ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-02-2025 | 20:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε Επιτροπή και κεντρικές κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος για τα επόμενα κοινοτικά κονδύλια

Είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προετοιμάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό. Ατύπως ήδη 16 ομάδες εργασίας επιχειρούν να σχεδιάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Καμία, όμως, από αυτές δεν αφορά αυτόνομα την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Υπάρχει μία ομάδα που εστιάζει σε “pre-allocated funds” (προ-κατανεμηθέντα κονδύλια), λογική ωστόσο που απέχει πολύ από την παραδοσιακή δομή των χρηματοδοτήσεων γνωστών σε εμάς ως «κονδύλια ΕΣΠΑ» και όχι μόνο.

Δήμοι και Περιφέρειες θα διαπραγματεύονται με κυβερνήσεις

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις πρωτοβουλίες, εύκολα κατανοεί ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαπραγμάτευση των κονδυλίων να περνά μέσα από τη διαπραγμάτευση και τα συμφωνηθέντα μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να εντάσσονται στο εθνικό πλάνο κάθε κράτους-μέλους.

Σε επίπεδο Επιτροπής ωστόσο, η συζήτηση αναφορικά με την κατάρτιση και την εφαρμογή των εθνικών πλάνων θα προχωρά κεντρικά. Κεντρικά σε επίπεδο Επιτροπής, κεντρικά και σε επίπεδο κράτους – μέλους. Αυτό θα ομοιάζει με τη μεθοδολογία του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διατυπωθούν λεπτομέρειες.

Κομβικός ο ρόλος της Προεδρίας της Επιτροπής

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινός τόπος ότι το επόμενο ΠΔΠ θα εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από την προεδρία της Επιτροπής. Απομένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η πολιτική συνοχής θα διατηρήσει τους βαθμούς αυτονομίας που θα της επιτρέπουν να υφίσταται ένας κλειστός προϋπολογισμός που θα αφορά στην ενίσχυση των πιο αδύναμων περιφερειών χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων μέσω της ευελιξίας του νέου ΠΔΠ. Και αντιστρόφως, αν οι πλέον αδύναμες περιφέρειες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα κονδύλια που προορίζονται για αυτές μέσω των εθνικών πλάνων.

Αν ρωτούσε κανείς τι συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη με τα σημερινά δεδομένα.

Μία βασική προσέγγιση είναι να μη χάσει κονδύλια σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Γιατί μέρος των συνολικών κονδυλίων της συνοχής σίγουρα θα κληθεί να χρηματοδοτήσει άλλες πρωτοβουλίες που δε θα έχουν βασικό κριτήριο χρηματοδότησης το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μία δεύτερη προσέγγιση είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μοντέλο «εκταμιεύσεις έναντι χρηματοδοτήσεων» για το οποίο τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία.

Ορισμένες αρχικές απαντήσεις για το νέο ΠΔΠ θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Μαρτίου, όταν και οι αρχηγοί των κρατών-μελών καλούνται να τοποθετηθούν έστω και ανεπίσημα. Η τελική πρόταση της Επιτροπής αναμένεται πιθανότατα στις 23 Ιουλίου. Και η συζήτησή της… μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυροποίηση κερδοφορίας και υπερδιπλασιασμός του μερίσματος έως το 2030

10:13

Υπουργείο Παιδείας: Τέσσερα νέα ξένα πανεπιστήμια υπέβαλαν αιτήσεις αδειοδότησης

10:07

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά και την απειλή Πούτιν

10:07

Παπαθανάσης: Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχείου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας μέσω ΕΣΠΑ

09:59

Επ. Ανταγωνισμού: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την έρευνα στις τραπεζικές καταθέσεις

09:49

Εξαγορά της Traçim Cement από ΤΙΤΑΝ

09:42

Το Ιράν ισχυρίζεται πως έπληξε αμερικανικό τάνκερ

09:37

ΔΕΗ και Metlen συμπράττουν για έργα αποθήκευσης έως 1.500MW σε τρεις χώρες

09:35

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Μέση Ανατολή

09:26

Η Σωληνουργεία Κορίνθου εξαγοράζει μονάδα παραγωγής σωλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο

09:21

Η Κίνα υποστηρίζει το Ιράν, αλλά τα συμφέροντά της επιβάλλουν σύνεση

09:16

Αγορά καλλυντικών: Τζιράρει 1,7 δισ. ευρώ και διεκδικεί ακόμη πιο «όμορφες» μέρες

09:12

Messinia Challenge - 14 χρόνια ιστορίας με νέα ταυτότητα και δέσμευση στη βιωσιμότητα για το 2026

09:07

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

08:56

Η Γερουσία των ΗΠΑ αρνείται να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν

08:54

Ο Καναδάς δεν αποκλείει τη συμμετοχή του στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

08:50

Κίνα: Ανάπτυξη 4,5 με 5% το 2026 - Η πιο αδύναμη πρόβλεψη από το 1991

08:37

Δεμένα τα πλοία σε όλη την Ελλάδα - 24ωρη απεργία για τη Μέση Ανατολή

08:35

Οι λόγοι που κανείς δεν θα «αγγίξει» τα 50 δισ. δολάρια του Ελ Μέντσο

08:34

Air Canada: Ποντάρει στην ελληνική αγορά και στη διεύρυνση της σεζόν

08:22

Υποδομές: Έρχεται διαγωνισμός 72 εκατ. για κατασκευή φράγματος Αλμωπαίου ποταμού (Πέλλας)

08:20

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ποιους αφορά

08:08

«Παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών» (ΜΕΤΚΑ): Στην «παράταση» λόγω προβλημάτων και η προαίρεση των 65 εκατ.

08:07

ΔΝΤ για Μέση Ανατολή: Ξανά σε δοκιμασία η παγκόσμια οικονομία - Έρχονται νέα σοκ

08:04

Νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί ο Σάντσεθ - Πέρασε η επιστολική για τους Έλληνες του εξωτερικού

07:47

Υδρογονάνθρακες: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο - Τι κερδίζει η Ελλάδα

07:43

Έκτο 24ωρο πολέμου: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Τεχεράνη, Βηρυτό - Νέες ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους

07:35

Τράπεζα Κύπρου: Κεφαλαιακό μαξιλάρι, ισχυρές άμυνες και «βροχή» μερισμάτων

07:26

Lamda - Ελληνικό: «Ξεπουλάει» η Little Athens, «πετάνε» οι οικιστικές εισπράξεις - Τα Malls και ο Riviera Tower

07:21

Ακίνητα: Φρένο στις αγοραπωλησίες, «γκάζι» στις γονικές παροχές