Ακίνητα: Ποια είναι η εικόνα στην αγορά γραφείων – Τα ενοίκια και οι συναλλαγές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποια είναι η εικόνα στην αγορά γραφείων – Τα ενοίκια και οι συναλλαγές
Οι τιμές μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο για τα προνομιούχα νέα κτίρια γραφείων διαμορφώθηκαν στα 29 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο υπήρξαν και συμφωνίες μίσθωσης που ξεπέρασαν τα 30 ευρώ ανά τ.μ.. Μέση ετήσια αύξηση ενοικίων κατά 12%. Τι αναφέρει ανάλυση της Cushman&Wakefield Proprius.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς γραφείων για το 2023 έκλεισε με άνοδο της τάξης του 22%, σηματοδοτώντας τη δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου του real estate, παρά τους μειωμένους ρυθμούς απορρόφησης των γραφειακών αναπτύξεων στο δ’ τρίμηνο του 2023.

Οι τιμές μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο για τα προνομιούχα νέα κτίρια γραφείων διαμορφώθηκαν στα 29 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο υπήρξαν και συμφωνίες μίσθωσης που ξεπέρασαν τα 30 ευρώ ανά τ.μ., οδηγώντας σε μια μέση ετήσια αύξηση μισθωμάτων κατά 12%. Ο όγκος των επενδύσεων σε κτίρια γραφείων στα τέλη του 2023 ανήλθε στα 165 εκατ. ευρώ, 15% αυξημένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη ανάλυση της Cushman&Wakefield Proprius, της εξειδικευμένης εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, για το real estate στην Αθήνα και ειδικότερα την office market. Η απορρόφηση στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκε συνολικά σε 20.000 τ.μ., ανεβάζοντας το συνολικό εμβαδόν πώλησης γραφείων για το έτος σε 160.000 τ.μ. Η συνολική επίδοση είναι χαμηλότερη βέβαια κατά 12% σε σχέση με το υψηλό της αγοράς γραφείων, όπως καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ανάλυση τονίζεται πάντως και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος και σημειώνεται πως αρκετές συμφωνίες του τελευταίου διαστήματος είχαν ειδικό χαρακτήρα (π.χ. προσυμφωνίες μεγάλων οργανισμών), ωστόσο εκτιμάται ότι η τάση θα παραμείνει θετική και το 2024, κόντρα στην εικόνα της αγοράς γραφείων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Proprius, η σημαντικότερη συναλλαγή του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς αφορούσε τη συμφωνία για την μετεγκατάσταση των γραφείων της Βουλής των Ελλήνων στο Μέγαρο Μποδοσάκη (κτίριο 13.460 τ.μ. στη Λεωφ. Αμαλίας)

Όπως αναφέρεται, η αγορά κινείται ήδη σε επίπεδα αύξησης της προσφοράς καθώς βρίσκονται υπό κατασκευή περίπου 230.000 τ.μ. γραφειακών κτιρίων με το 45% εξ αυτών να αφορά ανακατασκευή παλιών κτιρίων που εκσυγχρονίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα του Q4 2023, αναφέρεται επίσης η συμβασιοποίηση για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το οποίο έχει αναλάβει η Dimand μετά το σχετικό διαγωνισμό του υπ. Δικαιοσύνης και η μεταβίβαση ακινήτων της Prodea προς την Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Spitogatos: Έχουν ανέβει σημαντικά οι τιμές αγοράς και τα ενοίκια στον Πειραιά - Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές

Πέντε «μνηστήρες» για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές κατοικίες ύψους 85 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία

gazzetta
gazzetta reader insider insider