ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Όταν οι κοινές αμυντικές δαπάνες προηγούνται της κοινής αμυντικής πολιτικής

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-03-2024 | 14:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όταν οι κοινές αμυντικές δαπάνες προηγούνται της κοινής αμυντικής πολιτικής

Η συζήτηση περί εμβάθυνσης της ΕΕ αποτελεί την δυσκολότερη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία -αναπόφευκτα τα τελευταία χρόνια- καλούνται να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη. Εντάσσεται έμμεσα -και εύλογα- στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ένωσης και του τρόπου λήψης αποφάσεων. Και τα βασικότερα αγκάθια στο δρόμο προς μία συμφωνία παραμένουν -επίσης εύλογα- η κοινή εξωτερική και κατ’ επέκταση η κοινή αμυντική πολιτική.

Για λόγους οικονομίας, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η παραδοσιακή ελληνική θέση απέναντι σε θέματα σημαντικής εμβάθυνσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της επακόλουθης αλλαγής του τρόπου λήψης αποφάσεων είναι επί της αρχής αρνητική. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί στρατηγικό εθνικό συμφέρον για τη χώρα να εντάσσεται στον πυρήνα των κύκλων εμβάθυνσης της ΕΕ. Ο ισχυρισμός π.χ. ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα» βρίσκεται στον πυρήνα των εθνικών επιχειρημάτων μας. Αναπόφευκτα, λοιπόν, σύντομα θα κληθούμε να διαχειριστούμε μία σειρά θεμάτων που απαιτούν εξαιρετικά δύσκολη –έως αδύνατη- εξισορρόπηση.

Την προηγούμενη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά προτεινόμενων μέτρων που αφορούν στη θέσπιση κοινής στρατηγικής αμυντικής βιομηχανίας ανάμεσα στα κράτη μέλη. Στόχος της είναι έως το 2030 να κράτη μέλη να προμηθεύονται το 40% του αμυντικού τους εξοπλισμού από κοινού. Οι λόγοι που οδηγήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση εσπευσμένα είναι δύο: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το status του συνεχιζόμενου πολέμου και η προοπτική μιας δεύτερης θητείας Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που προσεγγίζουν τα κράτη μέλη τις δύο προκλήσεις δεν είναι ο ίδιος. Υπάρχουν διαφορές ακόμα και στο βασικό πυλώνα της ΕΕ, τον γαλλογερμανικό άξονα. Η επιθετικότερη στάση π.χ. του προέδρου Μακρόν στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία διαφέρει σημαντικά από την (επίσης αντιρωσική) στάση του Καγκελάριου Σολτς. Ακόμη και με όρους κοινής στρατηγικής αμυντικών δαπανών, αυτό σημαίνει ότι η μερική έστω ευθυγράμμιση των αμυντικών πολιτικών είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στη Ρωσία.

Επιπρόσθετα, ούτε οι συνολικές ανάγκες των κρατών μελών δεν είναι οι ίδιες. Το 2022 η Ελλάδα δαπάνησε σε εξοπλισμούς το 3.9% του ΑΕΠ της. Η Ιρλανδία το 0,2%. Το 2023 η εικόνα διαφοροποιήθηκε, με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να επιχειρούν να πετύχουν το όριο του 2%. Συνολικά, η ΕΕ δαπανά κατά μέσο όρο για την άμυνά της το 1,5% του ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ το 3%. Το βασικό κριτήριο αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες είναι ξεκάθαρα γεωγραφικό. Η χώρες στα ανατολικότερα της Ένωσης, εμφανίζουν μεγαλύτερες ανάγκες. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί από την εφαρμογή μίας τέτοιας πολιτικής.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η κοινή στρατηγική;

Η πρόσθετη χρηματοδότηση της πολιτικής που πρότεινε η Επιτροπή για τα δύο τελευταία χρόνια του τρέχοντος προϋπολογισμού της ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον κονδύλια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και ενδεχόμενη περιορισμένη ανακατεύθυνση κονδυλίων συνοχής δε δίνουν αποτελεσματική απάντηση στις πραγματικές ανάγκες. Η πρόταση για δημιουργία κλειστού φακέλου στον επόμενο προϋπολογισμό (MFF 2028-2034) απαιτεί χρόνο και συνδέεται με την ουσιαστική πρόθεση των net contributors να αυξήσουν τη συμμετοχή τους. Και η δημιουργία ξεχωριστού εργαλείου χρηματοδότησης -αν και είναι στο τραπέζι- δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση που ανακοινώθηκε.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι αναγκαία με βάση τις απαιτήσεις χρηματοδότησης των άμεσων στόχων της ΕΕ, όχι όμως και ικανή με βάση την πρόθεση της Επιτροπής να ενισχύσει στρατηγικά την παγκόσμια συμμετοχή της Ένωσης σε επίπεδο παραγωγής και προμήθειας εξοπλισμών.

Τέλος, για την Ελλάδα -και όχι μόνο- το ζήτημα έχει και ευρύτερες προεκτάσεις. Αν οι κοινές προμήθειες προέρχονται από μέλη της ΕΕ ή τις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική. Αν όμως προέρχεται από τρίτες χώρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανότητα χρηματοδότησης κρατών (ή εταιρειών) με συμφέροντα αντίθετα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η πρόταση της Επιτροπής αναφέρεται σε προμήθειες από «like-minded» χώρες. Προφανώς σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι οποίες πλέον περνούν στο τραπέζι διαλόγου των κρατών-μελών που καλούνται να τοποθετηθούν στην πρόταση της Επιτροπής. Έπεται και συνέχεια, λοιπόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:09

LIVE η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 36o Greek Economic Summit

20:02

Το ΝΑΤΟ απαντά στον Πούτιν: Δεν πάμε πουθενά - Είμαστε εδώ για να μείνουμε

19:59

Η Γερμανία αναπτύσσει αντιαεροπορικά συστήματα Arrow απέναντι στη ρωσική απειλή

19:45

Η παρουσίαση της «Ιθάκης» του Αλέξη Τσίπρα - Δείτε live

19:33

Κέρδη στις ευρωαγορές - Άλμα 7% για την Stellantis

19:29

Υεμένη: Απελευθερώθηκαν οι ναυτικοί του Eternity C

19:25

Συνάντηση Παπασταύρου - Μπέργκαμ στις ΗΠΑ για ενεργειακά deals: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο

19:20

Κικίλιας: Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία

19:08

Βιολογία: Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

18:57

Στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Κ. Κυρανάκης

18:45

Δήμας: Προτεραιότητα μας η ολοκλήρωση έργων εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος

18:37

Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ σε επενδύσεις, βιομηχανία και καινοτομία

18:34

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως για έκδοση ομολογιακού δανείου της Aktor

18:21

e-ΕΦΚΑ: Με τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ εισάγεται μια νέα εποχή για την πιστοποίηση αναπηρίας στην Ελλάδα

18:15

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά από 40 και πλέον χρόνια

18:07

Πολιτική συνοχής ΕΕ: Ανάγκη να ενταθεί η επαναχρησιμοποίηση των διατιθέμενων πόρων

18:04

Βουλή: Εγκρίθηκε η επέκταση της Σύμβασης υποστήριξης των Rafale

18:03

Δέσμη μέτρων για την οικονομική ασφάλεια από Κομισιόν - Οι 2 πρωτοβουλίες

18:00

Eurobank: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η απορρόφηση της Eurobank Holdings - Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης 9/12

18:00

Μπούγας: Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ισότητα, τη συμμετοχή και τα εν γένει δικαιώματα των ΑμεΑ

17:58

Ονδούρα - Προεδρικές εκλογές: Ο Σαλβαδόρ Νασράλα προηγείται με οριακή διαφορά

17:56

«Γιατί αυτοί πέτυχαν»: O Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda) παρουσίασε το βιβλίο του

17:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

17:51

«Σκληρό καρύδι» οι 2.100 μονάδες για το ΧΑ

17:51

Πικραμένος (ΣτΕ): «Μαύρη εικόνα» για τη Δικαιοσύνη - Οι δικαστές δουλεύουν νυχθημερόν

17:42

To TikTok θα επενδύσει πάνω από 37,7 δισ. δολάρια για data center στη Βραζιλία

17:40

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

17:38

ΚΕΦίΜ: Το 2024 το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων ήταν 15% χαμηλότερο από το 2009

17:34

Ρούτε: Τα 2/3 των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί στον μηχανισμό PURL - Έπαινοι στον Τραμπ

17:28

Fitch: Η Ελλάδα μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκων χωρών με δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2026