ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-02-2025 | 20:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό. Ατύπως ήδη 16 ομάδες εργασίας επιχειρούν να σχεδιάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Καμία, όμως, από αυτές δεν αφορά αυτόνομα την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Υπάρχει μία ομάδα που εστιάζει σε “pre-allocated funds” (προ-κατανεμηθέντα κονδύλια), λογική ωστόσο που απέχει πολύ από την παραδοσιακή δομή των χρηματοδοτήσεων γνωστών σε εμάς ως «κονδύλια ΕΣΠΑ» και όχι μόνο.

Δήμοι και Περιφέρειες θα διαπραγματεύονται με κυβερνήσεις

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις πρωτοβουλίες, εύκολα κατανοεί ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαπραγμάτευση των κονδυλίων να περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση και τα συμφωνηθέντα μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να εντάσσονται στο εθνικό πλάνο κάθε κράτους-μέλους.

Σε επίπεδο Επιτροπής ωστόσο, η συζήτηση αναφορικά με την κατάρτιση και την εφαρμογή των εθνικών πλάνων θα προχωρά κεντρικά. Κεντρικά σε επίπεδο Επιτροπής, κεντρικά και σε επίπεδο κράτους – μέλους. Αυτό θα ομοιάζει με τη μεθοδολογία του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διατυπωθούν λεπτομέρειες.

Κομβικός ο ρόλος της Προεδρίας της Επιτροπής

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινός τόπος ότι το επόμενο ΠΔΠ θα εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από την προεδρία της Επιτροπής. Απομένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η πολιτική συνοχής θα διατηρήσει τους βαθμούς αυτονομίας που θα της επιτρέπουν να υφίσταται ένας κλειστός προϋπολογισμός που θα αφορά στην ενίσχυση των πιο αδύναμων περιφερειών χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων μέσω της ευελιξίας του νέου ΠΔΠ. Και αντιστρόφως, αν οι πλέον αδύναμες περιφέρειες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα κονδύλια που προορίζονται για αυτές μέσω των εθνικών πλάνων.

Αν ρωτούσε κανείς τι συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη με τα σημερινά δεδομένα.

Μία βασική προσέγγιση είναι να μη χάσει κονδύλια σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Γιατί μέρος των συνολικών κονδυλίων της συνοχής σίγουρα θα κληθεί να χρηματοδοτήσει άλλες πρωτοβουλίες που δε θα έχουν βασικό κριτήριο χρηματοδότησης το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μία δεύτερη προσέγγιση είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μοντέλο «εκταμιεύσεις έναντι χρηματοδοτήσεων» για το οποίο τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία.

Ορισμένες αρχικές απαντήσεις για το νέο ΠΔΠ θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Μαρτίου, όταν και οι αρχηγοί των κρατών-μελών καλούνται να τοποθετηθούν έστω και ανεπίσημα. Η τελική πρόταση της Επιτροπής αναμένεται πιθανότατα στις 23 Ιουλίου. Και η συζήτησή της… μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:49

ΕΛΙΝΟΙΛ: Ανθεκτική το 2024 με αυξημένα καθαρά κέρδη - Ο ρόλος της νέας επένδυσης στην Ισπανία

10:48

Ευρωαγορές: Συνεχίζεται το ανοδικό φίνις σε έναν ασταθή μήνα

10:39

Πιερρακάκης: Η ελληνική ναυτιλία ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας

10:39

Γαλλία: Η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά διατηρεί το «βαρίδι» των δασμών

10:32

ΑΣΕΠ: Πώς θα προσληφθείτε στο Δημόσιο με μια απλή αίτηση - Προκηρύχθηκε ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός

10:16

UBS: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα καθαρά κέρδη - Στo 1,5 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο

10:14

Ινδία: Τουλάχιστον 15 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Καλκούτα

10:10

Interwood: Ζημιά 482.000 ευρώ το 2024 - Στα 38,207 εκατ. ευρώ ο τζίρος

10:09

Βογιατζόγλου: Αύξηση τζίρου, αλλά πτώση καθαρών κερδών το 2024

10:02

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στα θεμελιώδη - Δέλεαρ οι διανομές μερισμάτων

09:58

Οι ΗΠΑ έπληξαν πάνω από 1.000 στόχους στην Υεμένη από τα μέσα Μαρτίου

09:56

Barclays: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα το α’ τρίμηνο

09:44

NielsenIQ: Το προφίλ του online αγοραστή στο λιανεμπόριο τροφίμων

09:28

Coca Cola HBC: Ισχυρό ξεκίνημα στο α' τρίμηνο του 2025 - Οργανική αύξηση εσόδων κατά 10,6%

09:27

Η Βρετανία «απροετοίμαστη» για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί

09:21

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κάσο

09:11

Σημαντική πτώση κερδών για τη Volkswagen (-37%) στο α' τρίμηνο λόγω των δασμών

08:47

ΥΠΕΝ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα - Έως το καλοκαίρι ο κώδικας

08:33

Δεμένα αύριο τα πλοία λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

08:29

ΟΗΕ: Μειώνονται οι φιλοδοξίες για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση

08:25

Βακάκης: Αυτό είναι το «Jumbo way» απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις

08:17

ΒSH Οικιακές Συσκευές: «Βλέπει» ανάπτυξη παρά τις προκλήσεις για το 2025

08:14

BriQ Properties: Τι έρχεται για έσοδα, projects και μισθωτές

08:11

Ουκρανία: Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική δράση - Τι λέει ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος

08:10

Μετά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έρχεται και rebate στα ιατροτεχνολογικά υλικά

08:00

AKTOR: Πώς πέτυχε «εκτίναξη» τζίρου και EBITDA – Τι έρχεται σε ακίνητα, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις

07:58

Τι λέει η αγορά για τη δίμηνη παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

07:55

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έσπευσαν να γεμίσουν οι Έλληνες - Πώς κλείνει η φετινή περίοδος

07:51

Επιδρομή της Βρετανίας και των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

07:49

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών (upd)