Μητσοτάκης: Πιθανώς μονταρισμένο το ηχητικό υλικό από την τραγωδία στα Τέμπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Πιθανώς μονταρισμένο το ηχητικό υλικό από την τραγωδία στα Τέμπη
Έπρεπε να έχουμε απαντήσει εξαρχής πειστικά στις ιστορίες συνωμοσίας και στις «τερατουργίες» του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Βελόπουλου για τα Τέμπη, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:40

Ως «μια γροθιά στο στομάχι» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περιστατικό με τη δολοφονία της 29χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Επίσης, για την τραγωδία των Τεμπών αναφορικά με τα δημοσιεύματα για μονταρισμένες συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών της μοιραίας αμαξοστοιχίας, ανέφερε ότι το ηχητικό υλικό «πιθανώς να είναι μονταρισμένο». Ο πρωθυπουργός παράλληλα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος που εξαρχής δεν απάντησε πειστικά στις ιστορίες συνωμοσίας και στις «τερατουργίες» του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Βελόπουλου για τα Τέμπη.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθεί το χρέος της χώρας. Οι κάλπες αφορούν το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, αναφέρει για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης

Με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να πλησιάζουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κάλπες αφορούν το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς και πως την επόμενη μέρα θα είμαστε πιο διεκδικητικοί στην Ευρώπη.

«Θέλω όσο δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευτώ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες μας κλπ. Ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο αποτελεσματικά. Ψηφίζουμε για να στείλουμε εσωτερικό μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να το κάνει σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Αν ξαναφουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας που το είδαμε πριν 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το διακύβευμα της ευρωκάλπης.

Όσον αφορά τις εκκλήσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός αποκρούει σθεναρά την προοπτική: «Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και θυμάμαι τον κ. Τσίπρα με τον τον κ. Καμμένο», μια κατάσταση που ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε ως «remake».

Σε ερώτηση, για το εάν έχουν βάση τα σενάρια, που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει ευρωπαϊκό αξίωμα ο πρωθυπουργός ήταν εκ νέου κατηγορηματικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάω πουθενά».

Πιθανώς μονταρισμένο

Ειδική αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών έκανε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το ερώτημα «τι ακριβώς να συγκαλύψουμε στα Τέμπη»; Και συνέχισε αναφέροντας, «ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη». Συμπλήρωσε ότι « είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή».

Πάντως ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα δημοσιεύματα για μονταρισμένες συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών της μοιραίας αμαξοστοιχίας ανέφερε ότι το ηχητικό υλικό «πιθανώς να είναι μονταρισμένο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αποδόμησε τις θεωρίες περί μπαζώματος του χώρου του δυστυχήματος: «Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχείας, επιχειρησιακά πήραν την απόφαση στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος». Πρόσθεσε ότι είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία «και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε».

Δεν απαντήσαμε πειστικά εξαρχής στις «τερατουργίες»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έγινε εξαρχής ένα λάθος στην επικοινωνιακή διαχείριση, αναφορικά με τις «τερατουργίες»- όπως τις αναφέρει χαρακτηριστικά- που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση: «Δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός καλεί την αντιπολίτευση που ζητά προκαταρκτική επιτροπή για τα Τέμπη να καταθέσει κατηγορητήριο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει: «Δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψε το και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στον οικονομικό τομέα, η θέση της χώρας έχει βελτιωθεί, αλλά η Ελλάδα δεν έχει γίνει «οικονομικός παράδεισος», ενώ θεωρεί υπαρκτό το πρόβλημα της ακρίβειας. «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές». Πάντως ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει πρόοδος, καθώς δεν χρειάζεται να επιδοτούμε τους λογαριασμούς, ενώ σταδιακά επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021.

«Έχει γίνει πρόοδος σε προϊόντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης που επανέλαβε τη δέσμευση του ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από την αύξηση του πληθωρισμού, και υπενθύμισε ότι «ήμασταν μια χώρα που πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν και βρεθήκαμε να χάσουμε το 25%».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθεί το χρέος της χώρας. «Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου. Θα είχαμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν εφαρμόζαμε όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους.

Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό - Οι πλασματικές εκπτώσεις με εξοργίζουν

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα πρόστιμα που συνεχίζουν να επιβάλλονται για περιπτώσεις αισχροκέρδειας, τονίζοντας ότι «σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν βάλει μυαλό και γι' αυτό συνεχίζουν να επιβάλλονται πρόστιμα». Και συμπλήρωσε ότι δεν τον νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο και θα εισπραχθεί. «Γνωρίζει κάθε εταιρεία ή επιχειρηματίας ότι αν παραβεί το νόμο θα τιμωρηθεί. Ειδικά οι πλασματικές εκπτώσεις με εξοργίζουν. Πρέπει να δώσουμε περισσότερα εργαλεία στους πολίτες για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές και ειδικά να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο

Για το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε «υλοποιούμε μία σειρά από δράσεις για να μπορούμε να στηρίξουμε ειδικά τα νέα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους της στέγης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Χιλιάδες ζευγάρια αποκτούν σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν σε ενοίκιο εάν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι. Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Δεν είχαμε κάποια δυσκολία αλλά είναι ένα ακριβό πρόγραμμα το οποίο κοιτάμε να δούμε αν έχουμε άλλους τρόπους για να μπορούμε να βρούμε πόρους για να μπορούμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω. Προς το παρόν έχουν εξαντληθεί, έχουμε όμως κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να βρούμε νέους πόρους, για να μπορούμε να στηρίξουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανακαίνιση παλιών διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά και τα οποία μπορούν να βγουν στην αγορά.

Είχες παλιά ένα σπίτι το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Όταν τα ενοίκια ήτανε πολύ χαμηλά γιατί να μπει στον κόπο να το φτιάξεις; Το άφηνες έτσι όπως ήταν. Τώρα που τα ενοίκια ανεβαίνουν και ξέρεις πως αν βάλεις εσύ λίγα λεφτά και βάλει και το κράτος λίγα λεφτά το διαμέρισμα αυτό μπορεί να μπει στην αγορά, θα αρχίσουμε να έχουμε παραπάνω προσφορά διαμερισμάτων. Γιατί η αγορά είναι προσφορά και ζήτηση και με αυτό τον τρόπο να αποσυμπιεστούν όλοι. Βέβαια το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής το οποίο πιστεύω πολύ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορούμε να δίνουμε, το κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκτάσεις σε κατασκευαστές, είναι ένα είδος αντιπαροχής, φτιάξτε κατοικίες, κρατήστε ένα κομμάτι να το πω πολύ απλά για εσάς, το υπόλοιπο θα επιστρέψει στο κράτος για να μπορούμε να το νοικιάζουμε με ένα φθηνό ενοίκιο και βέβαια να προσθέσω σε αυτά τα προγράμματα που αφορούν τη φοιτητική στέγη. Τις νέες φοιτητικές εστίες οι οποίες κατασκευάζονται και με μεγάλες προσπάθειες τις οποίες θα κάνουμε, να ανακατασκευάσουμε τις υφιστάμενες που δυστυχώς δεν είναι στην κατάσταση την οποία θα θέλαμε».

Υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία νομίζω ότι είναι καλοδεχούμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία και των Ελλήνων και των Τούρκων» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξή του.

«Δεν έχουμε, εδώ και παραπάνω από 12 μήνες, παραβιάσεις και παραβάσεις. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι μία επιτυχία αυτό, ότι καταφέραμε και το πετύχαμε. Έχουμε περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Έχουμε μια πιο στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο «ακουμπήσαμε τα πολύ δύσκολα θέματα; Όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Και προφανώς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο: «θέλουμε σε κάθε συνάντηση να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πού μπορούμε να φτάσουμε, θα το δούμε.

Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από αυτή τη συζήτηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά το δίκαιο των θέσεών μας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί πράγματι εάν σεβαστούμε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας.

Αισθανόμαστε ισχυροί, ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Για να μπορούμε να μπούμε, όμως, στον πυρήνα της διαφοράς μας, χρειάζεται να μπορούμε να συντηρήσουμε αυτό το καλό κλίμα για αρκετό χρονικό διάστημα και να μπορούμε να χτίζουμε διαρκώς, βήμα-βήμα, αυτή την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Αυτός είναι και ο σκοπός της ανταπόδοσης της επίσκεψής μου στην Άγκυρα και στον Πρόεδρο Ερντογάν στα μέσα Μαΐου».

Γροθιά στο στομάχι

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την έξαρση των φαινομένων βίας, «θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά. Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους».

Κουλτούρα « ωχαδερφισμού»

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού». Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της ΕΛΑΣ αναφέροντας ότι «υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα. Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές.

Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό».

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους. «Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες».

Θα κριθώ στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - στις «βαθιές τομές», όπως τις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη τετραετία αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της τετραετίας».

Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν

Αναφορικά με το βία των ανηλίκων που έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πολιτική κατά του bullying δεν τελειώνει με μια πλατφόρμα. «Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που έχουν θάρρος να μιλήσουν».

Σπας; Πληρώνεις

Με αφορμή τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι αν κάποιο παιδί προβεί σε κάποια καταστροφή στο σχολείο του, αυτήν θα πρέπει να την πληρώνει το σχολείο ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «δεν μπορείς να σπας τα πάντα και να μην έχεις ευθύνη για τίποτα. Επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για τον βανδαλισμό πρέπει να πληρώνουμε όλοι. Όχι πρέπει να πληρώνει η οικογένεια του δράστη».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «αν δεν βάλουμε όρια στα παιδιά 14-15 ετών όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο τι υπόδειγμα θα τους έχουμε δώσει; Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής από το υπουργείο Παιδείας για μια λελογισμένη αύξηση των ποινών». Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά «αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών γιατί τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες. Κάποιοι θέλουν να μένουν παιδιά, και το έχουμε ακούσει από την αριστερά, για να δικαιολογεί συμπεριφορές».

Δεν είμαστε αφελείς

Συνεχίζοντας στο ζήτημα της βίας των ανηλίκων εκτός σχολείων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι υπάρχει αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας. Συμπλήρωσε όμως ότι «θα είμαστε αφελείς αν λέμε ότι θα εξαλείψουμε με μιας το φαινόμενο». Ανέφερε επίσης ότι δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδα χωρών που έχουν πολύ σκληρές συμμορίες ανηλίκων και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φτάσουμε στα ακραία φαινόμενα που επικρατούν σε αυτές».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έθιξε το θέμα της μουσικής που ακούνε οι έφηβοι, η οποία προάγει της βία και μάλιστα κατά των γυναικών.

Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027

Για τα θέματα υγείας, το νέο θεσμό των «απογευματινών» χειρουργείων, αλλά και τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία, να τονίσουμε, δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, να το πούμε αυτό, αν έχεις μια επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αφορά περιπτώσεις που έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γιατί, πόσο υποφέρει κανείς που πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη, μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται και δεν γίνεται να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να γίνει μια επέμβαση. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση, δεν την θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσο θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια είναι περισσότερα έσοδα για γιατρούς και νοσηλευτές, να το πούμε αυτό, γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι και ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς».

«Νομίζω ότι θα πρέπει στους 2-3 μήνες να αξιολογήσουμε πράγματι ποιοι είναι αυτοί τελικά που έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων και να σας πω και κάτι ακόμη. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μη τα πληρώσει ο ασθενής, αλλά να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι' αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο 3μηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιας και με ρωτήσατε για την υγεία, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν πήγα μόνο στον Άγιο Παύλο, πάω σε πολλά νοσοκομεία σε πολλά κέντρα υγείας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία, μας λένε πρέπει να κάνετε περισσότερα παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούνε αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική. Έχουμε ζητήματα με τις υποδομές μας, με τα κτίρια, με τα μηχανήματα, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πήγα στον Άγιο Παύλο δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στο νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος είναι ένα νοσοκομείο, στο οποίο δεν είχε μπει ούτε 1 ευρώ εδώ και 20 χρόνια. Μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούριοι θάλαμοι, καινούρια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο από το ταμείο ανάκαμψης. Χρειάζεται να δούμε ζητήματα ειδικοτήτων, δεν έχουμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε παθολόγους, αναισθησιολόγους. Αυτά είναι δομικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς από τη μια στιγμή στην άλλη, κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου λιγότερους δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλα είναι τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε παραπάνω νοσηλευτές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα την δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα που είχε στερηθεί πόρων πολλές δεκαετίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider