Prodea: Πώς προχωρά η αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου – Ο τουρισμός και οι κινήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Prodea: Πώς προχωρά η αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου – Ο τουρισμός και οι κινήσεις
Σε διαδικασία αναδιάταξης του χαρτοφυλακίου της, με εστίαση και στον τουριστικό τομέα, βρίσκεται η Prodea Investments, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, που συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο άνω του μισού δισ. ευρώ.

Σε διαδικασία… αναδιάταξης του χαρτοφυλακίου της, με εστίαση και στον τουριστικό – ξενοδοχειακό τομέα, φαίνεται ότι βρίσκεται η Prodea Investments, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, που συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο άνω του μισού δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγική της εισηγμένης, που περιλαμβάνει και exits από projects (γραφεία, τουρισμό) εσχάτως έγιναν γνωστές συγκεκριμένες συναλλαγές – ρευστοποιήσεις assets στον τομέα της «φιλοξενίας», ο οποίος πάντως παραμένει στους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησής της, μέσα και από την αύξηση της συμμετοχής της στο επενδυτικό όχημα της Mediteranean Hospitality Venture (MHV).

Ο φορέας Mediteranean Hospitality Venture (MHV)

Ειδικότερα, η θυγατρική του ομίλου Prodea Investement, MHV, προχώρησε στην πώληση του 50% του resort Aphrodite Hills, στην Κύπρο, προς την W.R.A. Consultants Ltd, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Νικολαΐδη. Η MHV με παρουσία στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία κοντά στα 570 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και γενικότερα στον κλάδο ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, ανακοίνωσε τη συμφωνία στις 5 Ιανουαρίου με τον όμιλο Νικολαϊδη για την πώληση του υπολοίπου 50% στην Aphrodite Hills Resort Limited, εταιρεία η οποία κατέχει, διαχειρίζεται και λειτουργεί το ξενοδοχείο πέντε αστέρων (5*) Aphrodite Hills Resort Hotel στην Πάφο, μαζί και με κατοικίες.

Ο όμιλος Νικολαϊδη συνδέεται με την Αtlantica Hotels & Resorts, από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στη Μεσόγειο. Σημειώνεται πως το Aphrodite Hills αποτελούσε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ελέγχει η Prodea μέσω της MHV στην Κύπρο, στο οποίο επίσης εντάσσεται το Nicosia Landmark (σχεδιάζεται η δημιουργία πύργου κατοικιών και γραφείων) και το Parklane στη Λεμεσό, ενώ στην Ελλάδα περιλαμβάνεται το Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Prodea έχει ξαφνικά αλλάξει, και μάλιστα άμεσα, γνώμη για τον τουρισμό. Άλλωστε, ο τουρισμός, όπως και τα «πράσινα» γραφεία και τα logistics (λιγότερα τα οικιστικά) παραμένει στους βασικούς κλάδους όπου επικεντρώνεται η ΑΕΕΑΠ, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο για το deal με τον όμιλο YΟDA Group του Γ. Παπαλέκκα, για την απόκτηση του 55% στην εταιρεία ΜHV, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στο 80% (μέτοχος παραμένει και η INVEL Real Estate, βασικός μέτοχος της Prodea). Επίσης, είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στο Moxy (Ομόνοια) ή σε συγκροτήματα σε νησιά (Πάρος, Μήλος) κ.α.

Πάντως, η Prodea φέρεται να συμμετέχει και σε ένα ακόμα deal πώλησης τουριστικών assets. Ο λόγος για τη συμφωνία με την Zeus International Hotels & Resorts του Χάρη Σιγανού, για την εξαγορά από την Zeus δύο ξενοδοχειακών μονάδων, των Dolce Milan Malpensa στο Μιλάνο και του Lazart Hotel Trademark Collection by Wyndham στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιταλία, η ΕΤΕ, η στρατηγική και οι επενδύσεις

Να θυμίσουμε επίσης, όπως έχει αναφέρει το insider.gr σε σχετικό του θέμα, ότι η ΑΕΕΑΠ εξέταζε αγοραστικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο των 25 ακινήτων που διαθέτει στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο εμπορικής αξίας 402 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε 16 μεγάλες πόλεις της χώρας και προσφέρει μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 192.000 τ.μ. Αφορά κυρίως κτίρια γραφείων. Επίσης, στα τέλη του 2023 ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας - Ιδιωτικό Συμφωνητικό που είχε υπογράψει με την ΕΤΕ, στην μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Ελλάδα έναντι συνολικού τιμήματος 110,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 20 ακίνητα αναμένεται να μεταβιβαστούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 έναντι συνολικού τιμήματος 43,5 εκατ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, οι κινήσεις εντάσσονται στην επενδυτική στρατηγική της PRODEA μέσω της ενίσχυσης της σύνθεσης του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου με περισσότερα αειφόρα ακίνητα και μέσω της αποεπένδυσης από μικρότερα ακίνητα με χρήση κυρίως τραπεζικού καταστήματος και μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Κύριοι στόχοι της στρατηγικής αυτής είναι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας και η καλύτερη προβλεψιμότητα των εσόδων της σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, με βάση σχετική παρουσίαση της εισηγμένης, ήδη «τρέχουν» έργα και συμφωνίες για νέα ακίνητα, συνολικής αξίας 517 εκατ. ευρώ και επιφάνειας άνω των 266.000 τ.μ. (το 93% των ακινήτων αυτών θα φέρει σχετική πιστοποίηση για τα πράσινα χαρακτηριστικά τους), ενώ το 95% των projects θεωρούνται εξασφαλισμένα. Αναφορικά με τους τομείς, το 42% των παραπάνω assets είναι γραφεία, το 35% αφορούν σε ξενοδοχεία/φιλοξενία, το 13% σε logistics, το 8% σε Mixed Use (Office & Retail) και το 5% σε άλλες χρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Η ατζέντα του 2024 για έργα - ορόσημα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider