Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 χρόνων βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία έρευνα Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή η έρευνα αποκαλύπτει πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απολαμβάνει την μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει δοθεί ποτέ.
Παράλληλα, στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν επίσης να δουν μια ισχυρότερη και πιο δυναμική ΕΕ μέσω μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ η ειρήνη παραμένει η αξία που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ΕΕ.
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ, το 52% των Ευρωπαίων εμπιστεύεται την Ένωση, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο από το 2007. Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι υψηλότερο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών (59%). Με ρεκόρ 18 ετών, το 52% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας και πάλι ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία μεταξύ των νέων πολιτών (57%).
Ταυτόχρονα, το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την εθνική τους κυβέρνηση και το 37% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το εθνικό τους κοινοβούλιο.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (75%) - το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες - δηλώνουν ότι αισθάνονται πολίτες της ΕΕ. Επιπλέον, περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ (62%) είναι επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ.
Ευρώ
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποστήριξη που υπήρξε ποτέ για το κοινό νόμισμα, τόσο στην ΕΕ (74%) όσο και στη ζώνη του ευρώ (83%). Όσον αφορά την αντίληψη της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το 44% των Ευρωπαίων τη θεωρεί καλή, ενώ το 48% τη θεωρεί κακή. Η πλειονότητα των πολιτών (43%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή τους επόμενους 12 μήνες.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ισχυρότερη και πιο δυναμική ΕΕ
Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τόπο σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο.
Σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (88%) συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία βάσει κανόνων μεταξύ χωρών και περιοχών του κόσμου. Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε πολίτες της ΕΕ (86%) συμφωνούν ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, εάν άλλες χώρες αυξήσουν τους δασμούς τους στις εισαγωγές από την ΕΕ, το 80% όσων απάντησαν συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς ως απάντηση στην υπεράσπιση των συμφερόντων της.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (81%) υποστηρίζουν μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών – το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2004. Ταυτόχρονα, το 78 % ανησυχεί για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν ο προϋπολογισμός της ΕΕ να δαπανάται για την άμυνα και την ασφάλεια (43%), την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και τη δημόσια υγεία (4%) και την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία, τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης (34%, σταθερά). Με 40%, η ασφάλεια και η άμυνα είναι επίσης ο κορυφαίος τομέας στον οποίο οι πολίτες πιστεύουν ότι θα πρέπει να επωφεληθούν από μεγαλύτερη χρηματοδότηση της ΕΕ, ακολουθούμενη από την ενεργειακή μετάβαση/την οικονομικά προσιτή ενέργεια (32%).
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (39%), ακολουθούμενη από την οικονομία (29%), τη μετανάστευση (24%), το κλίμα και το περιβάλλον (24%). Ταυτόχρονα, το 44% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας θα έχει τον υψηλότερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους βραχυπρόθεσμα, ακολουθούμενη από την εξασφάλιση τροφίμων, υγείας και βιομηχανικού εφοδιασμού στην ΕΕ (27%) και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης (26%).
Η ειρήνη (41%, +2 ποσοστιαίες μονάδες) παραμένει η αξία που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ΕΕ, ακολουθούμενη από τη δημοκρατία (33% - 2 ποσοστιαίες μονάδες) και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων (28%, νέα θέση).
Συνεχής και σταθερή στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία
Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το 80% των Ευρωπαίων που απάντησαν συμφωνούν με την υποδοχή των ανθρώπων της ΕΕ που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (76%) στηρίζουν την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης στην Ουκρανία. Το 72 % των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και ιδιωτών, ενώ έξι στους δέκα (60 %) εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας από την ΕΕ στην Ουκρανία και το 59% συμφωνούν με τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την αγορά και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρείται το σημαντικότερο ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ (27%) από τα 15 είδη (ακολουθούμενη από τη διεθνή κατάσταση στο 24% και την ασφάλεια και την άμυνα στο 20%). Το 77% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.
Ιστορικό
Το τακτικό Ευρωβαρόμετρο 103 (άνοιξη 2025) διενεργήθηκε μεταξύ 26 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2025 στα 27 κράτη μέλη. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις με 26.368 πολίτες της ΕΕ. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεντεύξεις σε εννέα υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες (όλες εκτός από την Ουκρανία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολόκληρη η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εδώ.