Στις 25 Γενάρη η ώρα της διπλωματίας για Ελλάδα και Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 25 Γενάρη η ώρα της διπλωματίας για Ελλάδα και Τουρκία

Στις 25 Ιανουαρίου θα επανεκκινήσουν τελικά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας μετά από έξι μήνες αντεγκλήσεων και σοβαρής επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, με μικρές πάντως προσδοκίες εκατέρωθεν.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έδωσε ένα τέλος σε ένα μικρό θρίλερ που ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έστελνε ανοικτή πρόσκληση για επανέναρξη του διαλόγου. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πορτογαλία («να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες») επιτάχυνε τις εξελίξεις, αφού προηγουμένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την θετική αντίδραση της Αθήνας για το διάλογο. Οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, πέντε σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2016 όταν και διεκόπησαν οι συνομιλίες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στις διερευνητικές επαφές από το τέλος του 2010, ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγιές. Οι επαφές αυτές δεν συνιστούν διαπραγμάτευση, αλλά μια συζήτηση προθέσεων ώστε οι δυο πλευρές να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συναντίληψης σε μια σειρά ζητημάτων ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή ενός συνυποσχετικού για να παραπέμψουν τις διαφορές τους στη Χάγη. Μοναδικό αντικείμενο του διαλόγου είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ είναι σαφές ότι η συζήτηση μπορεί να αφορά και το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού αυτή είναι που καθορίζει την έκταση των άλλων θαλασσίων ζωνών.

Η Αθήνα προσέρχεται στον διάλογο με χαμηλές προσδοκίες, αντιλαμβανόμενη πως η Τουρκία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είναι ξεκάθαρο πως έχοντας αποτύχει στη δημιουργία τετελεσμένων τόσο στον Έβρο όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και πιεζόμενη από τις κυρώσεις των Αμερικανών και την Αλλαγή της Προεδρίας στις ΗΠΑ θέλει να ρίξει γέφυρες και να χαμηλώσει τους τόνους.

Την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου χαιρέτισε και η Κομισιόν, ενώ επίκειται επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου. Από την Πορτογαλία πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε διπλό μήνυμα προς Βρυξέλλες και Άγκυρα, ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών που θα αξιολογήσουν την συμπεριφορά της στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Πορτογαλία βάζοντας στο τραπέζι και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Κόστα, που δεν είχε στηρίξει το αίτημα των κυρώσεων προς την Άγκυρα συντασσόμενος με την Ισπανία, εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο και ευχήθηκε η Τουρκία να δώσει το περιθώριο για μια θετική ατζέντα στην προσεχή Σύνοδο. Πάντως ο Εκρπόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, εμφανίστηκε βέβαιος πως το θέμα των κυρώσεων ανήκει στο παρελθόν, ύστερα και από τις πρόσφατες επαφές του Ταγίπ Ερντογάν με την ευρωπαϊκή ηγεσία, ενώ σχεδιάζεται ταξίδι στην Άγκυρα του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, όπου θα συζητηθεἴ η συμφωνία για το προσφυγικό, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στην Επιτροπή της βουλής που εξετάζει το σχέδιο νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider