«Για την ελληνική κυβέρνηση, το ζήτημα της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών αποτελεί βασική προτεραιότητα, γιατί, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και ουσιαστική ισότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων».
Τα παραπάνω υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σε διάσκεψη των υπουργών ισότητας, που πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών ως προϋπόθεση για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κ. Συρεγγέλα, που εκπροσώπησε τη χώρα μας, αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα και οι οποίες προωθούν την ενδυνάμωση των γυναικών και τις βοηθούν να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Η υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 της Ελλάδας, που περιλαμβάνει δράσεις για την ισχυροποίηση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» και το έργο για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις, με στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να μειώσουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και να αποκτήσουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία.
Στη συνέχεια, η κ. Συρεγγέλα μίλησε για το πρόγραμμα SHARE, το οποίο υλοποιείται και, σύμφωνα με το οποίο, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν και εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στα στελέχη τους, θα λαμβάνουν ως επιβράβευση σήμα ισότητας.
Τέλος, η υφυπουργός στάθηκε στις 50.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας μάλιστα ότι το 57,7% των νέων προσλήψεων αφορούσε σε γυναίκες και συμπλήρωσε ότι, με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες, θα αυξηθεί τόσο το ποσοστό των κοριτσιών που στρέφονται σε σπουδές θετικών επιστημών και STEM, όσο και το ποσοστό των γυναικών σε επιχειρήσεις που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.
«Η χώρα μας καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ισότιμη προώθηση γυναικών και ανδρών στην εργασία και για την καταπολέμηση στερεοτύπων που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένους ρόλους για τις γυναίκες στην κοινωνία», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στη σημερινή διάσκεψη συμμετείχαν η επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Helena Dalli και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), Carlien Scheele, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.