Διεθνή
08-06-2021 | 09:44

Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ: Ενισχύθηκε η δυναμική, ώστε το ζήτημα του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου να τεθεί στην ομάδα χωρών G20

Newsroom
Μοιράσου το
Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ: Ενισχύθηκε η δυναμική, ώστε το ζήτημα του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου να τεθεί στην ομάδα χωρών G20
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της γης (G7) επέτυχαν μία «ιστορική» συμφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στις εταιρίες τουλάχιστον 15%, ενισχύοντας τη δυναμική για μία πιο ευρεία συμφωνία μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην Ομάδα των Είκοσι (G20), δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο.

Ο ίδιος μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους μετά από μία κυβερνητική σύσκεψη απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία φορολογίας που επιτεύχθηκε στην G7 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Άσο, η συμφωνία για το φόρο στη G7 επιτεύχθηκε επειδή οι χώρες αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στον ανταγωνισμό για τον χαμηλότερο εταιρικό φόρο για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη τους.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας δρομολόγησης των εξελίξεων εντοπίστηκε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μειωμένα φορολογικά έσοδα από τη μια μεριά και μαζικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την άλλη μεριά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υγείας τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμφωνία στη G7, σύμφωνα με τον Ιάπωνα ΥΠΟΙΚ.

«Τώρα, καθώς η πορεία της κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί διαφαίνεται, η πιθανότητα (μιας φορολογικής συμφωνίας) θα τεθεί στην G20. H G7 είχε μεγάλη επιρροή στην καλλιέργεια της δυναμικής» παρατήρησε ο Άσο.

Στην G7 λαμβάνουν μέρος, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς.

Ο Άσο είπε επίσης πως δεν μπορεί να σχολιάσει πώς η συμφωνία για τον εταιρικό φόρο είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει τη συμπεριφορά των εταιριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φώτο: @associated press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.