Η κυβέρνηση σπριντάρει, οι δυσκολίες παραμένουν

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση σπριντάρει, οι δυσκολίες παραμένουν

Αν κάτι είναι σαφές από συζητήσεις με κυβερνητικούς επιτελείς, αυτό είναι ένα στοιχείο: η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και να ολοκληρωθεί και γρήγορα, προκειμένου η χώρα να προλάβει το QE του Mario Draghi και να δοθεί προς τα έξω ένα ουσιαστικό μήνυμα επιστροφής στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα.

Οι δύο φάσεις

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επί της ουσίας δύο φάσεις: αν έχει τη δυνατότητα, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει κλείσει όλες τις βασικές εκκρεμότητες έως τις 28 Νοεμβρίου, όταν και συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να προετοιμάζει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Τρίτη και η κυβέρνηση θα διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας, προκειμένου να αρθούν οι διαφορές, να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και το ζήτημα να έχει κλείσει ως τότε. Παράλληλα, στη Βουλή κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός, επί του οποίου υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το απόγευμα στο Hilton υπήρξε συμφωνία τόσο για το δημοσιονομικό κενό του 2017 όσο και για το ύψος του πλεονάσματος που θα προβλέπεται.

Σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε καλά και καλυφθεί η απόσταση που αποτυπώνεται σε ορισμένα κεφαλαιώδη ζητήματα του κειμένου για το staff level agreement που έχουν συντάξει τα τεχνικά κλιμάκια, τότε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να υπάρξει η πολιτική του έγκριση, οπότε μετά θα πρέπει η κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα να ψηφίσει τα νομοσχέδια που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, η αρχή γίνεται αυτή την εβδομάδα με τα νομοσχέδια για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των πρατηρίων βενζίνης και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, έτσι θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αφορούν πιστώσεις ύψους περίπου 65 δις. και είναι ήδη στην ατζέντα, ενώ κάτι τέτοια θα ήταν πρόκριμα και για την αποκρυστάλλωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Βεβαίως, στην ελληνική κυβέρνηση περιμένουν πως, αν το καλό σενάριο «τρέξει», τότε θα γίνει κάποια συζήτηση για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν το 2018, παρά τη σφοδρή αντίθεση του Wolfang Schaeuble, μιας και πρόκειται για ζητημα που θέτουν τόσο το ΔΝΤ όσο και-πιο ήπια-η ΕΚΤ.

«Στο προσεχές Eurogroup θα πρέπει επομένως να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που έχει αποδεχθεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε. Επιπλέον, στόχος είναι η συγκεκριμενοποίηση των μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε πολύ σύντομα να ληφθούν οι αναγκαίες σχετικές αποφάσεις, περιλαμβανομένης και της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Αυγή σχετικά με το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι δυσκολίες

Βέβαια, τα πράγματα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολα. Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης είναι τα εργασιακά, αγκάθι είναι επίσης το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο οι θεσμοί υπολογίζουν στα 600 εκ. ευρώ, ενώ πρόβλημα αποτελούν και διατάξεις του νόμου Φίλη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία, τις οποίες οι θεσμοί αποτιμούν ως παρεμβατικές στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η κατεύθυνση που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου στους αρμόδιους υπουργούς είναι να κλείσουν την αξιολόγηση, ακόμα και αν χρειαστούν επιμέρους υποχωρήσεις. Πάντως, το Μαξίμου επιμένει να λέει πως δεν μπορεί να δεχθεί τις σκληρότατες θέσεις του ΔΝΤ που πάλι έχει πάρει την πρωτοκαθεδρία των συνομιλιών με τους Έλληνες υπουργούς και παράλληλα να απεμπολήσει όλες τις δικές του. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες κόκκινες γραμμές, όπως π.χ. η αρμοδιότητα της έγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, έχουν αρχίσει να γίνονται…ροζ

Όμως, την Κυριακή από τις διαπραγματεύσεις της κ. Αχτσιόγλου με τους θεσμούς λευκός καπνός δεν βγήκε, καθώς βασικές διαφωνίες παραμένουν-κυβερνητικές πηγές ήταν εξαιρετικά φειδωλές ως προς τις λεπτομέρειες, λέγοντας πως έγινε κυρίως συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και παραμένουν οι διαφορές για τις ομαδικές απολύσεις-και τις λίγες μέρες που απομένουν θα πρέπει να γίνει εντατική δουλειά για τη γεφύρωση των χασμάτων, ώστε στο τέλος να υπάρξει πλήρες staff level agreement. Είναι, άλλωστε, σαφές πως, αν χαθεί το milestone του Eurogroup του Δεκεμβρίου, λόγω της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, τα πάντα πάνε πιο πίσω και ο νέος ορίζοντας θα παραπέμπει στον Ιανουάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για το QE. Πάντως, κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως ένα σπριντ για τα τελευταία μέτρα είναι απολύτως εφικτό, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Σημάδια ανησυχίας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, άλλωστε, είναι και αυτές που προβληματίζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ψήφιση δύσκολων μέτρων για μια ακόμα φορά, ενώ το κυβερνητικό αφήγημα είναι αρκετά μονομερές. «Αξιολόγηση και χρέος» είναι οι μόνες λέξεις που ακούγονται από το Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που έχουν λάβει μηνύματα δυσαρέσκειας από τις εκλογικές τους περιφέρειες και βλέπουν και οι ίδιοι τόσο τα άσχημα δημοσκοπικά μαντάτα όσο και τα αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία. Συνεπώς, αρκετοί προβληματίζονται για το πώς μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι», χωρίς όμως κανείς να αμφισβητεί το Μέγαρο Μαξίμου και τον τρόπο που παίρνονται αποφάσεις. Άλλωστε, θεωρείται σαφές πως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απολύτως «μασίφ», αλλά το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των βουλευτών έχει εμφιλοχωρήσει η ανησυχία για τη σύνδεση κυβέρνησης-κοινωνίας που όλοι αναγνωρίζουν πως ήταν η βασική κινητήριος δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Πιερρακάκης: Μηδενίζονται οι χρεώσεις για συναλλαγές στα ΑΤΜ - Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Ακίνητα: «Λίφτινγκ» στην πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών – Aσφαλιστική δικλείδα για να μην χάνουν την έκπτωση φόρου οι ιδιοκτήτες

Έρχεται μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 145 μόνιμες θέσεις στο ΥΠΕΞ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider