ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-02-2025 | 20:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό. Ατύπως ήδη 16 ομάδες εργασίας επιχειρούν να σχεδιάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Καμία, όμως, από αυτές δεν αφορά αυτόνομα την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Υπάρχει μία ομάδα που εστιάζει σε “pre-allocated funds” (προ-κατανεμηθέντα κονδύλια), λογική ωστόσο που απέχει πολύ από την παραδοσιακή δομή των χρηματοδοτήσεων γνωστών σε εμάς ως «κονδύλια ΕΣΠΑ» και όχι μόνο.

Δήμοι και Περιφέρειες θα διαπραγματεύονται με κυβερνήσεις

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις πρωτοβουλίες, εύκολα κατανοεί ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαπραγμάτευση των κονδυλίων να περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση και τα συμφωνηθέντα μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να εντάσσονται στο εθνικό πλάνο κάθε κράτους-μέλους.

Σε επίπεδο Επιτροπής ωστόσο, η συζήτηση αναφορικά με την κατάρτιση και την εφαρμογή των εθνικών πλάνων θα προχωρά κεντρικά. Κεντρικά σε επίπεδο Επιτροπής, κεντρικά και σε επίπεδο κράτους – μέλους. Αυτό θα ομοιάζει με τη μεθοδολογία του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διατυπωθούν λεπτομέρειες.

Κομβικός ο ρόλος της Προεδρίας της Επιτροπής

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινός τόπος ότι το επόμενο ΠΔΠ θα εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από την προεδρία της Επιτροπής. Απομένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η πολιτική συνοχής θα διατηρήσει τους βαθμούς αυτονομίας που θα της επιτρέπουν να υφίσταται ένας κλειστός προϋπολογισμός που θα αφορά στην ενίσχυση των πιο αδύναμων περιφερειών χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων μέσω της ευελιξίας του νέου ΠΔΠ. Και αντιστρόφως, αν οι πλέον αδύναμες περιφέρειες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα κονδύλια που προορίζονται για αυτές μέσω των εθνικών πλάνων.

Αν ρωτούσε κανείς τι συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη με τα σημερινά δεδομένα.

Μία βασική προσέγγιση είναι να μη χάσει κονδύλια σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Γιατί μέρος των συνολικών κονδυλίων της συνοχής σίγουρα θα κληθεί να χρηματοδοτήσει άλλες πρωτοβουλίες που δε θα έχουν βασικό κριτήριο χρηματοδότησης το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μία δεύτερη προσέγγιση είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μοντέλο «εκταμιεύσεις έναντι χρηματοδοτήσεων» για το οποίο τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία.

Ορισμένες αρχικές απαντήσεις για το νέο ΠΔΠ θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Μαρτίου, όταν και οι αρχηγοί των κρατών-μελών καλούνται να τοποθετηθούν έστω και ανεπίσημα. Η τελική πρόταση της Επιτροπής αναμένεται πιθανότατα στις 23 Ιουλίου. Και η συζήτησή της… μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:41

Ταχιάος: Δεν μου αρέσουν τα οράματα, αλλά οι σχεδιασμοί - Η πορεία επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης

13:39

ΤτΕ: Ταμειακό έλλειμμα 2,28 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

13:39

Η άσκηση που θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα

13:34

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το «ΑΕΝΑΟΝ» - Στις 2 Σεπτεμβρίου υπογράφεται η σύμβαση

13:25

Σκέρτσος: «Εφαρμόζουμε μια υπεύθυνη οικονομική διαχείριση που δεν δημιουργεί ελλείμματα»

13:06

Πόσο έχει πλουτίσει από το μπάσκετ ο Τόμας Γουόκαπ

13:02

Νικ Κύργιος: Εκτός αγώνων τένις μετά τον εντοπισμό κοκαΐνης στο αίμα του - «Έκανα τεράστιο λάθος»

12:49

Μπέρναμ: «Δεν θα υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους της Αγγλίας ως τα Χριστούγεννα»

12:32

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο - Κάτω του μέσου όρου η Ελλάδα

12:28

Το ελληνικό χωριό που αντιστέκεται στο δημογραφικό: Το 70% των ζευγαριών είναι πολύτεκνα ή τρίτεκνα

12:14

Alpha Bank: Ενίσχυσε την επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας το Ταμείο Ανάκαμψης - Η επόμενη ημέρα

12:13

Η Ιαπωνία καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις στην πρόεδρο του ΔΠΔ

12:01

UBS: Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ήρθαν για να μείνουν

12:00

Τα ωραιότερα χωριά της Λέσβου που αξίζει να επισκεφτείτε

11:52

Έναρξη εγγραφών επιτυχόντων του Παράλληλου Μηχανογραφικού στις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

11:47

Kaspersky: Πάνω από τη μισή Gen Z έχει ήδη δεχθεί κυβερνοεπίθεση

11:47

«Βράζουν» τα νερά της Ευρώπης - Τι ισχύει με Αιγαίο και Ιόνιο

11:43

Πρόταση 470 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας ελαιολάδου στον κόσμο

11:36

ΥΠΕΝ: 18 ερωταπαντήσεις για το Νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ

11:26

Unitree Robotics: Άκρως επιτυχημένη πρεμιέρα στη Σαγκάη με ράλι 629% - IPΟ 905 εκατ. δολαρίων

11:26

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 2.600 μονάδες

11:19

Το Ιράν προειδοποιεί τις χώρες του Κόλπου να μην βοηθήσουν τον στρατό των ΗΠΑ

11:04

BofA: «Μισή» η ελληνική ανάκαμψη - Ισχυρότερο Δημόσιο, αδύναμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

10:59

Χωροταξικό ΑΠΕ: Νέοι «κόφτες» στο παρά πέντε - Πού ανοίγει παράθυρο και ποια έργα «σώζονται»

10:56

Στις 285.193 υποχώρησαν οι ενεργές ρυθμίσεις χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Οι ελπίδες στον διακανονισμό των 72 δόσεων

10:53

Λαγκάρντ: «Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης»

10:50

«Άνευρες» οι ευρωαγορές μετά το χαμηλό 2 εβδομάδων και τη χειρότερη ημέρα του μήνα

10:39

ΜΕΤΚΑ: Αποκτά ποσοστό 49% στην ΚΟΣΜΟ Κατασκευαστική

10:24

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ζητά εκλογές - Πρόκληση για τον Ζελένσκι

10:22

Προς υψηλό ενός μήνα το πετρέλαιο με κερδοφόρο 4x4