Η Ρωσία απαντά στις ευρωπαϊκές αιτιάσεις μέσω Λαβρόφ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία απαντά στις ευρωπαϊκές αιτιάσεις μέσω Λαβρόφ
Μετά το μανιφέστο του Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν η ώρα του Σεργκέι Λαβρόφ να βγάλει ένα δικό του κείμενο με το οποίο αποδομεί τον ευρωπαϊκό τρόπο συγκρότησης των σχέσεων με τη Ρωσία. Δείχνει ότι σε επίπεδο διμερών σχέσεων, η Ρωσία θα σκληρύνει τη στάση της.

Σε ένα σημαντικό κείμενό του το οποίο δημοσιεύτηκε και στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών σε αγγλική μετάφραση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ έκανε μια ενδιαφέρουσα επισήμανση για τον τρόπο που κινείται η διεθνής κοινότητα και κυρίως η συμμαχία ΗΠΑ-Ε.Ε. ως προς τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ επισημαίνει ότι ενώ η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέληξε με την ανακγαία εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής ισορροπίας συμφερόντων, αυστηρά σε πλαίσιο ισοτιμίας, η συνέχεια από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δεν ήταν ανάλογη. Η κριτική του Λαβρόφ εστιάζει σε κάτι πραγματικό. Στην πορεία του διαλόγου αναπτύχθηκε μια επιχειρηματολογία από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ότι αν η Ρωσία "δεν ακολουθήσει τους κανόνες του οδικού χάρτη που έχουν συμφωνηθεί", τότε θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις και πίεση. Όμως, πως μπορεί κανείς να είναι διαρκώς συμμοφωμένος με κανόνες που διαρκώς αλλάζουν κατά την πορεία και ανάλογα την πολιτική σκοπιμότητα;

Η κριτκή του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, λοιπόν, έχει ένα κεντρικό επιχείρημα: ότι πλέον στο παγκόσμιο σύστημα έχει μεταβληθεί ο τρόπος άσκησης διεθνούς πολιτικής. Οι καθολικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, που έχουν ως κύρια πηγή την Χάρτα του ΟΗΕ, έχουν πλέον αντικατασταθεί από "κανόνες", οι οποίοι αποφασίστηκαν στις πρόσφατες μεγάλες συναντήσεις των μεγάλων ηγετών της Δύσης (G7, Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κ.ο.κ) και οι οποίοι κανόνες καλούν κυρίως κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα να ακολουθήσουν το προβάδισμά της Δύσης.

Η Ρωσία θα σκληρύνει τη στάση της - Το διεθνές βάρος πρέπει να πέσει στους G20

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών προτείνει ως απάντηση στο πώς να προχωρήσουν οι διεθνείς σχέσεις, την ενίσχυση των G20 την οποία περιγράφει ως "μια φυσική πλατφόρμα για την εκπόνηση αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών" επειδή συγκεντρώνει τόσο τους G7 όσο και τους BRICS. Σαν δεύτερο βήμα προτείνει την ενίσχυση της πρωτοβουλίας της Ρωσίας να δημιουργήσει μια Ευρύτερη Ευρασιατική Ένωση. Τρίτο βήμα προτείνει τη σύγκληση συνόδου κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν ειδική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας στον πλανήτη παράλληλα με τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύοντάς το με τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και τον τερματισμό της ανωμαλίας με την υπερβολική εκπροσώπηση της Δύσης στο κύριο σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Άμεσες κινήσεις προσέγγισης με Τουρκία - αλλαγή συσχετισμών στα ευρωπαϊκά σύνορα;

Οι άμεσες κινήσεις της Ρωσίας είναι να αναδιατάξουν τους συσχετισμούς με τις χώρες στα ευρωπαϊκά σύνορα και όπου ορίζεται η Ευρασιατική Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία γίνεται μια κρίσιμη περιοχή την οποία προσπαθεί να προσεταιριστεί η Ρωσία μετά και τις εξελίξεις στην πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες για την απεμπλοκή των μεταφορικών συνδέσεων, την προώθηση της ευέλικτης οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, βεβαίως με τη συμμετοχή των χωρών αυτής της περιοχής και των γειτόνων τους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα συμβάλουν στους στόχους της συνολικής σταθεροποίησης", τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider