Κύπρος: Η Τουρκία μιλά για «κούρσα εξοπλισμών», μετά την άρση του εμπάργκο όπλο από τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Η Τουρκία μιλά για «κούρσα εξοπλισμών», μετά την άρση του εμπάργκο όπλο από τις ΗΠΑ
Η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση και να επιδιώξουν μια πιο ισορροπημένη πολιτική για την Κύπρο.

Κατά της απόφασης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλο προς την Κύπρο τάσσεται η Τουρκία, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της τελευταίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η άρση θα «ενισχύσει περισσότερο την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση και να επιδιώξουν μια πιο ισορροπημένη πολιτική για την Κύπρο.

«Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την κυρίαρχη ισότητα και το ίδιο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τις συμφωνίες του 1959-60, και να ενεργήσει ανάλογα», σημείωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, βάσει των νομικών και ιστορικών ευθυνών της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για την ύπαρξη, την ασφάλεια και τη γαλήνη των Τουρκοκυπρίων με κάθε μέσο», κατέληξε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider