Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων κι ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, κατατέθηκαν ηλεκτρονικά δύο αιτήσεις ακύρωσης.

Η πρώτη κατατέθηκε 7.40 μ.μ. και η δεύτερη 8.30 μ.μ. όταν δηλαδή είχαν σχολάσει οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ οι οποίοι έλαβαν γνώση σήμερα των εν λόγω αιτήσεων καθώς χθες ήταν αργία. Λόγω της ώρας προφανώς, δεν κατατέθηκε από την πλευρά της Εκκλησίας ούτε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, ούτε αίτημα αναστολής.

Η προσφυγή

Με τις αιτήσεις τους οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2/1/2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, καθώς, όπως αναφέρουν, καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανίων.

Επιπλέον, υποστηρίζουν, με την επίμαχη ΚΥΑ που εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες.

Αναφέρουν ακόμη ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αντ΄ αυτού, σημειώνουν,η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Τέλος, θεωρούν ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021 της συμμετοχής στην λατρεία κατά τα Θεοφάνια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ.

Πηγή: Reader.gr