Ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο φαίνεται πως προετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το «ναυάγιο» του Έβρου αφού καθημερινά πυκνώνουν οι προκλήσεις. Εκτός από το μπαράζ υπερπτήσεων ακόμα και στην Πάτμο, για πρώτη φορά χθες νωρίς το πρωί μια τουρκική ακταιωρός στη Χίο παρενόχλησε σκάφος της Frontex, ενώ ακολούθησε εμπλοκή και άλλων σκαφών.

Συγκεκριμένα χθες ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, εισήλθε παράνομα στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών ξεκινώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού σκάφους που ψάρευε εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές. 

Για τέσσερις ώρες, τα τουρκικά σκάφη επιδίδονταν σε ακραίους ελιγμούς

Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο τη Frontex όσο και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ λίγο αργότερα μετά την εμφάνιση σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο σημείο, επιστρατεύτηκε και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμακώνοντας την ένταση. Και τα δύο σκάφη της γείτονος, επί 4 ώρες επιδόθηκαν σε ακραίους ελιγμούς με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος, αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κεντρικού Λιμεναρχίου Χίου, αποχωρώντας από το σημείο μετά από αρκετή ώρα και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Τσεσμέ. 

Όπως μάλιστα έλεγαν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, σε προηγούμενα περιστατικά, αξιωματούχοι της Frontex, άφηναν υπονοούμενα ότι η ελληνική πλευρά ίσως έκανε λάθος χειρισμούς. Τώρα όμως υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες και θα κάνουν τις ανάλογες αναφορές.

Την ίδια ώρα, τουρκικά αεροσκάφη επιδίδονταν σε νέο κρεσέντο υπερπτήσεων ακόμη και πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά. Οι τούρκοι πιλότοι δεν δίστασαν να φτάσουν μέχρι την Πάτμο, ενώ πέταξαν πάνω από την Χίο, τη Λέσβο, ακόμη και τη Λήμνο, σε υψόμετρο μόλις 5.000 ποδών. Υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη πάνω από τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, την Παναγιά, και τις Οινούσσες. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Αθήνα «θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Θα αντιδράσουμε όπως πάντα, με αποφασιστικότητα, πάντα με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά με αποφασιστικότητα, είπε στο briefing o Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: Reader.gr