Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να «επανεπενδύσει» στα Βαλκάνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να «επανεπενδύσει» στα Βαλκάνια
Η Γαλλία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1 Ιανουαρίου 2022, για πρώτη φορά από το 2008.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έθεσε ως στόχο της γαλλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου, να καταστήσει την Ευρώπη «ισχυρή στον κόσμο», προτείνοντας τη μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν για την καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελιζέ ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του για αυτήν την προεδρία, που θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τον Απρίλιο, και τις βουλευτικές, τον Ιούνιο του 2022.

Βαλκάνια

Ο Μακρόν ζήτησε να «επαναδεσμευτεί» και να «επενδύσει και πάλι» η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια απέναντι στις «νέες εντάσεις» στην περιοχή και «τις παρεμβάσεις περιφερειακών δυνάμεων» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, όπως είπε.

«Αυτή η περιοχή βιώνει σήμερα νέες εντάσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η τραγωδία κάποιες φορές επίσης», είπε, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή μιας συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Μακρόν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική «επαναδέσμευσης» αλλά και επενδύσεων στην περιοχή ώστε να διευκολύνει την οικονομική ενσωμάτωσή της και «να καταπολεμήσει την παρέμβαση, τη χειραγώγηση διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων που επιδιώκουν, μέσω των Βαλκανίων, να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη», τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τις δυνάμεις αυτές. Ζήτησε επίσης να αποσαφηνιστεί η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Τον Οκτώβριο οι ηγέτες των χωρών μελών επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όμως δεν καθόρισαν κάποιο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

Αφρική

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για την ασφάλεια του Σαχέλ και εξήγησε ότι θέλει να «εξευρωπαΐσει» τη «σχέση ασφαλείας» που έχει σήμερα η Γαλλία με την περιοχή αυτή της Δυτικής Αφρικής, όπου έχουν αναπτυχθεί Γάλλοι στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές αντάρτες.

Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας θα οργανωθεί μια σύνοδος μεταξύ της Ευρωπαϊκής και της Αφρικανικής Ένωσης, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στόχος θα είναι «να επαναθεμελιώσουμε» την «κάπως κουρασμένη» σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων. Ο Γάλλος ηγέτες αναφέρθηκε σε ένα «οικονομικό και χρηματοδοτικό» New Deal με την Αφρική, εκτιμώντας ότι στους διεθνείς οργανισμούς η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάζει μια «κοινή στρατηγική» με την Αφρική σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την υγεία και το κλίμα.

Για το περιβάλλον, ο Μακρόν είπε ότι θέλει να διαπραγματευτεί την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου καταπολέμησης της «εισαγόμενης αποψίλωσης των δασών». Στόχος του είναι να απαγορευτεί η εισαγωγή στην ΕΕ προϊόντων όπως η σόγια, το βοδινό, το φοινικέλαιο, η ξυλεία, το κακάο, ο καφές και άλλων, εφόσον η παραγωγή τους συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, στις χώρες απ’ όπου εξάγονται.

Ψηφιακή Ευρώπη

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να μετατρέψει την Ευρώπη σε «ψηφιακή δύναμη» μέσω ταμείων για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υλοποίηση ενός «πραγματικού φόρου για τις πολυεθνικές».

Η Γαλλία θα προωθήσει τη δημιουργία αυτών των ευρωπαϊκών ταμείων για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και άλλων «φορέων της ψηφιακής τεχνολογίας» κινητοποιώντας «θεσμικούς επενδυτές». Από τις 10 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο σήμερα, οι οκτώ είναι του τεχνολογικού τομέα και καμία δεν είναι ευρωπαϊκή, σημείωσε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι θέλει «να δημιουργηθεί μια πραγματική, ενοποιημένη ψηφιακή αγορά» με «απλουστευμένους» κανόνες στην Ευρώπη.

Όχι στο συμβολικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών

Ο Μακρόν ρωτήθηκε για τις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία, που είναι τεταμένες λόγω του μεταναστευτικού και των αδειών αλιείας και απάντησε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει. Υποστήριξε ότι το Λονδίνο ήταν εκείνο που πίεσε για τη σύναψη του συμφώνου ασφαλείας AUKUS μεταξύ της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Ζήτησε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση «να συνεργαστεί καλόπιστα» με τη Γαλλία ενώ για το μεταναστευτικό εκτίμησε ότι ευθύνεται η Βρετανία επειδή «το βρετανικό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην παράνομη εργασία των ξένων».

Για το διπλωματικό αλλά όχι και αθλητικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εκτίμησε ότι θα ήταν ένα «πολύ μικρό και συμβολικό» μέτρο. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία ανακοίνωσαν το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» των Αγώνων, κατηγορώντας το Πεκίνο το Πεκίνο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στην περιφέρεια του Σιντζιάνγκ.

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε να εργαστεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να διασφαλίσει την προστασία των αθλητών σε όλον τον κόσμο αντί να εφαρμόζει συμβολικά μποϊκοτάζ.

Η Γαλλία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1 Ιανουαρίου 2022, για πρώτη φορά από το 2008.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσα έβγαλε ο Εμανουέλ Μακρόν στα 5 χρόνια της προεδρίας του

Μήνυμα Μακρόν σε Σολτς: Η ΕΕ χρειάζεται νέους, ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες μετά την πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider