Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία - Το καλώδιο θα ολοκληρωθεί - Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία - Το καλώδιο θα ολοκληρωθεί - Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό
Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και «δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».

Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνει ή το τι δεν θα κάνει εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μόνη μας διαφορά με την 'Αγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας ενώ για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είπε ότι θα γίνει εν ευθέτω χρόνο. Ο ίδιος πάντως προσδοκά πάντα σε ήρεμα νερά με τη γειτονική χώρα και σημείωσε ότι σε έναν βαθμό έχουμε πετύχει τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις και μια καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα θαλάσσια πάρκα, εξήγησε ότι «εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων» και «τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται». Είπε επίσης ότι είναι μια πρωτοβουλία αμιγώς περιβαλλοντική, που θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλες τις γειτονικές χώρες.

«Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης. Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ απαντώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που το αμφισβητούν αυτό σημείωσε: «Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί».

Γιατί είναι παράλογο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη σημείωσε ότι υπάρχει απόσταση από το «πάει προς κύρωση» το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι το «κυρώνεται».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Λιβύη είναι πρακτικά μια διαλυμένη χώρα, χωρισμένη στη μέση και σε εμφύλιο. «Η οποιαδήποτε συνεννόηση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση επιδίωξε να έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή η επίσημη κυβέρνηση στο πεδίο, σέβεται τη μέση γραμμή, άρα τα όρια της Ελλάδος. Εμείς προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές που θα συζητούν αυτή την προοπτική. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι μόνο παράνομο αλλά και παράλογο. Δεν παράγει δικαιώματα και φαίνεται από την απόφαση της chevron να συνομιλήσει μαζί μας. Είναι δημιούργημα της Τουρκίας η οποία περίπου εκβίασε την κυβέρνηση της Λιβύης τότε να το υπογράψει. Η ΕΕ δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το μνημόνιο αυτό είναι άκυρο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα», τόνισε.

Η Τουρκία δεν έχει μπει στους ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς

Για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», τόνισε. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στις διακρατικές συμφωνίες.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια δεν κάνει παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζει ότι αν θέλει να προμηθευτεί F16 θα υπάρχουν όροι. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα του 2019 είχε απέναντι της μια Τουρκία με παραγγελία για 100 f35 και παρουσίασε την σημερινή εικόνα που είναι εντελώς διαφορετική.

«Η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα. Η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε ότι προφανώς αν χρειαζόταν να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε σε μια κρίση, θα μπορούσαμε εύκολα να το κάνουμε.

Το καλώδιο θα ολοκληρωθεί

Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι ένα σημαντικό έργο, και μάλιστα πιο σημαντικό για την Κύπρο από ό,τι για την Ελλάδα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα γίνει, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι ο επιμερισμός του κόστους της κατασκευής του καλωδίου θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί. «Θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή» είπε, χαρακτηρίζοντας εξάλλου παντελώς αδικαιολόγητα τα ερωτήματα που εγείρει η Τουρκία. «Πιστεύω θα το λύσουμε και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητά προσέγγιση με την Ευρώπη και από την άλλη να μπλοκάρει έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», τόνισε.

Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της το Μάρτιο του 2020 και πως η προστασία των θαλασσίων συνόρων είναι πιο σύνθετη υπόθεση. «Πήραμε δύσκολη απόφαση. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε αν κάποιος προτείνει κάτι διαφορετικό.

«Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε», τόνισε.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν πάρτι που πάει πολλά χρόνια πίσω

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό, ακόμη και κοινωνικό πρόβλημα, είπε ο πρωθυπουργός. «Επί 40 χρόνια γενιές έμαθαν σε λογική να εξαρτούν το μέλλον του μόνο από τις αγροτικές επιδοτήσεις». Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν ήδη αποφάσεις που εκδικάστηκαν σημαίνει ότι κάποιος ασχολήθηκε. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Για το τι μέλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά». Πρέπει να κάνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον αγροτικό κόσμο, είπε και πρότεινε μια πολιτική όπου οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνδυάζονται με μια δραματική αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εξεταστική πρέπει να γίνει για να έρθουν μερικοί άνθρωποι και να μιλήσουν ανοιχτά και να μάθουμε πράγματα: «Η εξεταστική πρέπει να γίνει για να έρθουν κάποιοι να εξηγήσουν τι ήταν η τεχνική λύση, ποιος ήταν ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων. Θα μάθουμε πράγματα και θα επιληφθεί η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Να σχεδιάσουμε μια πολιτική που οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνδυάζονται με αύξηση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα».

«Είναι μια μάχη που δεν κερδίσαμε, αλλά δεν σημαίνει ότι χάσαμε τον πόλεμο», είπε. «Αυτό που θα διευκόλυνε την ενδεχόμενη απόδοση ευθυνών, θα ήταν αυτή την στιγμή να αποσυρθεί το αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή από τα κόμματα τα οποία το έχουν καταθέσει. Εμείς αυτή την στιγμή το λέμε ξεκάθαρα. Δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες. Καλούμε τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική και να αφήσουμε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Δεν θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για προανακριτική. Γιατί ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δεν βλέπουμε.».

Στόχος να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη με την ΔΕΘ

Για τα μέτρα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σκοπός μας να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς. Δεν θα σας πω τον τρόπο».

Ξεχωριστά τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

«Λυπάμαι που ο Σαμαράς δεν ανήκει στην ΝΔ, δεν το προκάλεσα εγώ»

Για ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά και στέρηση υτοδυναμίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία. Για το ενδεχόμενο να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία: «Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη, δεν την προκάλεσα εγώ αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιο τρόπο νομίζει και όποιο τρόπο αισθάνεται. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε δεν είναι να αναμετριόμαστε και να μετράμε την αριθμητική μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας. Απέχουμε δύο χρόνια ακόμα από τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο επιλογές για την κυβέρνησή μας: Ή να πατήσουμε φρένο λέγοντας ότι πάμε να κάνουμε μια πολιτική διαχείριση, να μαζέψουμε τα όποια προβλήματα ή να πατήσουμε γκάζι και να επιμείνουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα ολοκληρωθούν σε μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider