Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε 26 Ρώσους και μια νομική οντότητα από τη Ρωσία στη λίστα των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 15.21

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία συζητούνται σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συμμετέχουν όλες οι επικεφαλής των αρχών της ΕΕ, όπως και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νέο αίτημα Ζελένσκι για βοήθεια στην ΕΕ

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο ΕΚ, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε για μια ακόμα φορά τη στήριξη της Ένωσης προς την Ουκρανία, καλώντας τους επικεφαλής της ΕΕ να μην εγκαταλείψουν τη χώρα του.

Ζητώντας και πάλι την άμεση ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ζελένσκι ανέφερε «θα ήθελα να ακούσω από εσάς ότι η Ουκρανία θα είναι ένα άξιο μέλος της ΕΕ».

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελευθερία». Παράλληλα, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

«Εγκληματικό κράτος» και αποκλεισμός νέων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από το Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές αναμένονται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως «εγκληματικό κράτος» και να καλέσουν την Κομισιόν να λάβει ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωβουλευτές θα καλέσουν για νέα μέτρα «στοχευένα στο να αποδυναμώσουν στρατηγικά τη Ρωσία, εξασθενώντας την οικονομική και βιομηχανική βάση της Ρωσίας, ιδιαίτερα την αγορά στρατιωτικών-βιομηχανικών προϊόντων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ αποκλείει ακόμα 7 τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT. Πρόκειται για τις Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF.

Φον ντερ Λάιεν: Συνέχεια των κυρώσεων στους συνεργάτες του Πούτιν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξόντωσης από τη Ρωσία και πως τώρα «είναι η ώρα των αποφάσεων, μεταξύ των δημοκρατιών και των απολυταρχικών καθεστώτων»

«Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη μας, για όσους στηρίζονται σε δημοκρατικές κυβερνήσεις» πρόσθεσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

«Η Ευρώπη θα είναι δίπλα στους Ουκρανούς, για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για συνέχεια των οικονομικών μέτρων κατά των Ρώσων ολιγαρχών «συνεργατών του Πούτιν. Θα "παγώσουμε" τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα πολυτελή αυτοκίνητα τους και την πρόσβαση στα πολυτελή τζετ τους».

«Εάν ο Πούτιν στόχευε να διχάζει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το NATO και να σπάσει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας με τις κινήσεις του, του λέμε πως κατάφερε ακριβώς το αντίθετο» ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ταχύτητα με την οποία η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις «ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της και τη διεφθαρμένη ελίτ της».

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας» τόνισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και το Κρεμλίνο και στάθηκε στα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με το διατραπεζικό σύστημα SWIFT και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Δεύτερον, στοχεύουμε σε σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

• Καθιστούμε αδύνατο για τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της,

• να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της,

• και να έχει πρόσβαση σε πολλές σημαντικές τεχνολογίες» είπε. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη και το μπλόκο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik και τις θυγατρικές τους.

«Πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων μας ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Ρωσίας» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο κόστος των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

« Πιστεύω ότι οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη σκληρή επιθετικότητα. Ναι, η προστασία της ελευθερίας μας έχει ένα τίμημα.

Αλλά αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Και αυτό είναι ένα κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Γιατί η ελευθερία είναι ανεκτίμητη» τόνισε.

Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε τόσο πολύ σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε σε άλλους παγκόσμιους προμηθευτές».

«Μακροπρόθεσμα είναι η αλλαγή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, που θα μας κάνει πραγματικά ανεξάρτητους» είπε.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η άμυνα έχει εξελιχθεί περισσότερο τις τελευταίες έξι ημέρες σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υποσχεθεί παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Ένωσή μας για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα σε μια χώρα που δέχεται επίθεση. 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας».

Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «αυτή η κρίση αλλάζει την Ευρώπη.

Αλλά και η Ρωσία έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Οι ενέργειες του Κρεμλίνου βλάπτουν σοβαρά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και του λαού της».

«Υπάρχει μια άλλη Ρωσία εκτός από τα τανκς του Πούτιν. Απλώνουμε το χέρι της φιλίας μας σε αυτή την άλλη Ρωσία» σημείωσε.

Μισέλ: Γεωπολιτική τρομοκρατία από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι «τα όσα είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι μας έκαναν να καταλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι εξελίξεις». «Πριν από μερικές μέρες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησε ένα αδικαιολόγητο πόλεμο.

Δεν δέχεται μόνο η Ουκρανία επίθεση. Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δέχονται επίθεση» ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας την ρωσική εισβολή ως «γεωπολιτική τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απαντώντας στο αίτημα του Ζελένσκι, ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε», δήλωσε.

Μπορέλ: Μήνυμα για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως «ένα από τα μαθήματα που θα έμαθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πως τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνατότητες μας ώστε να μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο» συμπλήρωσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου, μία χώρα που μάλιστα είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλει σε μια άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία

Ακόμα, η ΕΕ πρόσθεσε 26 Ρώσους και μια νομική οντότητα από τη Ρωσία στη λίστα των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται ολιγάρχες και επιχειρηματίες με εμπλοκή στον πετρελαϊκό τομέα, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και μέλη της κυβέρνησης Πούτιν, στρατιωτικούς αξιωματούχους και «προπαγανδιστές που συνεισφέρουν στην εξάπλωση αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν θετική προσέγγιση προς την εισβολή της Ουκρανίας».

Η λίστα περιλαμβάνει τον διευθύνων σύμβουλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, τον επικεφαλής της ελεγχόμενης από το κράτος εταιρείας αγωγών Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ και τον Γκενάντι Τιμτσένκο, επικεφαλής του Volga Group η οποία εξειδικεύεται σε επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και υποδομές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider