Τρία σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου μετά το τελεσίγραφο 

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρία σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου μετά το τελεσίγραφο 

Τρία σενάρια, όλα ιδιαίτερα πολιτικά επώδυνα, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, με κεντρικούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην έχουν αποφασίσει ακόμα πώς θα απαντήσουν στο τελεσίγραφο των θεσμών για ψήφιση μέτρων για μετά το 2018, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ είχε τις ίδιες θέσεις (σ.σ. για a priori νομοθέτηση μέτρων) και στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία έκλεισε χωρίς τις παράλογες αυτές απαιτήσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα βρεθεί και τώρα ο συσχετισμός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών. Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις δεν βαραίνουν την κυβέρνηση αλλά το ΔΝΤ και την πολιτική διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018», εκτίμησε στο Έθνος της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και από το μέτωπο των θεσμών, οι πληροφορίες είναι σαφείς: η κυβέρνηση καλείται έτι μια φορά να λάβει δύσκολες και επίπονες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις διακεκηρυγμένες κόκκινες γραμμές. Και μπορεί οι Ευρωπαίοι να θέλουν όντως να τελειώνουν με την ελληνική εκκρεμότητα, αλλά δεν βιάζονται όπως η κυβέρνηση.

Παρ’ όλη τη βιασύνη όμως, από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το διάστημα έως τις 6/2 θα είναι πολιτικά νεκρό, παρά τις υπόγειες διαβουλεύσεις. Και αυτό γιατί τότε το ΔΝΤ θα συζητήσει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο της εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρέος και θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέχρι τότε, ρεαλιστικά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά, από τη στιγμή που In verbis τουλάχιστον δεν υποχωρεί από τη θέση για μη νομοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και εντεύθεν.

Κάπως έτσι, στο Μαξίμου επεξεργάζονται τρία σενάρια. Το πρώτο και πιο δύσκολα διαχειρίσμο, είναι η παράταση της εκκρεμότητας ως τον Μάιο, προκειμένου να έχει κλείσει ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία και Γαλλία, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε αλλαγή στάσης από τη Γερμανία, αν δεν έχουν προκύψει τέρατα. Αυτή όμως είναι μια στρατηγική υψηλού ρίσκου, μιας και υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι γερμανικές απαιτήσεις να μην αλλάξουν ούτε κατ’ ελάχιστον και η κυβέρνηση να είναι με την πλάτη στον τοίχο, μιας και θα χρειάζεται χρήματα για το ομόλογο του Ιουλίου στην ΕΚΤ, ενώ και τα στοιχήματα του QE και της ανάπτυξης θα έχουν χαθεί. Υπό αυτό το πρίσμα και παρά το ότι επιτελείς της ΝΔ δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να εξαντλήσει τις πιθανότητές της, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική της αγκύλωσης της ελληνικής οικονομίας και την παράταση της εκκρεμότητας.

Από την άλλη, αν η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της στην εξουσία, όπως λέγεται στο παρασκήνιο, τότε η ψήφιση μέτρων είναι μονόδρομος, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στα «κάγκελα». Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (ίσως το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο), ενώ ακόμα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει και σημαντικά μηνύματα από την ομιλία του για τα δυό χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει μάλλον στο Τάε Κβον Ντο, στις 5/2. Πάντως, το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν επώδυνο συμβιβασμό, θα εξαρτηθεί από το πακέτο της συμφωνίας: αν θα εμπεριέχονται δηλαδή και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων που θα καλείται το Μαξίμου να λάβει. Για παράδειγμα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο Insider.gr πως στο υποθετικό σενάριο μείωσης του αφορολόγητου στις τιμές που ζητά το ΔΝΤ, σχεδόν καλύπτεται όλη η δημοσιονομική απόκλιση που το Ταμείο υπολογίζει, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για παρέμβαση στην προσωπική διαφορά.

Τέλος, το σενάριο των εκλογών υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Μια σειρά κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί και βουλευτές, αλλά και κομματικοί, αναφέρουν πως «στις παραχωρήσει υπάρχουν όρια» και παραπέμπουν στη…ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για ψήφιση όλων αυτών των επαχθών μέτρων που βρίσκονται επί τάπητος. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ανησυχεί από την εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης, αν και ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει στο Έθνος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά από την άλλη «εμείς δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στους προθύμους». Με αυτό το δεδομένο, οι θιασώτες της εκλογικής λύσης προεξοφλούν πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει ρήξη με τους δανειστές, κάτι το Μαξίμου επίσης γνωρίζει, αλλά έχει αφήσει στην άκρη ως τελευταίο χαρτί.

Ως προς το σενάριο για την ψήφιση νέων μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, το Μαξίμου διαψεύδει, ενώ και από τη ΝΔ, αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζουν πως δεν θα δώσουν σανίδα σωτηρίας στην κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία θα κληθεί να άρει μόνη της το βάρος της ενδεχόμενης ψήφισης νέων, επαχθών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κυβέρνηση για χρεώσεις ATM: Κανένα περιθώριο - Θα παρέμβουμε και νομοθετικά εάν χρειαστεί

Στα χέρια του ΟΠΑΠ η Stoiximan - Εξαγόρασε το υπόλοιπο 15,51% έναντι 191,6 εκατ. ευρώ

Η Skroutz στα «ραντάρ» της Επ. Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider