Λιβανός: Δεν νοείται αγροτική ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβανός: Δεν νοείται αγροτική ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτομία
Όπως είπε ο κ. Λιβανός το ΥΠΑΑΤ προάγει την έρευνα και την καινοτομία με πράξεις.

«Δεν νοείται αγροτική ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτομία. Δεν είναι περιττές πολυτέλειες, είναι αναγκαία εργαλεία», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στα εγκαίνια τριών αυτοτελών κτιρίων στο αγρόκτημα του ΕΛΓΟ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός το ΥΠΑΑΤ προάγει την έρευνα και την καινοτομία με πράξεις. Και για το λόγο αυτό στηρίζει την αναβάθμιση, ακόμη περισσότερο, του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ στον τομέα της αγροδιατροφής.

Αιτιολογώντας αυτήν την επιλογή ο κ. Λιβανός είπε:

«Γιατί οι προκλήσεις των τελευταίων ετών, δηλαδή η κλιματική κρίση, η αυξημένη ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων, αλλά και το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο, η τεχνολογική μετάβαση, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αλυσίδων αξίας, καθιστούν την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής και των συστημάτων τροφίμων στις σύγχρονες απαιτήσεις. Όσο περισσότερο εξωστρεφής γίνεται η αγροτική παραγωγή, όσο περισσότερα ζητήματα προκύπτουν σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων, την αειφορία, το περιβάλλον, την ανιχνευσιμότητα, την καλή μεταχείριση των ζώων, τόσο η έρευνα και η καινοτομία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

Γι΄ αυτό και για εμάς στο ΥΠΑΑΤ αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη γεωργία. Για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μας, προς όφελος όλων των Ελλήνων παραγωγών. Αλλά και για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη πιο θρεπτικών και «φιλικών προς το περιβάλλον» προϊόντων διατροφής, σύμφωνα με τις σύγχρονες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας. Για να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας. Για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Για να εξασφαλίσουμε επαρκή, ασφαλή, ποιοτικά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα για το τραπέζι όλων. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «Ελληνική Διατροφή», ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας για τα ελληνικά προϊόντα. Σκοπός μας είναι η ουσιαστική συνεισφορά στην υπεραξία του ελληνικού διατροφικού προϊόντος, καθιστώντας το ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και ποιοτικά διεθνώς, με υπεροχή σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διάκριση για τις καινοτόμους και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής του».

Ο κ. Λιβανός εξήρε τον σημαντικό ερευνητικό ρόλο που πραγματοποιείται στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ αλλά και στις λοιπές δράσεις του Οργανισμού, όπως οι έλεγχοι στην αγορά, οι οποίοι έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς:

«Σημαντικό είναι όμως το έργο του ΕΛΓΟ και σε άλλους τομείς, όπως η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων, η προστασία της προέλευσής τους, οι έλεγχοι, η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Τομείς στους οποίους, μαζί με τον ΕΛΓΟ, έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα. Διενεργήσαμε κρίσιμους ελέγχους σε προϊόντα ΠΟΠ και βιολογικά, που οδήγησαν στην επιβολή μεγάλων προστίμων. Επιβάλλαμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία για παραβάσεις σχετικά με τη φέτα ΠΟΠ. Ιδρύσαμε 6 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης που αναβαθμίζουν την αγροτική κατάρτιση. Και συνεχίζουμε! Με σταθερό μας στόχο την ενίσχυση των παραγωγών μας και την προστασία των καταναλωτών μας».

Αναφερόμενος στον Βασίλη Χριστίδη το όνομα του οποίου δόθηκε στη νέα βιβλιοθήκη του ΕΛΓΟ, τιμώντας τη συνεισφορά του στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα, ο κ. Λιβανός είπε ότι αυτός είχε την τύχη να έχει πολιτικό του προϊστάμενο τον Ελευθέριο Βενιζέλο που αντελήφθη τη σημασία της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα μας κι εμείς σήμερα έχουμε ανάλογη τύχη να έχουμε έναν σπουδαίο πρωθυπουργό που αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης της αγροδιατροφής. Ο κ. Λιβανός είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, καθώς τέτοιες ευκαιρίες δεν έρχονται συχνά.

Στην ατζέντα του ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα των γεωτεχνικών

Με επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ συνέχισε τις επαφές του στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τους ΓΓ του υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου, Κ. Μπαγινέτα και Δημ. Παπαγιαννίδη.

Με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρο Μάμαλη και τα μέλη του ΔΣ συζήτησαν προβλήματα του κλάδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Επιμελητηρίου, τη σχέση των μελών του με την εκπαιδευτική κοινότητα και την επαγγελματική τους πιστοποίηση καθώς τη συνδρομή του κλάδου στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι γεωτεχνικοί σημείωσαν επίσης ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος Γεωργικών Συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ.

Ο κ. Λιβανός κάλεσε την ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του Επιμελητηρίου, που εκπροσωπεί 38.000 μέλη, σε κοινή εκδήλωση με το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να συζητηθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές του κλάδου και οι δυνατότητες συμβολή του στην προσπάθεια να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή και στην ανάγκη να αποκτήσουν τα προϊόντα μας προστιθέμενη αξία, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, οι γεωτεχνικοί έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider