Σκοπιανό: Επαφές με ορίζοντα θετικών εξελίξεων τον Ιούνιο

Γιώργο Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκοπιανό: Επαφές με ορίζοντα θετικών εξελίξεων τον Ιούνιο

Στη Σόφια της Βουλγαρίας θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων, πλην όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων θα βρίσκονται οι επαφές που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, με φόντο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Η κατάσταση συνοψίζεται ως εξής: υπάρχει αισιοδοξία και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, έχει διανυθεί σημαντική απόσταση, αλλά ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν τη συμφωνία σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Αυτό δήλωσε, άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπέμποντας στον ίδιο τόνο με τον κ. Ζάεφ, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας είχε σπεύσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την τριμερή Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο.

Η αλήθεια είναι ο κ. Ζάεφ προ καιρού είχε δηλώσει ότι, αν επρόκειτο να λάβει χώρα μια συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, αυτό θα σήμαινε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση. Εν προκειμένω, η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ δεν θα ξεκλειδώσει εξελίξεις, αλλά θα είναι μια ευκαιρία προκειμένου να γινει περαιτέρω εποικοδομητική συζήτηση, στην κατεύθυνση της αναζήτησης μιας κοινής συνισταμένης, η οποία σύντομα θα μπορεί να αποτυπωθεί και γραπτώς και να πάρει τον δρόμο για τα εθνικά κοινοβούλια των δύο χωρών. Όπως εχει ξαναγραφτεί, το βασικό αγκάθι είναι το ergaomnesπου συνδέεται άρρηκτα με τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ ο κ. Ζάεφ πρέπει να διερευνήσει και τις προθέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων εντός της γείτονος, καθώς η πλειοψηφία του είναι ανεπαρκής για αλλαγές στο Σύνταγμα, μιας και διαθέτει μόλις 64 από τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για να επέλθουν αυτές. Υπό αυτό το πρίσμα, στη γείτονα ακούγεται έντονα το σενάριο μιας σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές φαίνονται να συμφωνούν στη χρήση του ονόματος «Άνω Μακεδονία», αυτό που προκρίνεται, προκειμένου να αποφευχθούν και τα συνταγματικά εμπόδια στη γείτονα, είναι μια λύση σε δύο χρόνους. Σε πρώτη φάση, όπως προαναφέρθηκε, θα αποκρυσταλλωθεί μια διεθνής συνθήκη, η οποία θα πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια και θα απαριθμώνται τα σημεία της σύγκλισης, με την μεν πΓΔΜ να δεσμεύεται εντός διετίας να προβεί στις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές και την Ελλάδα να αίρει το βέτο της για την ευρωπαϊκή προενταξιακή διαδικασία της γείτονος. Σε δεύτερη φάση και μόνο εφόσον η πΓΔΜ έχει προχωρήσει με τις συνταγματικές αλλαγές, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί, θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ύστερα από μερικά χρόνια στην Ε.Ε.

Με βάση τα δεδομένα, εφόσον ο κ. Ζάεφ καταφέρει να βρει στήριξη στο εσωτερικό της χώρας του, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να τρέξουν, ώστε η συμφωνία να κλείσει έως τον Ιούνιο, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα να ανοίξουν τα προενταξιακά κεφάλαια για τη γείτονα. Πάντα υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο τα πράγματα να μην προχωρήσουν ως αναμένεται, λόγω των εσωτερικών συσχετισμών στην πΓΔΜ. Στις Βρυξέλλες, πάντως, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη διαπραγμάτευση, πράγμα που μαρτυρά και η επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ χθες με «μενού» κατά βάση το Σκοπιανό, ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι τελούν σε ετοιμότητα για ένα θετικό μήνυμα εντός Ιουνίου, ώστε να τρέξουν οι προενταξιακές διαδικασίες στη Σύνοδο.

Μένει να φανεί, τούτων δοθέντων, κατά πόσο η δια ζώσης επαφές που θα έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ-γιατί έχουν υπάρξει και τηλεφωνικές-θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να δρομολογηθούν εξελίξεις στο ζήτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider