Ελλάδα
05-03-2021 | 16:01

Επισκέψεις Δένδια σε Κύπρο και Αίγυπτο τη Δευτέρα

Newsroom
Μοιράσου το
Επισκέψεις Δένδια σε Κύπρο και Αίγυπτο τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στο Κάιρο και κατά την επιστροφή του στην Αθήνα θα επισκεφτεί την Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Επισημαίνοντας τη συχνότητα των επαφών και των επικοινωνιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και των επισκέψεων του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως υποδηλώνουν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όσον αφορά τα θέματα που θα εξετάσουν, είπε πως αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, ενημέρωσε ότι θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Επίσης, γνωστοποίησε πως η επίσκεψη αυτή θα εστιαστεί στη συνέχεια («follow up») του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι και συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

Επιπλέον, σημειώνοντας εκ νέου τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπενθύμισε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του κ. Σούκρι τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο. Περαιτέρω, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Δένδιας, που πηγαίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, κατά την επιστροφή του από το Κάιρο, και τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών, τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης, είναι πάρα πολύ συχνές, προσθέτοντας πως πάντα βρίσκονται στο περιθώριο των Συμβουλίων Εξωτερικών της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε, θα εξεταστούν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπως ενημέρωσε, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Εξίσου, εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως βρισκόμαστε στα τελικά στάδια να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει υποβάλει προτάσεις με ημερομηνίες και αναμένει την απάντηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως στην έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί, η Ελλάδα θέλει να γίνει μια πλήρης καταγραφή καταρχήν ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην περιοχή, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μεταναστευτικό, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Ιράκ και από εκεί και πέρα να υπάρξουν κάποιες προτάσεις για την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν προτάσεις προς μία θετική κατεύθυνση, αλλά και να υπάρχει σαφής προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία κάνει προκλητικές και παράνομες ενέργειες. Δεν είναι ότι τελειώνουμε στις 26 Μαρτίου και στις 27 μηδενίζεται το κοντέρ, αλλά θα πρέπει η ΕΕ να παρακολουθεί από κοντά την τουρκική συμπεριφορά, προσέθεσε.

Η Ελληνίδα εκπρόσωπος της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ

Περαιτέρω, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε ειδική αναφορά στη συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας και τόνισε την προσοχή που δίνει ο Νίκος Δένδιας στη Γαλλοφωνία, υπενθυμίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο αλλά πολιτική απόφαση, ότι στις γλώσσες στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι για τον διπλωματικό κλάδο, η μία από τις δύο είναι τα γαλλικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ακόμα τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη γενική γραμματέα Γαλλοφωνίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, ενώ πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Εξωτερικών είχε συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην υπουργική συνάντηση της Γαλλοφωνίας.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως τη Δευτέρα, την Ημέρα της Γυναίκας, η γενική γραμματέας Γαλλοφωνίας θα ανακοινώσει την Ελληνίδα εκπρόσωπο της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που Έλληνας θα αναλάβει αυτή τη θέση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ανέφερε πως το 32% των πρέσβεων της Ελλάδας είναι γυναίκες, καθώς και το 38% των διπλωματικών υπαλλήλων, σημειώνοντας πως η πρώτη γυναίκα διπλωματικός που εντάχθηκε στον κλάδο ήταν το 1974.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανοίγει πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε πως χθες επέδωσε τα διαπιστευτήρια του ο πρώτος πρέσβης μας στη Σενεγάλη, Ευθύμιος Κοστώπουλος. Επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης τόνισε στον νέο πρέσβη μας τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στον πρώτο Πρόεδρο της χώρας του, ο οποίος ήταν διανοούμενος και Ελληνιστής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ακρόαση, εξετάστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας, με την πλευρά της Σενεγάλης να ζητά από την Ελλάδα να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών για στρατιωτικούς. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανοίγει πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα έχει παράλληλη διαπίστευση περίπου σε άλλες δέκα χώρες της περιοχής και τόνισε: «Είμαστε πλέον παρόντες σε αυτή την πάρα πολύ σημαντική περιοχή». Σημείωσε ακόμα, πως δεδομένων των διαφόρων υποψηφιοτήτων που θα υποβάλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της. Έκανε ακόμα γνωστό πως ο κ. Κωστόπουλος δεν θα είναι μόνο ο πρώτος μας πρέσβης στη Σενεγάλη, αλλά και με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ορίστηκε και ως ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα της περιοχής του Σαχέλ, κάτι που υποδηλώνει το ενδιαφέρον που δείχνει η Ελλάδα για την περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στην πολιτική αποστολή της ΕΕ για την αστυνόμευση στο Μάλι.

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία

Συνεχίζοντας την ενημέρωση με το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως σήμερα ο κ. Δένδιας, στη μία μετά το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέτερσεν. Οι κκ Δένδιας και Πέτερσεν συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει σε προσπάθειες για την περιφερειακή ασφάλεια, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδις.

Όσον αφορά τη μεθεπόμενη εβδομάδα, την Τρίτη, 16 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μαλίκι.

Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των πρέσβεων της ΕΕ στην Αθήνα, την οποία συγκαλεί η Πορτογαλίδα πρέσβης, η χώρα της οποίας έχει την προεδρία της ΕΕ. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της υπουργικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή, στις 19 Μαρτίου, έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο, πλην απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία και αναμένεται μεταξύ άλλων θεμάτων να εξεταστεί η Τουρκία.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πλην απροόπτου με φυσική παρουσία, όπου μάλιστα θα είναι και η πρώτη υπουργική του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενημέρωσε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των Βορείων Χωρών (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), συν την Ολλανδία. Στις 9 Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Την Τρίτη, 16 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του.

Την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των περιορισμών της πανδημίας, στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, στην οποία ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι συμπρόεδρος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, στις 11 Μαρτίου θα παραβρεθεί στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπου, στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος.

«Ευρωπαϊκή θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, ανυπόστατο και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες»

Αναφερθείς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν το καταδίκασε μόνο η Ελλάδα και υπενθύμισε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, που αναφέρουν ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες. Υπογράμμισε πως αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση, των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.