Δουλειές Ξανά: Σημείο αιχμής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το «σύστημα κυρώσεων» - Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δουλειές Ξανά: Σημείο αιχμής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το «σύστημα κυρώσεων» - Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή
Βουλή
Το Επιστημονικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε για το σύστημα κυρώσεων σε βάρος των αναζητούντων εργασία που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τελευταία ενημέρωση: 11:54

Το σύστημα κυρώσεων σε βάρος των αναζητούντων εργασία σε περιπτώσεις παράβασης των υποχρεώσεων, όπως αυτές ορίζονται στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», αποτελεί σημείο αιχμής στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται διακοπή των παροχών και διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ επί δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών προσφερόμενων θέσεων εργασίας, διακοπή των παροχών και διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ επί έξι µήνες σε περίπτωση άρνησης συµµετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ επί έξι µήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, και ειδικότερες συνέπειες σε περίπτωση µη εκπλήρωσης λοιπών υποχρεώσεων.

Στην έκθεσή του, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής παρατηρεί, εν προκειμένω, ότι «τα κριτήρια για την επέλευση των ανωτέρω κυρώσεων τίθενται ως αντικειμενικά, χωρίς να δίδεται η δυνατότητα λήψης υπόψη τυχόν υποκειμενικών συνθηκών (π.χ., οικογενειακοί λόγοι), ενώ, περαιτέρω, δεν ορίζεται κλιμάκωση των επαπειλούμενων κυρώσεων σε συνάρτηση µε τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης, µε αποτέλεσμα να υφίσταται, επί παραδείγματι, την ίδια κύρωση όποιος αρνείται να συµµετάσχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, µε αυτόν που συµµετέχει µεν, δεν επιτυγχάνει δε την πιστοποίησή του».

Φωτήλας (Νέα Δημοκρατία): «Δουλειές ξανά για όλους»

«Είναι ένα νομοσχέδιο που περνάει από τις παθητικές πολιτικές επιδομάτων του ΟΑΕΔ, στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση. Είναι ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει δουλειές ξανά για όλους, κυρίως δε, για τους μακροχρόνια ανέργους», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και πρόσθεσε ότι με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσα από νέα εργαλεία, και την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Στην «ενεργητική πολιτική, προς την εξασφάλιση απασχόλησης», ενέταξε ο βουλευτής της ΝΔ τη διάταξη που προβλέπει ότι οι άνεργοι, στους οποίους προσφέρονται τρεις θέσεις εργασίας, αντίστοιχες με το εργασιακό τους προφίλ- τις δεξιότητές τους, τον τελευταίο τους μισθό και τον τόπο κατοικίας τους - και τις αρνηθούν, τότε διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για δύο χρόνια. «Η ποινή αφορά συνεπώς, εκείνους που δεν ψάχνουν πραγματικά για δουλειά», είπε ο κ. Φωτήλας.

Υπερασπίστηκε επίσης και την πρόβλεψη για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όχι για το επίδομα ανεργίας, αλλά για τα υπόλοιπα ωφελήματα που χορηγούνται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ. «Η συγκεκριμένη διάταξη δεν πλήττει, αντιθέτως προστατεύει και ενισχύει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», είπε ο κ. Φωτήλας, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για «τιμωρητικές» διατάξεις, να αναλογιστούν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που απολαμβάνουν ωφελήματα, ενώ δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Παράλληλα, ο κ. Φωτήλας υπερασπίστηκε και τις νέες ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, γιατί, όπως τόνισε, θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις, την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα αυξήσουν την απασχόληση.

Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ): «Τιμωρητικές» διατάξεις

Κατά του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του εισηγητού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνου Μπάρκα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με βάση τα συμφέροντά της και όχι με βάση το συμφέρον της κοινωνίας.

«Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση, είναι να καθυβρίζει τους ανέργους στη χώρα μας, όταν η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τους χαρακτηρίζει ως 'καταχραστές'. Οι άνθρωποι αυτοί άνεργοι είναι και επιζητούν δουλειά. Δυστυχώς, εσείς, αυτό που κάνετε, είναι να δημιουργείτε θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια για τους "μπλε αρίστους", τους οποίους έχετε στις τάξεις σας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι υπερασπιστής του νομοσχεδίου εμφανίστηκε μόνο ο ΣΕΒ, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων.

O κ. Μπάρκας σχολίασε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας. «Ο κ. υπουργός χαρακτήρισε τους ανέργους ως καταχραστές. Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι ο κύριος υπουργός είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο χρωστάει 200 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και προφανώς, δεν πρόκειται να τις ικανοποιήσει και ποτέ. Απορώ, λοιπόν, ποιος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καταχραστής. Εγώ θα σας πω ότι πιο πολύ μου φαίνεστε εσείς κύριε Χατζηδάκη ως καταχραστής, εφόσον και δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες του κόμματός σας, στο οποίο έχετε την τιμή να είστε αντιπρόεδρος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τις διατάξεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ο κ. Μπάρκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεσπίζει διαδικασία, ως «κανάλι μεταφοράς των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης», σε γνωστά «ιδιωτικά συμφέροντα, φίλους και ημετέρους».

Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ): Νομοσχέδιο «νεοφιλελεύθερης κοπής»

«Νεοφιλελεύθερης κοπής» και βασισμένο στη φιλοσοφία ότι «η ανεργία είναι αποκλειστική ευθύνη του ανέργου» έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Ο κ. Μουλκιώτης έχει προειδοποιήσει ότι το νομοθέτημα Χατζηδάκη συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής.

Και πως αλλάζει τον χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, από Οργανισμό τριμερούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμερούς εκπροσώπησης στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά σε φορέα κρατικής διοικητικής παρέμβασης. Ενώ παραμένει το σκέλος της τριμερούς χρηματοδότησης, συρρικνώνεται δραματικά η παρουσία των Κοινωνικών Εταίρων από τη Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού που αποκτά υπερεξουσίες.

Ενώ ανέφερε πως επιχειρεί, με τη χρήση ποινολογίου, να μειώσει, με τεχνητό τρόπο, τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων.

Το «ποινολόγιο» για τους ανέργους που αρνούνται τη θέση εργασίας που θα τους προσφερθεί, όπως εισάγεται σήμερα με το νομοσχέδιο, οδηγεί σε διαγραφή από το μητρώο ανέργων. Οι άνεργοι θα χάσουν και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Απατζίδη (ΜέΡΑ25): «Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και αποπομπή του υπουργού Ανεργίας»

Στο κλίμα αυτό, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη έχει καταγγείλει ότι «με το σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ, η Μητσοτάκης Α.Ε. αφού πρώτα επιδόθηκε στο "μαγείρεμα" της ανεργίας με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους, διαλύει τον ΟΑΕΔ και μετατρέπει την εργασία, από ευθύνη του κράτους, όπως απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα, σε ατομική ευθύνη, σε ευθύνη του ίδιου του ανέργου».

Η βουλευτής έχει καταγγείλει πως με το ποινολόγιο που εισάγει η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, οδηγούνται σε διαγραφή, από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι, για χρονική περίοδο έως και δύο χρόνια. Την ίδια ώρα, όπως έχει πει, δίνονται υπερεξουσίες στον διοικητή και προβλέπεται νέα σύνθεση του ΔΣ, με προφανή στόχο τον απρόσκοπτο έλεγχο από πλευράς κυβέρνησης (από 16μελές του ΟΑΕΔ σε 11μελές στη ΔΥΠΑ, με τις 3 από τις 5 θέσεις μελών που χάνονται να είναι αυτές που καλύπτονταν από εκπροσώπους εργαζομένων). Η βουλευτής, έχει χαρακτηρίσει μείζον και το ζήτημα που αφορά τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, κάνοντας λόγο για νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αυτού του τομέα και μεταβίβαση της ευθύνης, από τον ΟΑΕΔ στα ΚΕΚ και ΙΕΚ.

Κατσώτης (ΚΚΕ): Ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας

«Κανένα άρθρο δεν μπορεί να ψηφιστεί», έχει δηλώσει, για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και έχει ζητήσει την απόσυρση του. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έχει καταγγείλει ότι όλες οι διατάξεις «υπηρετούν τον στόχο μετατροπής του ΟΑΕΔ σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων, σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, σε φορέα ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος, μέσα από τα διάφορα προγράμματα». Για μια ακόμα φορά, ανέφερε ο κ. Κατσώτης μπαίνει στο στόχαστρο, η όποια στήριξη των ανέργων και η ανεργία χρησιμοποιείται ως το επιχείρημα, για την υλοποίηση της αντιδραστικής έκθεσης Πισσαρίδη.

Ως προς το «ποινολόγιο», και την πρόβλεψη ότι θα βρεθεί εκτός μητρώου άνεργος που θα αρνηθεί τρεις φορές προσφορά εργασίας, ο Χρήστος Κατσώτης προειδοποίησε ότι ακόμη περισσότεροι άνεργοι θα βρεθούν εκτός μητρώων.

«Με τα συγκεκριμένα μέτρα», έχει υποστηρίξει, επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, «γενικεύεται η μαθητεία στον χώρο δουλειάς. Ο ίδιος ο εκκαθαριστής θα εκπαιδεύει τον νέο, καθορίζοντας ο ίδιος τι θα μάθει, ανάλογα με το τι τον συμφέρει, και πάνω από όλα θα τον εκπαιδεύει να κρατά το στόμα κλειστό και τη μέση σκυφτή. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώνουν μπόλικο χρήμα και πάμφθηνους εργάτες».

Αθανασίου (Ελληνική Λύση): «Υπονόμευση και στραγγαλισμός του ΟΑΕΔ»

Στην υπονόμευση και τον «στραγγαλισμό του ΟΑΕΔ», οδηγεί το νομοσχέδιο «Δουλειά Ξανά», όπως κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

«Μετά την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ και τον e ΕΦΚΑ, σειρά στο χαρτοφυλάκιο καταστροφών του υπουργού, έχει ο ΟΑΕΔ. Πρόσω ολοταχώς, λοιπόν, για την υπονόμευση της λειτουργίας και την υποτίμηση ενός ακόμα δημόσιου οργανισμού, ο οποίος ωστόσο έχει συνδεθεί στη συνείδηση όλων με τη συντήρηση και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενεργεί ως συνώνυμο της κερδοσκοπίας.

Το μόνο που επιθυμεί η νυν κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, «είναι να έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, πριν την εξάντληση της κυβερνητικής τους θητείας, προς τέρψιν της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους».

«Οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως καταχραστές του δημοσίου, αν και κατά κανόνα επιδιώκουν σταθερή εργασία. Ωφελήματα ανέργων, όπως μετακίνηση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κοινωνικός τουρισμός, πρόσβαση στον πολιτισμό κλπ., καταργούνται. Νέα golden boys, διοικητές, υποδιοικητές, ειδικοί σύμβουλοι μετακλητοί, σπρώχνουν ευρωπαϊκούς πόρους σε εκλεκτούς της κυβέρνησης, κρίσιμες αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ περνάνε σε ιδιώτες, η ακίνητη περιουσία του οργανισμού βγαίνει στο σφυρί», είπε η κ. Αθανασίου.

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Στις 12:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση που αφορά τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Στις 17:00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, «Δουλειές Ξανά».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

«Δουλειές ξανά»: Στέγαση νέων με προνομιακούς όρους - Με κριτήρια το επίδομα ανεργίας - Σε ΔΥΠΑ μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider