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να εντάσσονται στο εθνικό πλάνο κάθε κράτους-μέλους.

Σε επίπεδο Επιτροπής ωστόσο, η συζήτηση αναφορικά με την κατάρτιση και την εφαρμογή των εθνικών πλάνων θα προχωρά κεντρικά. Κεντρικά σε επίπεδο Επιτροπής, κεντρικά και σε επίπεδο κράτους – μέλους. Αυτό θα ομοιάζει με τη μεθοδολογία του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διατυπωθούν λεπτομέρειες.

Κομβικός ο ρόλος της Προεδρίας της Επιτροπής

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινός τόπος ότι το επόμενο ΠΔΠ θα εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από την προεδρία της Επιτροπής. Απομένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η πολιτική συνοχής θα διατηρήσει τους βαθμούς αυτονομίας που θα της επιτρέπουν να υφίσταται ένας κλειστός προϋπολογισμός που θα αφορά στην ενίσχυση των πιο αδύναμων περιφερειών χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων μέσω της ευελιξίας του νέου ΠΔΠ. Και αντιστρόφως, αν οι πλέον αδύναμες περιφέρειες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα κονδύλια που προορίζονται για αυτές μέσω των εθνικών πλάνων.

Αν ρωτούσε κανείς τι συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη με τα σημερινά δεδομένα.

Μία βασική προσέγγιση είναι να μη χάσει κονδύλια σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Γιατί μέρος των συνολικών κονδυλίων της συνοχής σίγουρα θα κληθεί να χρηματοδοτήσει άλλες πρωτοβουλίες που δε θα έχουν βασικό κριτήριο χρηματοδότησης το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μία δεύτερη προσέγγιση είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μοντέλο «εκταμιεύσεις έναντι χρηματοδοτήσεων» για το οποίο τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία.

Ορισμένες αρχικές απαντήσεις για το νέο ΠΔΠ θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Μαρτίου, όταν και οι αρχηγοί των κρατών-μελών καλούνται να τοποθετηθούν έστω και ανεπίσημα. Η τελική πρόταση της Επιτροπής αναμένεται πιθανότατα στις 23 Ιουλίου. Και η συζήτησή της… μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:54

Η Revolut αναβαθμίζει τον Sid Jajodia σε Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου

10:45

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες «χτίζουν» άμυνες απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους

10:44

Στις ακριβότερες χώρες αγορές για iPhone η Ελλάδα

10:31

O ΟΛΠ προετοιμάζει το έδαφος για εξαγορές και επέκταση πέρα από τον λιμάνι του Πειραιά

10:26

Παπαθανάσης: Πρόσκληση €3,07 εκατ. για την περιβαλλοντική προστασία της λίμνης Δοϊράνης

10:15

ΑΑΔΕ: Πώς αποκαλύφθηκε η παράνομη αλιεία και εξαγωγή κοραλλιών από το βυθό του Αιγαίου

09:57

Bayer AG: Απροσδόκητη αύξηση κερδών στο β' τρίμηνο

09:57

Lufthansa: Υποβάθμιση του guidance για το σύνολο του έτους λόγω αυξημένου κόστους καυσίμων

09:42

Επαφές του Δημήτρη Μαρκόπουλου με παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας ενόψει της ΔΕΘ

09:35

Υπερδιπλασιασμός στα κέρδη της BP το β΄τρίμηνο - Στα 5,7 δισ. δολάρια

09:34

Χρονιά ανατροπών στη συνδρομητική τηλεόραση - Νέοι παίκτες και νέες ισορροπίες

09:20

IOBE: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο - Πιέσεις από βιομηχανία, ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

09:20

HSBC: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη β' τριμήνου - Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1 δισ. δολαρίων

08:57

Τράπεζα Κύπρου: Στα 252 εκατ. τα καθαρά κέρδη, αυξημένο ενδιάμεσο μέρισμα

08:41

Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ για τη Θέουτα

08:38

Saudi Aramco: Αύξηση 33% στα κέρδη β' τριμήνου λόγω του ράλι στο πετρέλαιο

08:18

Πόση κεφαλογραβιέρα πούλησε το 2025 η γαλακτοβιομηχανία Καράλης

08:14

Μητσοτάκης στο Politico: Η ΕΕ χρειάζεται έκτακτο μηχανισμό απέναντι στην εργαλειοποίηση της μετανάστευσης

08:11

Βενεζουέλα: Ξεπέρασε τους 6.000 νεκρούς ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του διπλού σεισμού

08:05

«Ασημένιο» στο παγκόσμιο box office για το «Spider-Man: Καινούργια Μέρα»

07:56

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική - Πού εστιάζει η πυροσβεστική

07:47

Το βάρος στις αποζημιώσεις - Η πόρτα της Δόμνας στον Μακάριο - Τα... depon στο κόμμα Καρυστιανού

07:38

Βελτιώνεται το εισόδημα, αλλά «τρώμε από τα έτοιμα» και δανειζόμαστε

07:30

Πυρκαγιές: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές - Σχεδόν 300.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος

07:24

Τουρισμός για Όλους: Ανοίγουν οι αιτήσεις για voucher έως 600 ευρώ

07:21

«Μετρημένα» αποτελέσματα στις δημοπρασίες ΔΕΣΦΑ - Αυξάνουν οι εξαγωγές αερίου από Ελλάδα

07:15

Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχονται οι διασταυρώσεις - Ποιοι κωδικοί ελέγχονται

07:04

Μια εβδομάδα διακοπές με το... ζόρι - Το Real Estate και η Alpha Bank - Πώς θα το παίξει η ΔΕΗ;

23:55

Τραμπ: «ExxonMobil και Chevron έβγαλαν πολλά χρήματα - Δεν μου αρέσει αυτό»

23:38

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία - Αρνείται να αποσυρθεί από τις εκλογές