Αναζητείται πλαίσιο συμφωνίας χωρίς «υποχωρήσεις αρχών»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναζητείται πλαίσιο συμφωνίας χωρίς «υποχωρήσεις αρχών»

Αφού ο πρωθυπουργός ξόρκισε με σαφήνεια τα εκλογικά σενάρια από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε αναζήτηση του τρόπου να διαμορφωθεί ένας καμβάς συμφωνίας με τους θεσμούς, με αποτέλεσμα οι επικοινωνίες μεταξύ των εταίρων, αλλά και μεταξύ εταίρων και Αθήνας να είναι έντονες και συνεχείς.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έσπευδε το βράδυ της Πέμπτης να διαψεύσει δημοσίευμα της «Καθημερινής» για ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ και ένταξης της «προσωπικής διαφοράς» στον κόφτη, αλλά το Insider.gr γνωρίζει πως, ειδικά στο ζήτημα του αφορολόγητου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παραχωρήσεις, μιας και γνωρίζει πως αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει και η τεχνική παραμετροποίηση για τα πιθανά οφέλη για τα δημόσια έσοδα, ανάλογα με τα πιθανά επίπεδα της μείωσης (7.000, 6.000 κ.ο.κ.). Όσο για τις συντάξεις, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει το συγκεκριμένο θέμα ως «κόκκινη γραμμή» και αρνείται να νομοθετήσει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εν μέρει ή εν λόγω, αν και δεν αποκλείεται εν τέλει να υπάρξει δέσμευση για παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη μετά το 2019, εφόσον κινούμαστε εκτός στόχων.

Με άλλα λόγια, πάντως, η στρατηγική του Μέγαρου Μαξίμου μπορεί να συμπυκνωθεί στην αναζήτηση μεν του συμβιβασμού, χωρίς όμως υποχωρήσεις αρχής, επίσης κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού. Και, από εδώ και πέρα, το «κυβερνητικό καλαντάρι» είναι γεμάτο τις επόμενες μέρες, μιας και οι επαφές θα είναι πυρετώδεις, με το βλέμμα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6/2, αλλά και στη συνεδρίαση του EWG στα μέσα της εβδομάδας. Ο στόχος είναι απλός: να έχει γίνει αρκετή προεργασία, ώστε στο EWG να μπορέσει να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μιας και όλοι εκτιμούν πως, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, ο χρόνος μεν θα είναι ασφυκτικός, αλλά ο δρόμος για μια συμφωνία θα διαφαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, το Σαββατοκύριακο δεν θα είναι ημέρες χαλάρωσης για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι, όντας σε «αγαστή συνεργασία», όπως λένε, με την οδό Νίκης, προσπαθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και να διαμορφώσουν συνθήκες επανόδου των επικεφαλής των θεσμών. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει συμπυκνωμένα τις κοινές θέσεις των δανειστών εντός του Σαββατοκύριακου, αφού κιόλας ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέψει από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα. Πάντως, ήδη στην κυβέρνηση έχουν πάρει μια γεύση των θέσεων των δανειστών, απλώς περιμένουν να δουν και τελικά πού θα «κάτσει η μπίλια» του συγκερασμού θέσεων, κυρίως λόγω της επιμονής του ΔΝΤ σε μια σειρά θεμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαξίμου προετοιμάζεται να πιεί το…πικρό ποτήρι της υποχώρησης, προκειμένου να υπάρξει κίνηση στην αξιολόγηση. Δεν θα πρόκειται όμως για υποχωρήσεις αρχών, κατά τα πρωθυπουργικά λεγόμενα. Όσο για το ενδεχόμενο αναταράξεων εντός της κυβέρνησης, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως ορισμένοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις εκλογές, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά θέσεων μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που είχε παρατηρηθεί αμέσως μετά τις γιορτές έχει καμφθεί και όλοι συμφωνούν για την ανάγκη να επέλθει ένας συμβιβασμός, ώστε η κυβέρνηση να «βγει από τη γωνία». Όσο για τυχόν διαφωνούντες, αφενός το δίλημμα που τίθεται είναι «αν φύγουμε εμείς, σε ποιον θα παραδώσουμε τη χώρα;», ενώ ήδη έχει υπενθυμιστεί αρμοδίως πως οι βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 γνώριζαν πως θα καλούνταν να κυρώσουν δύσκολες αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κυβέρνηση για χρεώσεις ATM: Κανένα περιθώριο - Θα παρέμβουμε και νομοθετικά εάν χρειαστεί

Στα χέρια του ΟΠΑΠ η Stoiximan - Εξαγόρασε το υπόλοιπο 15,51% έναντι 191,6 εκατ. ευρώ

Η Skroutz στα «ραντάρ» της Επ. Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider