Φινλανδία: Ψήφος εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό, Πέτερι Όρπο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινλανδία: Ψήφος εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό, Πέτερι Όρπο
 Νέα υπουργός Οικονομικών θα είναι η Ρίκκα Πούρα, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, ενώ η Ελίνα Βαλτόνεν θα γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας έδωσε την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Πέτερι Όρπο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης.

Ο Όρπο θα ηγηθεί ενός συνασπισμού του συντηρητικού NCP, των εθνικιστών Φινλανδών, του μειονοτικού Λαϊκού Κόμματος της Σουηδίας και των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι μαζί κέρδισαν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογές της 2ης Απριλίου.

Νέα υπουργός Οικονομικών θα είναι η Ρίκκα Πούρα, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, ενώ η αναπληρώτρια ηγέτης του NCP Ελίνα Βαλτόνεν θα γίνει υπουργός Εξωτερικών όταν η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα αργότερα την Τρίτη, μετέδωσε το Reuters.

«Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», δήλωσε ο Όρπο στο κοινοβούλιο λίγο μετά την ψηφοφορία.

Ο Όρπο έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης με τη μείωση των δαπανών, μειώνοντας παράλληλα τους φόρους και επιδιώκοντας να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος συνασπισμός μετατοπίζει επίσης τη μεταναστευτική πολιτική προς τα δεξιά, με στόχο να μειώσει τις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, να αυξήσει τον πήχη για τις βίζες με βάση την εργασία και να καταστήσει δυσκολότερη την απόκτηση ιθαγένειας για τους αλλοδαπούς, βασικές προτεραιότητες για το Κόμμα των Φινλανδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ - Κίνα: «Είμαστε στον σωστό δρόμο», εκτιμά ο Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider