Μητσοτάκης: Ξέρουμε καλά από γειτονικές απειλές - Πλήρης στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ξέρουμε καλά από γειτονικές απειλές - Πλήρης στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα
Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα απέστειλε από την «πόλη του Φωτός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εστίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι' αυτό θα μοιραστούμε σκέψεις για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Παρίσι «εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης μας, που υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

«Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, σε μεγάλες πολιτικές επιλογές, τόσο όσο και την καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρσι το Παρίσι μας βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φέτος ήταν η σειρά μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατικότητα, επεσήμανε πως «η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα» ενώ «ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας αλλά και οι ισχυρές μας συμμαχίες».

«Έχουμε με το μέρος μας τη νομιμότητα και τα επιχειρήματα και για αυτό περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, να έρθουν στο φως της ημέρας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις», με αφορμή και τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

«Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: "Μαζί πιο ισχυροί"».

Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, απαράδεκτες τις δηλώσεις και τις προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», είπε και συμπλήρωσε: «Πριν από ένα χρόνο υπογράψαμε συμφωνία στρατηγικής σχέσης για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, δυναμώνουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά».

«Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας και μας βοήθησε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη διαχείριση κρίσεων λειτουργεί και είναι αποτελεσματικός» συμπέρανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες προκλήσεις Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης απειλεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας

Τσαβούσογλου: Θα υποστείτε τις συνέπειες - Έχει «φαγούρα» ο Έλληνας

Οικονόμου για Τσαβούσογλου: Στους ρητορικούς παροξυσμούς δίνουμε τη σημασία που πρέπει

gazzetta
gazzetta reader insider insider