Η κυβέρνηση χτίζει το δικό της success story

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση χτίζει το δικό της success story

Όταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιούσε τον όρο του success story, για να περιγράψει τα αποτελέσματα της πολιτικής της στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα...κεραμίδια, αποδομώντας την εν λόγω κυβερνητική επιλογή. Πλέον και έχοντας -σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- απωλέσει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική αποδοχή, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει μπρος για να διαμορφώσει το δικό του success story, επενδύοντας και πάλι στα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση μετρά...θετικά σημάδια και αναπτύσσει ένα νέο αφήγημα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον ετήσιο στόχο, η θετική έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2017, αλλά και τα θετικά μηνύματα από την Κομισιόν και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο για το ελληνικό πρόγραμμα επίτροπο Pierre Moscovici αναφορικά με την ανάγκη έως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί μέτρα για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, δημιούργησαν ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν προσθέσει κανείς και την υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα για τον μήνα Σεπτέμβριο, αλλά και την πληρωμή της πρώτης δόσης για την τηλεοτπική άδεια του πρώτου επιλαχόντος του σχετικού διαγωνισμού Ιβάν Σαββίδη, τότε καταλαβαίνει κανείς πως η κυβέρνηση επενδύει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, προκειμένου να βγει από τα...σχοινιά, στα οποία έμοιαζε παγιδευμένη τις προηγούμενες μέρες, λόγω της κάκιστης δημοσκοπικης εικόνας που αποτυπωνόταν σε όλες τις μετρήσεις, ακόμα και σε αυτή που δημοσίευσε η Αυγή.

Κάπως έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ένα κεντρικό μήνυμα: «Ξεχάστε τον κόφτη, θα πιάσουμε τους στόχους για τα έσοδα και θα διαψεύσουμε και πάλι τους μάντεις κακών», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο insider.gr κυβερνητική πηγή. Άλλωστε, η συζήτηση περί του κόφτη θεωρείται βολική από τους Μαξιμινούς, καθώς επιλέγουν να βάλουν τη ΝΔ στη θέση του μάντη κακών, τονίζοντας πως οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαψευστούν στην πράξη από την απόδοση των μέτρων.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή «θετικά» νομοσχέδια, ενώ η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να μοιράζει και τα...σπόρια, εν είδει κοινωνικών παροχών. Τις επόμενες μέρες λοιπόν θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο έχει επιμεληθεί η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασιας Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ σύντομα κατατίθεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, σημείο στο οποίο και οι δανειστές επιμένουν πως πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση και έχει βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε πως περίπου τα μισα χρήματα από τις προκαταβολές για τις τηλεοπτικές άδειες θα κατευθυνθούν για την πρόσκληψη 4.000 νοσηλευτών με ετήσια σύμβαση, από την 1/1/2017, ενώ και οι υπόλοιποι πόροι από τις τηλεοπτικές άδειες θα κατευθυνθούν για την κάλυψη άμεσων και καθημερινών αναγκών, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός.

Πάντως, απομένει να φανεί, αν το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης και οι παρεμβάσεις της στην καθημερινότητα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, μιας και όλες οι κυλιόμενες μετρήσεις αποτυπώνουν εικόνα αποσαθρωσης για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, με τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις. Και, σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνιακή αντεπίθεση θα πρέπει να κριθεί και μέσα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί σύντομα, όπου, ως γνωστόν, οι 53 περιμένουν...με το μαχαίρι στα δόντια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider