Μητσοτάκης: «Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: «Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο»
«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με tweet του μετά την υπερψήφιση με 176 «ναι» του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του.

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά και ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Πέμπτης, μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν, όπως αναμενόταν, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Ειδικότερα, συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, απουσίασαν συνολικά 45, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μοναδική αποχή ήταν ο ο Παύλος Πολάκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε και αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, ενώ οι αποχές είναι 11.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από τη Νέα Δημοκρατία 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 20 «όχι» και 31 απείχαν.
  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε μόνο ο Παύλος Πολάκης.
  • Από το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανένας, απείχαν οι: Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακα, Κωνσταντινόπουλος, Μπαραν, Πανας, Νικολαΐδης.
  • Από τη Νέα Αριστερά έλειπαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Το ενωτικό μήνυμα Μητσοτάκη

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενώσει και όχι να διχάσει διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Όπως τόνισε: «το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτήν την λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές[…] Ζυγίζεται τελικά η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη της[…] για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης θολώνει από διακινούμενους μύθους: «”Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα». Επικαλούμενος την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ ο πρωθυπουργός θύμισε ότι σε αυτή αναφέρεται πως όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάμος ομοφύλων: Η προσωπική αναφορά του Σπύρου Μπιμπίλα στη Βουλή

Γεραπετρίτης: Οι συμπολίτες μας που επί χρόνια έχουν υποστεί τη διάκριση καθίστανται ορατοί στο δίκαιο

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο γιατί πάει την κοινωνία μπροστά

gazzetta
gazzetta reader insider insider