Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα στη Συρία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα στη Συρία
Η ανάληψη της εξουσίας στη Συρία από συνασπισμό ανταρτών, υπό τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές σουνίτες της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), απειλεί τα συμφέροντα του σιιτικού Ιράν.

Το Ιράν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σημείωσε σήμερα ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, η χώρα του οποίου ήταν στενός σύμμαχος του Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία.

Η Συρία ήταν για δεκαετίες ο ακρογωνιαίος λίθος στη χερσαία γέφυρα μεταξύ του Ιράν και του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, μέλος του αντιϊσραηλινού «άξονα αντίστασης» της Τεχεράνης, μέσω του οποίου μπορούσαν να περάσουν όπλα και μαχητές.

Η ανάληψη της εξουσίας στη Συρία από συνασπισμό ανταρτών, υπό τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές σουνίτες της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), απειλεί τα συμφέροντα του σιιτικού Ιράν.

Το Ιράν «προσπαθούσε νυχθημερόν να προσφέρει τη βοήθειά του με όλα τα δυνατά μέσα» στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημείωσε σήμερα ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μετά την αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό «οφείλουμε να ζήσουμε με τη (νέα) πραγματικότητα στη Συρία» και το Ιράν οφείλει «να προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική του», πρόσθεσε ο Σαλαμί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, αιχμή του δόρατος στην επίθεση συνασπισμού ανταρτών που οδήγησε στην πτώση του Άσαντ, είχε τη στήριξη της Τουρκίας.

Η HTS, πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία (Αλ Νόσρα), από την οποία αποχώρησε το 2016, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από δυτικές κυβερνήσεις.

Οι Φρουροί της Επανάστασης βρίσκονταν, μαζί με τη Ρωσία, στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την παροχή στήριξης στον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με την αποστολή «στρατιωτικών συμβούλων», όπως τους χαρακτήριζαν.

Η Συρία και το Ιράν διατηρούσαν για χρόνια φιλικούς δεσμούς, χάρη σε προσέγγιση που έγινε τη δεκαετία του 1970 από τον Χάφεζ αλ Άσαντ, τον πατέρα του Μπασάρ, προτού ακόμη ιδρυθεί η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Οι σχέσεις τους έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε το 2011.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider