Κάλεσμα για μια νέα γενιά μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε πάνελ στο Συνέδριο του Economist. «Η πολιτική σταθερότητα που θα έχουμε σίγουρα για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια, μας δίνει τη δυνατότητα να στοχεύσουμε να επιταχύνουμε και να ξανάσκεφτούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία. Η επανεξέταση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς νέο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2019, πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση τα δεδομένα του 2025 για να προχωρήσει η χώρα» τόνισε.
«Έχουμε ακόμα στην Ευρώπη τα εγχειρίδια των μεταρρυθμίσεων της δεκαετίας του '80. Πρέπει να τα πετάξουμε και να ξανασκεφτούμε νέες μεταρρυθμίσεις από την αρχή» επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση του ρυθμού της ανάπτυξης που έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 17% τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, στο 7,9% στις μέρες μας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι το 7,9% αφορά τη διαρθρωτική ανεργία στη χώρα» διαπίστωσε.
«Αυτή η μείωση της ανεργίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα πολύ σοβαρό επενδυτικό κενό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι επενδύσεις της, που παρέλαβε η κυβέρνηση, στο 11% ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο ήταν το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, έχει φτάσει σήμερα στο 16%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 21% του ΑΕΠ, οπότε και σήμερα έχουμε επενδυτικό κενό των 5 μονάδων ΑΕΠ. Η κάλυψη αυτού του κενού πρέπει να είναι η προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της χώρας για την επίτευξη της οποίας υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα στην προσέλκυση των επενδύσεων. Πρώτα απ’ όλα η χώρα, λόγω των όσων συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες, έχει την πιο καθαρή δημοσιονομική εικόνα (τα πιο διαφανή βιβλία), τόσο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, άλλα προπαντός με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε μια πολύ καλή, ισχυρή και θετική δημοσιονομική πορεία, κάτι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που, για παράδειγμα οι ΗΠΑ δεν έχουν πορεία δημοσιονομικά βιώσιμη όπως λέει ο κεντρικός τους τραπεζίτης» συμπλήρωσε.
«Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μας. Το δεύτερο πλεονέκτημα της οικονομίας είναι ότι οι τιμές ενέργειας, λόγω των τεράστιων επενδύσεων που θα ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια και θα προσθέσουν 4GW από ανανεώσιμες πηγές, θα μειώσουν τις θεαματικά τις τιμές. Ας ξεκινήσουμε με την χθεσινή ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καθηγητή Ατζέμογλου. Μιλάμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα έρθει τα επόμενα 5-10 χρόνια με τρόπο που δεν μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε και ταυτόχρονα μιλάμε για προβλέψεις διεθνών οργανισμών για χαμηλό μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας για λόγους δημογραφικούς. Γιατί να είναι αυτό δεδομένο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα που δεν θα έχει αρκετό εργατικό δυναμικό, όταν η κοινωνία της Τεχνητής Νοημοσύνης θα χρειαστεί πολύ λιγότερο εργατικό δυναμικό. Αυτό που βλέπω να έρχεται είναι κοινωνίες όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερο χρόνο και λιγότερα χρόνια, θα έχουν περισσότερο χρόνο χωρίς εργασία και η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ως χώρα που μπορεί να προσφέρει πολύ καλή ποιότητα ζωής σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν χρόνο να διαθέσουν για αναψυχή» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορούμε να το συνοψίσουμε με την παλιά έκφραση του μάρκετινγκ "location, location, location", οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για τον κόσμο που έρχεται και όχι για τον κόσμο που ήμασταν παλιά. Μπορούμε να απαλύνουμε το πρόβλημα της δημογραφικής συρρίκνωσης, αν δούμε την μεταναστευτική μας πολιτική όχι μόνο σε ότι αφορά τον δραστικό περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της νόμιμης μετανάστευσης για την κάλυψη ειδικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Στην Ευρώπη μιλάμε τα τελευταία 20 χρόνια για μια πολιτική κατά της παράνομης μετανάστευσης, αυτής που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, ενώ είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά τη νόμιμη μετανάστευση» επεσήμανε.
«Σκεπτόμενοι ξανά έξω από τα συνηθισμένα, χρειαζόμαστε μια ριζική συνταγματική αλλαγή στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη χρήση γης πιο αποτελεσματικά. Σκεπτόμενοι επίσης έξω από τα συνηθισμένα. Δεν μετράμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Υπάρχει πολύ χαμηλή παραγωγικότητα στα δημόσια αγαθά στην Ελλάδα, θα πρέπει να μετρήσουμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και να πάρουμε δραστικά μέτρα για να την αυξήσουμε, θέμα πολύ σημαντικό μακροοικονομικά λόγω και του πολύ μεγάλου μεγέθους που συνεχίζει να έχει ο τομέας αυτός στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, αλλά πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, επειδή ο κόσμος εισέρχεται σε μια εποχή μεγάλης αναστάτωσης και αυτή τη μεγάλη αναστάτωση που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούμε να την επιλύσουμε με παλιές πολιτικές» δήλωσε.