ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-02-2025 | 20:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό. Ατύπως ήδη 16 ομάδες εργασίας επιχειρούν να σχεδιάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Καμία, όμως, από αυτές δεν αφορά αυτόνομα την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Υπάρχει μία ομάδα που εστιάζει σε “pre-allocated funds” (προ-κατανεμηθέντα κονδύλια), λογική ωστόσο που απέχει πολύ από την παραδοσιακή δομή των χρηματοδοτήσεων γνωστών σε εμάς ως «κονδύλια ΕΣΠΑ» και όχι μόνο.

Δήμοι και Περιφέρειες θα διαπραγματεύονται με κυβερνήσεις

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις πρωτοβουλίες, εύκολα κατανοεί ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαπραγμάτευση των κονδυλίων να περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση και τα συμφωνηθέντα μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να εντάσσονται στο εθνικό πλάνο κάθε κράτους-μέλους.

Σε επίπεδο Επιτροπής ωστόσο, η συζήτηση αναφορικά με την κατάρτιση και την εφαρμογή των εθνικών πλάνων θα προχωρά κεντρικά. Κεντρικά σε επίπεδο Επιτροπής, κεντρικά και σε επίπεδο κράτους – μέλους. Αυτό θα ομοιάζει με τη μεθοδολογία του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διατυπωθούν λεπτομέρειες.

Κομβικός ο ρόλος της Προεδρίας της Επιτροπής

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινός τόπος ότι το επόμενο ΠΔΠ θα εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από την προεδρία της Επιτροπής. Απομένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η πολιτική συνοχής θα διατηρήσει τους βαθμούς αυτονομίας που θα της επιτρέπουν να υφίσταται ένας κλειστός προϋπολογισμός που θα αφορά στην ενίσχυση των πιο αδύναμων περιφερειών χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων μέσω της ευελιξίας του νέου ΠΔΠ. Και αντιστρόφως, αν οι πλέον αδύναμες περιφέρειες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα κονδύλια που προορίζονται για αυτές μέσω των εθνικών πλάνων.

Αν ρωτούσε κανείς τι συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη με τα σημερινά δεδομένα.

Μία βασική προσέγγιση είναι να μη χάσει κονδύλια σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Γιατί μέρος των συνολικών κονδυλίων της συνοχής σίγουρα θα κληθεί να χρηματοδοτήσει άλλες πρωτοβουλίες που δε θα έχουν βασικό κριτήριο χρηματοδότησης το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μία δεύτερη προσέγγιση είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μοντέλο «εκταμιεύσεις έναντι χρηματοδοτήσεων» για το οποίο τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία.

Ορισμένες αρχικές απαντήσεις για το νέο ΠΔΠ θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Μαρτίου, όταν και οι αρχηγοί των κρατών-μελών καλούνται να τοποθετηθούν έστω και ανεπίσημα. Η τελική πρόταση της Επιτροπής αναμένεται πιθανότατα στις 23 Ιουλίου. Και η συζήτησή της… μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:26

Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν: Η Τεχεράνη απαντά - Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

00:19

Oracle: Απογοήτευσαν οι νέες δαπάνες για AI - Πτώση για τη μετοχή

00:06

Χέγκσεθ για Ιράν: Δυνατές και ξεκάθαρες επιθέσεις - Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα στην Τεχεράνη

23:55

Σύμβαση 587.215 ευρώ για μελέτη στα Ειδικά Σχολεία των Χανίων

23:42

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μαριναρισμένης καπνιστής πέστροφας

23:29

Ακόμα και η μέτρια ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα

23:16

«Κόκκινη» η Wall Street από Τραμπ, πετρέλαιο, πληθωρισμό - Βαθαίνει το sell off στα τσιπ

23:02

Ισραηλινός υπ. Άμυνας: Το τέλος της σύγκρουσης με το Ιράν απέχει πολύ ακόμη

22:48

Τασούλας: Aνακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου - «Δικαίωση είναι να νοιαζόμαστε για τον τόπο μας»

22:34

Δάνειο 75 εκατ. ευρώ για έργα στα σχολεία θα πάρει ο δήμος Αθηναίων

22:20

Περικοπές από Τραμπ στο γραφείο συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

22:07

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1,5% μετά τη νέα απειλή Τραμπ προς Ιράν

21:54

Ρεκόρ όλων των εποχών για τη μετοχή της Coca Cola

21:41

«Κόκκινο 4x4» για χρυσό με πτώση 3,5%

21:28

Γκουτέρες: Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή

21:14

Νετανιάχου προς Λιβανέζους: Ενωθείτε με το Ισραήλ απέναντι στη Χεζμπολάχ

21:00

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:48

Κυρανάκης: Με ψυχολογία νικητή στις εκλογές - «Να ιδρώσουμε τη φανέλα της παράταξης»

20:39

Motor Oil: Στο 3,75% το επιτόκιο για το νέο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ

20:28

Aktor: Πρώτη περίοδος εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2025 ύψους 140 εκατ. ευρώ

20:24

Ιταλία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

20:12

SpaceX: Η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία - Η retail φρενίτιδα και το στοίχημα της Wall Street

20:09

Τραμπ: Λατρεύω τον πληθωρισμό - Μεταφέραμε μυστικά εκατ. βαρέλια πετρελαίου μέσω Ορμούζ

20:07

Ζήτημα ανταγωνιστικότητας η επάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα- Το λαμπρό παράδειγμα της Ελλάδας

20:02

Μπιλ Γκέιτς για δεσμούς με Έπστιν: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος, αλλά δεν γνώριζα τις πράξεις του»

19:57

Σχέδια Βελτίωσης - Ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης;

19:56

Quest: «Ναι» από ΓΣ σε καθαρό μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Παπασταύρου: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας γεωμετρίας της ενέργειας»

19:38

Alpha Bank: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους

19:35

Όμιλος ΑΔΜΗΕ: Αύξηση 27% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 49,1 εκατ. ευρώ