Τις πρώτες επαφές με κεντρικούς παίκτες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έχει την ευκαιρία να κάνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ασχέτως αν το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, επαναφέροντας έτσι στο επίκεντρο την έννοια της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και το χρέος.
Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ήδη από χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ενώ σήμερα θα έχει την ευκαιρία για επαφές με τον πρόεδρο της Γαλλίας F. Hollande, τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει επί τάπητος τόσο το ζήτημα της αξιολόγησης όσο και αυτό της διευθέτησης του χρέους, το οποίο έχει αναγάγει σε κεντρική του προτεραιότητα.
Ο πρωθυπουργός επενδύει ιδιαιτέρως εκ νέου στη συμμαχία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος είναι ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση με τον κ. Juncker, μιας και τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλείς των Θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει επί της ουσίας και η δεύτερη αξιολόγηση.
Ο πρωθυπουργός θέλει στον λίγο διαθέσιμο χρονο να συζητήσει με τον κ. Juncker για το φάσμα των θεμάτων που απασχολεί την αξιολόγηση-και είναι μεγάλο - αλλά παράλληλα θέλει να επιμείνει και στο ζήτημα του χρέους, γνωρίζοντας παράλληλα πως ο κ. Juncker βρίσκεται στο...στόχαστρο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή για αποσπασματική εφαρμογή των κανόνων και για επίδειξη πολιτικής ευελιξίας εις βάρος των κοινών συμφωνιών.
Φυσικά, το μεγάλου ραντεβού του κ. Τσίπρα θα λάβει χώρα το πρωί της Παρασκευής και είναι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν το προηγούμενο διάστημα προβληματισμένο από τη δημόσια σιωπή της κ. Merkel για όλη την γκάμα των ζητημάτων, κάτι που άφηνε ζωτικό χώρο στον κ. Schaeubleπροκειμένου να μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.
Έτσι, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την καγκελάριο τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και για το ζήτημα του χρέους, αν και πηγές του Insider.gr από το Βερολίνο αναφέρουν πως «όταν μιλά ο κ. Schaeuble για το θέμα του χρέους, δεν μιλά ως Schaeuble, αλλά ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών», εννοώντας πως η πάγια θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας είναι πως οι ουσιαστικές λύσεις παραπέμπονται για το 2018 και άρα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πάντως, ο πρωθυπουργός επενδύει από την άλλη στο ότι γνωρίζει τη θέση του Βερολίνου περί μη αναταράξεων πριν τις γερμανικές εκλογές, ενώ έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως η πολιτική στήριξη που έχει παράσχει το Βερολίνο στην κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αρθεί.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στο τεχνικό επίπεδο του ESM ήδη γίνεται προετοιμασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για τα οποία το Βερολίνο δεν είναι κάθετα αρνητικό, μιας και περιγράφονται στη συμφωνία του Μαΐου στο Eurogroup. Άλλωστε, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν μα φέρουν Ευρώπη και ΔΝΤ πιο κοντά και αυτό είναι κάτι που ο κ. Σόιμπλε θέλει σε κάθε περίπτωση και έχει προαναγγείλει σε όλους τους τόνους. Πλην όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει και αποτύπωση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εν είδει οδικού χάρτη προς το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που βέβαια δημιουργεί πολιτική πίεση στους εταίρους μας.
Να σημειωθεί, πάντως, πως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή έβαλε πολύ ψηλά το ζήτημα του χρέους, ενώ και εντός του Μαξίμου διαμορφώνεται ένας ισχυρός πόλος, ο οποίος έχει αναγάγει το χρέος σε σημείο καμπής για την πορεία της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, αν δεν έρθει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους, πολλοί εντός του Μαξίμου προαναγγέλουν πολιτικές εξελίξεις στις αρχές του 2017, καθώς εξηγούν πως δεν είναι «παντός καιρού και χωρίς κανένα αντίβαρο».