Πελώνη: Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πελώνη: Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό
Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, η κ. Πελώνη τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη... Σήμερα ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του 1.000.000 δόσεων» αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι «σημαντικό είναι ότι η επιχείρηση "Ελευθερία", η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου».

Στόχος ο περιορισμός της κινητικότητας

Όσον αφορά στην έξαρση της πανδημίας η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε: «Δυστυχώς όπως συμβαίνει - σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες - την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα» και πρόσθεσε: «Ήδη από σήμερα το πρωί η κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς.

Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που - όπως αποδεικνύεται - αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ' άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, η κ. Πελώνη τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση να «προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. ‘Αυτές οι εβδομάδες', όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ‘μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόσκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι' αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας'».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider