Υπερταμείο - ΕΤΑΔ: Έρχεται mega διαγωνισμός για την αξιοποίηση 35 χιλ. ακινήτων – «Προσκλητήριο» σε ιδιώτες για συνεργασίες και μακροχρόνιες 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερταμείο - ΕΤΑΔ: Έρχεται mega διαγωνισμός για την αξιοποίηση 35 χιλ. ακινήτων – «Προσκλητήριο» σε ιδιώτες για συνεργασίες και μακροχρόνιες 
Ετοιμάζεται από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός που θα «βγει» το 2024 για την καταγραφή, αποτίμηση του 50% των assets της ΕΤΑΔ. Πόσα μπορούν να αξιοποιηθούν, καταπατημένα τα μισά εκ των 70 χιλ. Η «ακτινογραφία» του αρχικού πακέτου και η πρόσκληση σε εταιρείες real estate για συμμετοχή στη διαδικασία. Ποιο είναι το μοντέλο. 

Σε διαδικασία προετοιμασίας υψηλού σε προϋπολογισμό αλλά και σε σημασία διαγωνισμού για την καταγραφή περίπου 35 χιλιάδων ακινήτων, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής δημόσιας real estate περιουσίας της ΕΤΑΔ (50%), βρίσκονται στο «Υπερταμείο», σε συνεργασία βέβαια με την εν λόγω θυγατρική.

Ο διαγωνισμός θα αφορά σε περίπου 35 χιλιάδες ακίνητα (και οικόπεδα, χωράφια κ.α.) που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και εκτιμάται ότι μέρος αυτών είναι σε θέση να καταγραφούν, αποτιμηθούν και ενδεχομένως να αξιοποιηθούν. Αυτό το project εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί προφανώς από το επόμενο έτος, χωρίς ακόμα να είναι σαφές το timing εντός του 2024, ενώ αναμένεται να «σπάσει» σε τμήματα.

Παράλληλα, η διοίκηση του εγχώριου επενδυτικού fund, υπό τον Γρ. Δ. Δημητριάδη, προσανατολίζεται να αποστείλει «προσκλητήριο» στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate, ώστε να συμμετέχουν σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία καταγραφής και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο διαγνωστικός έλεγχος στα 500 ακίνητα - πιλότος και το νέο μεγάλο «πακέτο»

Ειδικότερα, ως γνωστόν η θυγατρική του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου (Υπερταμείο – ΕΕΣΥΠ), ΕΤΑΔ, διαθέτει περί τα 69-70 χιλιάδες ακίνητα κάθε μορφής και χρήσης (οικόπεδα, χωράφια, γραφεία, τουριστικά, εμπορικά κ.α.), εκ των οποίων περίπου το 5)% θεωρούνται καταπατημένα. Πρόσφατα, Υπερταμείο και ΕΤΑΔ προχώρησαν σε ενός είδους «διαγωνιστικό» έλεγχο – «ακτινογραφία» επιλέγοντας ένα «πακέτο» ακινήτων περίπου 500 τον αριθμό, από τα οποία έμειναν εκτός τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά ο υπόλοιπος τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε σε όλα τα είδη της real estate περιουσίας. Αρα, υπό μία έννοια, θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικός. Η «ακτινογραφία» έδειξε ότι περίπου το 45% των ακινήτων θεωρούνται έως «πολύ προβληματικά», το 20% περίπου εξ αυτών φάνηκε ότι μπορεί να καταγραφεί, άρα και με κάποιο μοντέλο ενδεχομένως να αξιοποιηθεί, ενώ τα υπόλοιπα είχαν διάφορα ζητήματα (Natura κ.α.). Πλέον, Υπερταμείο και ΕΤΑΔ θα προχωρήσουν σε διαγωνισμό καταγραφής, που προφανώς θα «ανοίξει τον δρόμο» και για την αξιοποίηση, μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων και μάλλον όχι δια της πώλησης, των άλλων περίπου 35 χιλιάδων assets. Αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό του «20%» από το έργο – πιλότο των 500 πρώτων ακινήτων, τότε, ποσοστό 20% εκ των 35 χιλ. ακινήτων, άρα σχεδόν 7.000 ακίνητα – οικόπεδα μπορούν να αποτιμηθούν και να αξιοποιηθούν. Μάλιστα, υπάρχει η προσδοκία το ποσοστό να ανέβει στο 30%, άρα σε διψήφιο νούμερο, περί των 10.000 ακινήτων.

Ο ρόλος του fund

Είναι προφανές ότι στο Υπερταμείο επιθυμούν να επιβεβαιώσουν αφενός τον ρόλο του επενδυτικού fund που αξιοποιεί την δημόσια περιουσία, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο ορατό, αφετέρου ότι το θέμα καταγραφής των ακινήτων της ΕΤΑΔ, η διοίκησή της οποίας είναι αλήθεια ότι έχει βάλει σε μια τάξη τη θυγατρική αυτή, πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Επισημαίνεται ότι αναμένεται και το ψηφιακό Μητρώο όπου θα «περάσουν» δεδομένα για τα assets.

Οι ιδιώτες, το real estate, οι μακροχρόνιες παραχωρήσεις

Όπως αναφέρθηκε, το μοντέλο αξιοποίησης μάλλον θα περιλαμβάνει μακροχρόνιες παραχωρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ειπώθηκε ήδη στην αρχή, το Υπερταμείο επιθυμεί συνεργασία με ομίλους από την αγορά real estate, δηλαδή εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ακόμα και ΑΕΕΑΠ (αν και είναι ερωτηματικά αν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτές), ή άλλους εμπλεκόμενους. Εφόσον αυτό το μοντέλο προχωρήσει και «κλειδώσει» ως προοπτική, ο διαγωνισμός για τα 35 χιλ. ακίνητα δεν θα γίνει σε ένα «πακέτο» αλλά λογικά θα «σπάσει» σε τμήματα, μερικών χιλιάδων ακινήτων ανά cluster, εφόσον πάντα προκύψει ενδιαφέρον από εταιρείες του κλάδου. Κατά πληροφορίες, θα υπάρχει, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, και Project Manager που θα «τσεκάρει» την πρόοδο των εργασιών κάθε ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ΕΕΣΥΠ και ΕΤΑΔ βλέπουν ολοένα και πιο ζεστά το θέμα καταγραφής – αξιοποίησης των assets στο real estate, βάζοντας στο «παιχνίδι» και τον ιδιωτικό τομέα.

Τι ανέφερε ο Γρ. Δ. Δημητριάδης

Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, μιλώντας στο συνέδριο της 24ης Prodexpo, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα των ακινήτων. Σχετικά με την καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου, ο επικεφαλής του fund αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αλλά και στο παράδειγμα άλλων χωρών που χρειάστηκαν δεκαετίες για να την καταγράψουν.

«Κάναμε ένα πιλοτικό, ξέραμε περίπου τι θα έβγαινε, αλλά πάντα όταν το βλέπεις στην πράξη είναι διαφορετικά. Για το 43% των ακινήτων δεν είχαμε πλήρως τα στοιχεία για το πού βρίσκονται. Δεν ξέραμε όλα τα στοιχεία. Στην περίπτωση της ΕΤΑΔ, έχουμε 70.000 και πλέον ακίνητα, τα μισά εκ των οποίων είναι καταπατημένα. Στα άλλα μισά, το 43% δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία. Είναι κρίσιμο για εμάς να ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε. Στους ομολόγους στη Γαλλία τους πήρε 20 χρόνια για να το κάνουν», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 5 Δεκεμβρίου προσφορές για οδικό έργο 200 εκατ. ευρώ στον άξονα «Λαμία – Καρπενήσι»

Το επιτοκιακό πλαφόν - Το ενδιαφέρον για την Avramar - Το come back της Lavipharm

ΤΑΙΠΕΔ: Ποια είναι η A1 Yacht Trade Consortium που έδωσε προσφορά για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αργοστολίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider