Ακίνητα: Νέα «στέγη» ψάχνουν ΑΣΕΠ, ΣΔΟΕ, Αρχές Οικονομικού Εγκλήματος στην Αθήνα – Πόσο ενοίκιο δίνουν

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Νέα «στέγη» ψάχνουν ΑΣΕΠ, ΣΔΟΕ, Αρχές Οικονομικού Εγκλήματος στην Αθήνα – Πόσο ενοίκιο δίνουν
Αναζητούνται κτήρια για να στεγαστούν κεντρικές υπηρεσίες ΑΣΕΠ, ΣΔΟΕ, Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Δ/νσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Ποιες προδιαγραφές απαιτούνται, που θα είναι τα ακίνητα. Ποια είναι τα προβλεπόμενα μισθώματα.

Σε διαγωνισμό (δημοπρασία) για την αναζήτηση «στέγης» στο κέντρο της Αθήνας για λογαριασμό του ΑΣΕΠ, αλλά και του ΣΔΟΕ όπως και Αρχών – Διευθύνσεων Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων κ.α., προχώρησε η Κτηματική Υπηρεσίας Αθηνών - Ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για επαναληπτικές δημοπρασίες με ημερομηνία διεξαγωγής στις 23 Απριλίου 2024.

Τι ψάχνουν ΣΔΟΕ και Οικονομικές Αρχές

Ειδικότερα, το πρώτο «πακέτο» αφορά στη δημοπρασία μίσθωσης ακινήτου, για έως 12 έτη, για τη στέγαση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), της Επιχειρησιακής Δ/νσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Δ/νσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (Δ.Ε.Ο.Ε.), του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και Υπηρεσιών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο να διαθέτει χώρους μικτής επιφάνειας (εξαιρουμένων των χώρων κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατυσκάλων και κοινοχρήστων διαδρόμων) 13.802,62 τ.μ. περίπου (7.711 τ.μ. +1.863 τ.μ. +1.950 τ.μ. +1.138 τ.μ. +1.140,62), δηλαδή γραφειακούς χώρους μικτής επιφάνειας 12.661 τ.μ. περίπου, αρχειακούς χώρους (αποθηκευτικούς) και λοιπούς βοηθητικούς χώρους μικτής επιφάνειας 1.141,62 τ.μ. περίπου, (οι αποθηκευτικοί χώροι μπορεί να είναι και υπόγειοι εφόσον παρέχουν ασφάλεια σε θέματα υγρασίας και στεγανότητας και επάρκεια φωτισμού και αερισμού).

Ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος ορίζεται το ποσό των 145.000 ευρώ τον μήνα, ή αλλιώς 1,740 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι αυτόνομο, ανεξάρτητο και αποπερατωμένο και να παραδοθεί έτοιμο για χρήση στο Δημόσιο μέσα στην προθεσμία που θα ορισθεί στην απόφαση έγκρισης πρακτικών της δημοπρασίας και θα αναγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης. Να βρίσκεται εντός των όμορων του Δήμου Αθηναίων Δήμων ή εντός του Δήμου Αθηναίων και σε μέγιστη απόσταση (ακτίνα) 800 μέτρα από σταθμό ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ.

Όπως αναφέρεται, επιπλέον, απαιτούνται για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. στο Νομό Αττικής και σύμφωνα με το οικείο κτιριολογικό πρόγραμμα, στεγασμένοι χώροι για τη στάθμευση πενήντα έξι (56) υπηρεσιακών οχημάτων δίωξης, έντεκα (11) δίκυκλων, επτά (7) υπηρεσιακών μικρών φορτηγών οχημάτων με ελεύθερο ύψος 4 μ. και εξήντα (60) κατασχεμένων επιβατικών οχημάτων, καθώς και υπαίθριος χώρος για τη στάθμευση ενός αυτοκινούμενου συστήματος ελέγχου με ακτίνες X εκτιμώμενου χώρου αντίστοιχου τουλάχιστον με έξι (6) θέσεις στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων. Θέσεις στάθμευσης που θα προσφερθούν θα γίνουν αποδεκτές για χρήση χωρίς επιπλέον μίσθωμα και θα επιμεριστούν στις στεγαζόμενες Υπηρεσίες αναλογικά με την επιφάνεια χρήσης εκάστης, σύμφωνα με τα κτιριολογικά προγράμματά τους. Γίνονται δεκτά ακίνητα των οποίων οι επιφάνειες υπολείπονται μέχρι ποσοστού 5% των παραπάνω επιφανειών.

Το ακίνητο του ΑΣΕΠ

Όσον αφορά στο ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός αφορά στη μίσθωση ακινήτου, διάρκειας έως 12 έτη, για τη στέγαση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το οποίο να διαθέτει χώρους μικτής επιφάνειας (εξαιρουμένων των χώρων κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατυσκάλων και κοινοχρήστων διαδρόμων) περίπου 7.048 τ.μ., δηλαδή γραφειακούς χώρους μικτής επιφάνειας 5.834 τ.μ. περίπου, βοηθητικούς χώρους λοιπών χρήσεων μικτής επιφάνειας 662 τ.μ. περίπου, αρχειακούς χώρους (αποθηκευτικούς) μικτής επιφάνειας 552 τ.μ. περίπου, (οι αποθηκευτικοί χώροι μπορεί να είναι και υπόγειοι εφόσον παρέχουν ασφάλεια σε θέματα υγρασίας και στεγανότητας και επάρκεια φωτισμού και αερισμού). Ως ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος ορίζεται το ποσό των 105.000 ευρώ, ήτοι, έως 1,260 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, απαιτείται ασφαλής χώρος στάθμευσης δύο (2) υπηρεσιακών οχημάτων και δύο μοτοσυκλετών. Όπως αναφέρεται, γίνονται δεκτά ακίνητα των οποίων οι επιφάνειες υπολείπονται μέχρι ποσοστού 5% των παραπάνω επιφανειών. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι αυτόνομο και αποπερατωμένο και να παραδοθεί έτοιμο για χρήση στο Δημόσιο μέσα στην προθεσμία που θα ορισθεί στην απόφαση έγκρισης πρακτικών της δημοπρασίας και θα αναγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης. Να βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και να είναι εύκολα προσπελάσιμο από μεγάλους οδικούς άξονες και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 800 μέτρων από μέσα σταθερής τροχιάς.

Το μηνιαίο μίσθωμα που τελικά θα προκύψει από τη δημοπρασία θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως και από την έναρξη του τέταρτου έτους της μίσθωσης, κατά ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή του μήνα της αναπροσαρμογής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), όπως αυτή (η μεταβολή) υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIG: «Ανοίγει βήμα» η Streem για το logistics center των 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο – Το timing των εργασιών

ΤΑΙΠΕΔ: «Πρώτο βήμα» για την αξιοποίηση του Λιμένα Σκιάθου

ΕΥΔΑΠ: «Πράσινο φως» σε νέο μεγάλο έργο - επέκταση ΚΕΛ στο μέτωπο του Σαρωνικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider