Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες – Ποιες περιοχές παίρνουν «σειρά»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες – Ποιες περιοχές παίρνουν «σειρά»
Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατά την ανάρτηση.

Οι αναρτήσεις του κτηματολογίου συνεχίζονται με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας να «παίρνει σειρά» από τις 21 Αυγούστου. Από σήμερα, όσοι είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στις συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να αναρτούν ψηφιακά τα κτηματολογικά στοιχεία ενώ εντός Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται προ-αναρτήσεις στην ΠΕ Αχαΐας και στην ΠΕ Δυτικής Αττικής και Νήσων.

Όπως εκτιμάται, στο τέλος του 2023 το 80% των δικαιωμάτων της χώρας θα βρίσκεται ή θα έχει διέλθει από τη φάση της ανάρτησης, μια διαδικασία η οποία πλέον πραγματοποιείται, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατά την ανάρτηση

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους στον Κτηματολογικό Πίνακα, τα όρια των γεωτεμαχίων τους στο Κτηματολογικό Διάγραμμα και να προβούν σε τυχόν διορθώσεις σε περίπτωση που διαπιστώσουν αποκλίσεις.

Μία πρόσφατη αλλαγή που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν οι πολίτες όλων των Περιφερειών είναι ότι μπαίνουν στον πάγο μέχρι το τέλος της χρονιάς τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο.

Η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, η οποία έληγε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, επιμηκύνεται εκ νέου έως το τέλος της χρονιάς, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 38 Νόμου 5046/2023) και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός ΦΕΚ 137 Α’/29.7.2023), μεταθέτοντας χρονικά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πρόστιμα.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και χωρίς φυσική παρουσία οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών πράξεων μέσω της πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία από το τέλος Ιουλίου.

Πρόσβαση στην υπηρεσία έχουν το σύνολο των πολιτών μέσω του https://ktimatologio.gov.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Η υπηρεσία αφορά στις αιτήσεις καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων στο κτηματολόγιο από τους ίδιους τους συμβαλλόμενους ενώ η ψηφιακή υποβολή αφορά περιοχές κάλυψης όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το πιστοποιητικό καταχώρισης για την ίδια πράξη χορηγείται ψηφιακά σε μορφή PDF ενώ η εισαγωγή στην εφαρμογή πραγματοποιείται με κωδικούς taxisnet.

Η καταχώριση των ηλεκτρονικών αιτήσεων και ο έλεγχος πληρότητας εγγράφων γίνεται ψηφιακά οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, η δυνατότητα υποβολής όμως είναι ενεργή μόνο τις ώρες λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων 08.30 - 13.30 ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Ψηφιακά από Δευτέρα 28 Αυγούστου ο αριθμός προτεραιότητας σε Αθήνα και Πειραιά

Πάνω από τα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις στην Ελλάδα – Στο ευρωπαϊκό Top 10 η χώρα μας σε αριθμό πτήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider