Προειδοποιήσεις της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με «φόντο» την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιήσεις της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με «φόντο» την Ουκρανία
Συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τελευταία ενημέρωση: 10:35

Υψηλούς τόνους κατά του NATO και των ΗΠΑ χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Ρωσίας, εν μέσω της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO στο επίκεντρο των αιχμών της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βέλγιο, Αλεξάντερ Τοκοβίνιν, δήλωσε την Τρίτη πως η πολιτική του NATO προς τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μελών της συμμαχίας και της Μόσχας.

Ακόμα, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια τα οποία σκοπεύει να υιοθετήσει το NATO στη Σύνοδο θα καταστήσουν την αντιπαράθεση της συμμαχίας με τη Ρωσία πιο έντονη και παρατεταμένη.

Οι ΗΠΑ κατά της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε την Τρίτη πως στη Σύνοδο του NATO θα χαραχτεί «δρόμος μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία», με τον ίδιο να προσθέτει πως «δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα».

Επίσης ανακοίνωσε συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Επίσης έκρινε ότι υπάρχει «πολλή και καλή θέληση» από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί «σαφή ένδειξη» από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

«Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος; Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλωμάτες της Ρωσίας καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ και του NATO για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του NATO, αλλά μετά το τέλος του πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider