Μπάιντεν: «Άνευ προηγουμένου επίθεση» στα δικαιώματα των γυναικών η απόφαση στο Τέξας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: «Άνευ προηγουμένου επίθεση» στα δικαιώματα των γυναικών η απόφαση στο Τέξας
Ο νόμος απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από τις έξι εβδομάδες κύησης και εξουσιοδοτεί ιδιώτες πολίτες να μηνύσουν οποιονδήποτε «βοηθά και υποστηρίζει» τέτοιες διαδικασίες.

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που απέρριψαν την προσπάθεια των υποστηρικτών των δικαιωμάτων άμβλωσης να σταματήσει να ισχύει ο περιοριστικός νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις, καταδίκασε ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την ως «άνευ προηγουμένου επίθεση» στα δικαιώματα των γυναικών.

Η απόφαση πέντε συντηρητικών του ανώτατου δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων και των τριών διορισθέντων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «είναι μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα μιας γυναίκας», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο νόμος απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από τις έξι εβδομάδες κύησης - προτού δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύψουν ότι είναι έγκυες - και, μεταξύ άλλων, εξουσιοδοτεί τους ιδιώτες πολίτες να μηνύσουν οποιονδήποτε «βοηθά και υποστηρίζει» τέτοιες διαδικασίες.

Με αυτόν τον τρόπο, ο νόμος εξαπολύει αντισυνταγματικό χάος και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί την τελευταία λέξη σε αυτό που αποκάλεσε έναν «ακραίο» πολιτειακό νόμο και υποσχέθηκε μια «άμεση απάντηση» από την κυβέρνησή του, που καλείται να βρει «μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στο Τέξας έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις».

Σημειώνεται ότι η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία. Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναστέλει την ισχύ του νόμου για τις αμβλώσεις στο Τέξας

Τέξας: Σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider